balkan boy
|
|
« -: Октомври 10, 2013, 09:09:53 » |
|
Видех че във форума не е споменато за cube-cut метода, па рекох да кажем две-три думички и за него. Аз много обичам флейките дори и тези ароматизираните. Една и съща флейка може да има различни вкусове, различен аромат, в зависимост от това как е натъпкана в лулата. За двата най-популярни метода се знае достатъчно, няма да се спираме. Тук ще говорим за метода който изкарва максимално аромат от флейката. Не знам дали некой от участниците тук го е практикувал, защото е много досадно рязането, но повЕрвайте ми, струва си всяка една секунда от подготовката. Некои флейки като се разтрият и поемат кислород, губят половината от аромата който иначе си стои в заточение и чака огъня за да се развихри в пълната си сила. Та така, флейките се режат с остър нож на дъска, или с ножица. С ножица не се препоръчва, тъй като некои флейки са много рехави и може да не се получи. Колкото по-малко разпад, толкова повече аромат. Реже се флейката на квадратчета с размер между 2 и 4 милиметра. Някои ги режат по-едро, но всичко си зависи от лулата и от самата флейка. Може евентуално 5-6 милиметра ако флейката е с нестабилна конзистенция. Нарязваме внимателно флейката и идва ред на пълненето. Пълненето е съвсем различно от обикновеното. Изсипваме малките квадратчета да падат свободно в лулата, като я подчукваме от страни за да се наместят вътре по-добре. Никакво тъпчене, никакви пръсти. Лулата се пълни само посредством силата на земното притегляне и подчукването от страни. Пълниме до горе по тоя начин. Пушене. Пушенето също се различава. Палиме без charing light, защото на тоя етап никакъв тампер. Само минаваме с кръгови движения като гледаме да се запали колкото е възможно повече площ. Дърпането е леко, малко по-лесно минава въздуха от обикновеното, но като се запалят кубчетата огъня се поддържа много лесно. Даже бих казал дори и по-лесно от натъпканата лула. Пушим си нормално, без никакъв тампер. Много е важно да не натъпкваме пепелта надолу, нито да притискаме кубчетата. Те си горят много хубаво. Само придърпваме и излиза чист хладен и сладък аромат. Така върви някъде до половината на лулата. Тогава вече започва лекинко да загасва и поддържането става малко по-трудно. Тук е времето за първия и единствен тампер. Съвсем леекинко притискаме пепелта надолу колкото да може да гори нормално. Продължаваме в същия дух до долу, като при края ако усетим зор може да ударим пак лекичък тампер. Това е метод изискващ много подготовка (самото рязане е досадно) и редко се ползва, обикновено когато се дегустират тютюни по изложения и тем подобни. Но пък за тая сметка, аромата е великолепен. Ако напишете в гугъл cube cut method ще излезне информация по подробна, ето и едно видео. На видеото тоя пич кара малко през просото, но в общи линии това е идеята. Аз съм го пробвал много пъти, работи безотказно. http://www.youtube.com/watch?v=zpQ9EqPuB2Y
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
kalin andreev
|
|
« Отговор #1 -: Октомври 10, 2013, 09:45:02 » |
|
Много интересно,ще го пробвам още утре.Но мисля,че с нож е много по–табиетлийско.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #2 -: Октомври 10, 2013, 09:47:52 » |
|
Много интересно,ще го пробвам още утре.Но мисля,че с нож е много по–табиетлийско.
Аз винаги с нож. На дъска за рязане.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
POPЕYЕ
|
|
« Отговор #3 -: Октомври 11, 2013, 12:15:56 » |
|
Нож, нож !!! На тоя пич от видеото ,половината тютюн отиде по балатума Леле, как ми се пуши !
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Daniel Panev
|
|
« Отговор #5 -: Ноември 19, 2013, 10:17:31 » |
|
Лелеее... Вчера Жоро Бояджиев ми даде едни флейки. Пробвах снощи да изпуша една както аз си знам (то не, че съм пушил много флейки де) - сгъвах, пълних, палих, гасна, палих, гасна, палих, гасна - е нема такава гнус! За няма и 30 минути изпуших едно мъничко лулче. И един послевкус ми остана в устата (ако и да я мих 2 пъти от тогава) - цял ден днес все едно съм дъвкал чорапи. Ама Жоро ми е насипАл - 106 g са Жоро, а като няма друго - с това ще се мъча. Викам днес дай да пробвам и тоя метОд. Нарязах две флейки (голяма грешка - едната остана за утре), насипах в лулата, запалих. И станах да погледна да не би случайно Жоро да ми е дал два различни тютюна. То гори бавно, то гори хладно, то имало и вкус, и аромат... Явно така ще си пуша флейките вече
|
|
|
Активен
|
|
|
|
POPЕYЕ
|
|
« Отговор #6 -: Ноември 19, 2013, 10:35:09 » |
|
