Латакията нищо не засилва.Просто придава лека пикантност.За това съм дал пример с анасонлийката.Сложеш ли анасон,върви познай от какво е ракията.За това винаги ми е било смешно когато на латакиеви смеси разните му корифеи усещат аромат от сто баира билки.Пълна глупост.Трябва да е изключително умерено за да е балансирано.Сигурно много ще ме опровергайат,но аз почти не намирам разлика в тютюните на Грегари Пиис.Със сигурност има,но аз нищо не усещам.
Така е както казваш, обаче това се отнася до първата четвърт (айде първата трета за по-наситените) от лулата. Обикновено това което го усещат корифеите е към средата на лулата когато латакията отшумява и избиват ориенталците и вирджинията. Аз вирджинията я усещам само в слабо латакизираните, като 965 на пример. (там казват че нема вирджиния, имало некъв македонски ориентал, ама на мен точно на вирджиния ми мяза)
Иначе твоето впечатление се получава когато не пушиш латакии основно, и когато удариш, всичко ти "маа" на латакия. Ако примерно 80% от това което пушиш е латакизирано, ще различаваш, повервай ми.
При ЛАТ фанатиците като мен обаче е разбираемо след първата част от лулата да надушваш и разни други. То това е и готиното на инглиш/балкан смесите, многослойността и комплексността.
При вирджиниите това редко (да не кажа никога) се получава.
Вирджинията е като запада. Готин, спретнат, изпипан но плосък и плитък.
Инглиш/Балкан миксовете са като изтока, на пръв поглед слаба ракия, но като задълбае човек се разкрива нещо необятно, мистично и много дълбоко. Стига да пушиш контемплативно.
Ако па ти е ей така за изпът, без да му обръщаш внимание, латакията върши добра работа и поддържа кефа на подсъзнателно ниво.
И понеже се отплеснааме в офтопик, в тоя ред на мисли ще кажем за my mixture смесите. Аз обикновено имам два буркана, един за xубав my mixture, един за боклуци. Като ми остане тутун за една лула, изсипвам там. Recycle Bin един вид. Тоя за боклуците се пълни много по-бързо щото отворя един ароматик, изпуша три лули и го изсипвам. После го овлажнявам, разбърквам и слагам да "узрее".
И да ви кажа, не се получава зле.