PipeZone PipeZone
Април 29, 2024, 08:10:26 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Една история, разтеглена във времето...  (Прочетена 7379 пъти)
Daniel Panev
Full Member
***
Пол: Мъж
Публикации: 131



Ел. поща
« -: Ноември 30, 2013, 02:49:36 »

Всичко започна преди около месец. Или не - преди около 7 години. А всъщност, като се замисля сега - преди 35...
Ама да започвам.
Преди около 7 години вече доближавах стоте килограма лично тегло, а при моите 174 см ръст това означава, че съм или някакво анаболно говедо, или, както може би се досетихте вече - просто обездвижен и затлъстял програмист. Там някъде започна и процеса по преход към сегашната ми професия, ама това, вече, е без никакво отношение към настоящата история.
Та тогава реших, че тая работа не е на добре и че трябва да взема някакви мерки. Та поразрових се из Интернет, изчетох доста материали и открих ВМ-НВХ - сиреч Високо Мазнинно - Ниско Въглехидратното Хранене. Накратко (ако някой се интересува, мога да му обясня и "надълго") - хранителен ъъ... режим, при който човек ограничава консумацията на въглехидрати и допълва необходимите му калории с мазнини. Следствието от това беше, че се научих да готвя и като резултат готвенето ми стана едно от най-любимите хобита. То ВМ-НВХ е проста работа, ама всъщност не съвсем. Ако искаш да консумираш не повече от 50 g въглехидрати дневно бая ще се озъбиш "по света и у нас" (тогава живеех в Нигерия). Ако някой си направи труда да прегледа съдържанието на продуктите, които консумира дневно, ще се изненада колко много въглехидрати консумира - то не е хляб, то не са картофи, ориз, тесто... Абе накратко - ако не си готвиш сам - не става!
От тогава ми е и едно друго хоби - колекционирането на готварски книги  Намигване
Това горе ми е долапа в кухнята, в който си държа подправките и малка част от готварските книги - тия, които ползвам най-често.
По това време някъде открих и пурите и лулите. Цигари през живота си съм изпушил числом и словом 1 (един) брой - една приятелка ми сви ръчно една, облиза я и я залепи, ама аз, нали съм прост, я изпуших като лула - т.е. не вдишвах (гълтах) дима. Е - не ме впечатли особено...
Та преди месец си купих книгата The food and cooking of Belgium. Живях половин година в Люксембург, та имах някакви очаквания, ама тая книга приятно ме изненада с рецептите си за готвене на месо с бира - която все още много, ама много обичам.
Та понаготвих аз рецепти от нея и стигнах до Wild ragout uit de Ardennen, или по-скоро Civet à l'Addennaise (щото нали Ардените са във Валония) - еленско задушено по Арденски. Аз, естествено, не ползвах еленско, ами телешко... Може би тук е моментът да попитам дали има във форума ловци, които биха били съгласни да разменят каквото и да е дивечово месо срещу пари и/или услуги - ако има, да ми се обадят - ще измислим нещо!
Да, ама в рецептата се изискват 2 супени лъжици джин. А аз джин мразя, мразил съм през целия си живот (35 години, от когато започва историята) и ще продължа да мразя. Или пък не?
Та за рецептата купих една бутилка джин Bombay Sapphire, сготвих я (много вкусно се оказа, проклетията), ама ми остана почти пълна бутилка джин, която само ми заема място в хладилника.
До снощи.
Рекох да запаля една лула C&D Epiphany. За мен - типичната английска смес. Ама много типична. Вярно, че я рекламират като "съживяване" на Revelation - тютюн на Айнщайн и други учени, ама и без това... Абе като я пушиш и ума ти рисува една картинка на възрастен преподавател в Оксфорд, с папионка и прочие, който пуши лула. Наистина! Усещаш латакията, ама не баш (във всички случаи не като в Pirate Kake).
Та паля аз лулата снощи, оглеждам се - вкъщи само тая бутилка Bombay Sapphire. Е какво, викам си - като няма риба и ракът е риба. Налях си.
Еее, ооо - ама то, това джин ли е? Пуша си лулата, пийвам си от джина и се чудя - е от къде пък се появи тая сладка нотка в напитката? То верно, че джина си е английска напитка, ако и измислена в Холандия, ма чак пък толкова ли бе?
Поуката от цялата история - комбинацията от хубав тютюн с умерено количество латакия и хубав джин е просто почти перфектна!
Активен
socrat_bg
Full Member
***
Публикации: 221


Ел. поща
« Отговор #1 -: Ноември 30, 2013, 03:00:08 »

И аз  обичам да  готвя .
Харесвам да  готвя меса Усмивчица
От миналата година си правя и сам пъстърмата Усмивчица много е  лесно ,неочаквано лесно става и много вкусно .
Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #2 -: Ноември 30, 2013, 06:24:28 »