Лелеее... Вчера Жоро Бояджиев ми даде едни флейки. Пробвах снощи да изпуша една както аз си знам (то не, че съм пушил много флейки де) - сгъвах, пълних, палих, гасна, палих, гасна, палих, гасна - е нема такава гнус! За няма и 30 минути изпуших едно мъничко лулче. И един послевкус ми остана в устата (ако и да я мих 2 пъти от тогава) - цял ден днес все едно съм дъвкал чорапи. Ама Жоро ми е насипАл - 106 g са Жоро, а като няма друго - с това ще се мъча. Викам днес дай да пробвам и тоя метОд. Нарязах две флейки (голяма грешка - едната остана за утре), насипах в лулата, запалих. И станах да погледна да не би случайно Жоро да ми е дал два различни тютюна. То гори бавно, то гори хладно, то имало и вкус, и аромат... Явно така ще си пуша флейките вече Извинявай , не те познавам , ама паднах от смях ! Да си жив и здрав , не бях се смял така отдавна ! ;
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gbpipes
|
|
« Отговор #7 -: Ноември 20, 2013, 11:00:56 » |
|
Лелеее... Вчера Жоро Бояджиев ми даде едни флейки. Пробвах снощи да изпуша една както аз си знам (то не, че съм пушил много флейки де) - сгъвах, пълних, палих, гасна, палих, гасна, палих, гасна - е нема такава гнус! За няма и 30 минути изпуших едно мъничко лулче. И един послевкус ми остана в устата (ако и да я мих 2 пъти от тогава) - цял ден днес все едно съм дъвкал чорапи. Ама Жоро ми е насипАл - 106 g са Жоро, а като няма друго - с това ще се мъча. Викам днес дай да пробвам и тоя метОд. Нарязах две флейки (голяма грешка - едната остана за утре), насипах в лулата, запалих. И станах да погледна да не би случайно Жоро да ми е дал два различни тютюна. То гори бавно, то гори хладно, то имало и вкус, и аромат... Явно така ще си пуша флейките вече Добре де, имаш ми телефона, можеше да ми теглиш една .... лично. Аз си ги раздробявам преди да ги сложа в лулата, като в зависимост от влажността на флейката много рядко оставям по-едри парченца. Обикновено си пускам няколко в пунгийката за ден - два и ги раздробявам вътре. Така имам готов тютюн за пълнене дори в колата. Един тютюн съм ти дал, няма как да са два, защото втори няма в момента. Ама е вкусен нали
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Daniel Panev
|
|
« Отговор #8 -: Ноември 20, 2013, 11:08:25 » |
|
Не бе Жоро, нещо не си ме разбрал. Тютюна си е ЕКСТРА и много ти благодаря за него, само дето първата лула нещо не ми се получи Ама то щото от мнооооого време не бях се докосвал до флейки, най-вероятно. А с това нарязване толкова различен вкус и аромат изкара втората лула, че наистина се зачудих дали не са два вида. И си изгоря до бяло!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #9 -: Ноември 20, 2013, 11:56:59 » |
|
..... Обикновено си пускам няколко в пунгийката за ден - два и ги раздробявам вътре. Така имам готов тютюн за пълнене дори в колата.....
И аз така ги правя, особенно тия на Сам Гавит, три дена като отстои в кесийката, и почва да става за нещо.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #10 -: Декември 15, 2013, 06:35:33 » |
|
Абе аз в началото не ми горят тия флейки , парят , викам си какво се прехласват тея всичките по тях . Те не горят щото влажни и затова и налютват , а аз като новак тъпча още и още . А то трябвало абсолютно обратното , и става коренно различна работа . Аз доста си тъпча лулата гаден навик от първия клип в Ютуб ама за мен си разбрах че трябва по рехава в началото докато тръгне и тогава вече може както искам да си я смачкам . Така върви лулата на ддно , най много ако не темпна накрая вече , като е рехаво да тръгне да гасне леко и като палнеш пак тръгне . А флейките , отскоро почнах да ги пуша , са голяма работа както обяснява човека от Мак Барен отиваш на друго горене в много по ниски градуси , което не прецаква аромата и вкуса . Пробвах в началото и аз както тъпча лентов тютун да пълня флейк ама не става , мъка . После пробвах гравитационно пълнене само така със почукване и стръскване и щото има повече кислород вътре ли защо , страшна работа , то си върви леко и мазно , като магаре по селски път .
|
|
|
Активен
|
|
|
|
POPЕYЕ
|
|
« Отговор #11 -: Декември 15, 2013, 12:19:50 » |
|
Tова е публикувано от Dark на 28 февруари 2009 в раздел Видове тютюни със заглавие Нарязване на тютюна. А бе четете бе ! Внимателно четете бе ! Друг начин на нарязване на тютюна Flake се нарича Cube cut. За тази цел пресованият тютюн се нарязва на пластини с дебелина 3-5 мм, а те, на свой ред, се разрязват напречно, за да се получат равни кубчета. Основно така се обработвът тютюните бърли, но всяко правило има изключенията си. По отношение на размерите на кубчетата мненията са различни, но специалистите смятат, че традиционният Cube cut трябва да има страни от по 5 мм. Ако са по- малки, вече получаваме Granulated, гранулированият тютюн, който е особено популярен в Северна Америка. От друга страна, в последните години се наблюдава тенденцията да се назовават «гранулирани» всички тютюни на кубчета, независимо от размера.
|
|
« Последна редакция: Декември 15, 2013, 12:36:21 от POPЕYЕ »
|
Активен
|
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #12 -: Декември 15, 2013, 03:55:14 » |
|
Или, ако не ви се занимава с рязане, си накъсвате флейката на дребни парченца - същата работа.
|
|
|
Активен
|
Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life! ― Billy Connolly
|
|
|
|