Можем малко да поспорим около низко въглехидратната и високо мазнинна диета на Милко, щото колко хора са измрели от кетонни диети...... или поне са си прецакали сериозно здравето. Уж нещата се компенсират донекъде с мазнините, ама не точно. Човекът като биология е тревопасен (зъбите са му такива, тънкото чрево му е дълго а не късо като при месоядните)  и въобще всички примати са такива.  Човек на такава диета се очаква да пририта некъде около криткческата.  Отслабва се да,  намалява риска от рак, обаче..........
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
Daniel Panev
Full Member
***
Пол: Мъж
Публикации: 131



Ел. поща
« Отговор #3 -: Ноември 30, 2013, 06:38:00 »

Можем и много да поспорим на тая тема - за разделянето на родовете Pan и Homo преди 3-5 милиона години, причините за това разделяне и прочие. Ама едва ли тук му е мястото -май ще е по-добре на маса, с чаша, мезе и лула Намигване Ей го - то и повод вече наближава.
А до тогава предлагам да коментираме комбинацията латакия и джин  Завърти очи
Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #4 -: Ноември 30, 2013, 08:16:14 »

 :)Джинче...леле,виж как ме подсети,Даниеле,какво пропускам напоследък.Капни две-три капки сок от лимон,или му сложи резен(според вкуса)-елексир.Наистина се вързва с латакията.Преди години пробвах Да Винчи на C&D-хард латакия,която се вързваше отлично с джин!
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #5 -: Ноември 30, 2013, 10:43:45 »

За - за джина, За - лулата с джин!
Да не изпадам в крайности с латакията, но джина си е класика! И без никакъв тоник- естествено!
И благодаря на Панев за готината история!

Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #6 -: Декември 01, 2013, 01:51:43 »

.....май ще е по-добре на маса, с чаша, мезе и лула Намигване Ей го - то и повод вече наближава.
А до тогава предлагам да коментираме комбинацията латакия и джин  Завърти очи

А така, това вече е приказка.

А по темата, малко се позамислих защо латакията толкова върви с джина, и ....... всичко е сайънс.

В кулинарната индустрия има много наука, и тя се върти почти изключително и само около ароматите. По този начин са открили защо едни ястия вървят едно с друго, а други не.
Молекулите на които реагира нашия нос понякога са едни и същи или много подобни, независимо от източника им.
Така на пример аромата на синьото сирене и аромата на белия шоколад са много подобни, и синьо сирене с бял шоколад е прекрасна и приятна комбинация, докато аромата на кафе на пример никога по никакъв начин не може да се съчетае с босилек, тъй като са толкова различни и комбинацията предизвиква отвращение.
Аромата на кучешките лапи на пример е същия като на пуканките и т.н.

Е сега, каква връзка има това с джина и латакията?

Е па джина се прави като се добавя аромат на хвойна, а латакията е измир тутун опушен с.... хвойна. Кипър изобилства с хвойна и един вид кипарис (може би от там да идва самото име) който пак мирише като хвойна горе долу. Тая първоначална миризма на латакията когато я запалим къде удря на тамян, е точно това. Тамяна също се прави от едно разтение много подобно на хвойна. И понеже миризмите са подобни, играят прекрасно в тандем.  (хедонизма е страшна работа, какви ли не неща се измислят за единия кеф)

Интересното е че светлите вирджинии имат един специфичен аромат който е едно към едно с дъхавото мушкато (geranium rose), така наречения "лейкланд аромат" и по тоя начин си подхождат прекрасно. Почти нема светли вирджинии които да не са поне мъничко кейснати с есенция от дъхаво мушкато, и то почти и не се забелезва, като се влива плавно в спектъра от аромати на светлите вирджинии.
Но това е друга тема, ще я развием по-подробно като напишем една рецензия за кондор тютюна, един ултра силно ароматизиран тутун, но коренно различен от тъмните датски смеси.
До тогава хладен дим от мене, и се кефете на джин с латакия Усмивчица
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
getzpipes
Sr. Member
****
Публикации: 440



WWW Ел. поща
« Отговор #7 -: Декември 01, 2013, 07:40:05 »

Абе подозирах, че джинът изявява англичанските смески, ама откакто се напих с джин в гимназията и задпах до пианото в Актовата зала - джин да не видя. Как не ме набара тогава директорът не знам...
Активен

ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #8 -: Декември 02, 2013, 08:50:57 »

 :)Джин и ром ме научи да пия на моя най-добър приятел майка му(мир на душата й).тогава-началото на 80-те,имаше два вида ром,Хавана и български,и толбухински (добрички)джин по магазините.Ако паднеше нещо от Кореком,наставаше празник.Пиеше ги чисти,гарнирани с резен лимон-така ги пия и аз до днес.Научи ме да усещам питиетата,да пия не за да се напивам,а за да гъдилкам сетивата си.Много готина жена...Та мисълта ми е,че добре започнах с джина,и не мога да се отрека от него.
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!