PipeZone PipeZone
Април 19, 2024, 02:30:31 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
Автор Тема: Морт-а!?  (Прочетена 15299 пъти)
Десислав Гечев
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 631



WWW
« -: Септември 08, 2014, 04:04:15 »

Реших и аз да се докосна до това хилядолетно чудо ,наречено Морта и опасенията ми,че ще се разочаровам се сбъднаха!Купих чрез и-бей от някъв ирландец не едно,а цели 9 трупчета.Когато пристигнаха очаквах да видя и пипна вкамененият дъб,но вместо това получих, верно-черни,но много мокри късове,които бяха подозрително меки на пипане,смърдящи на гнилоч и мухъл.Реших да ги сложа на тъмно и влажно място ,за да не се напраскат от слънцето,високата температура и прекалената циркулация на въздух,но вижте какво им се случи след едноседмичен престой в това тъмно и влажно помещение.
Сега ги метнах в един съд за изваряване,за да мога да спра пукнатините ,поне до там,докъдето са стигнали.Явно требе много да се внимава с тая Морта,която и без това ми беше съмнителна.След щателното изваряване с цел да "освободя" свързаната влага от клетките на дървото ,ще оставя трупчетата поне година-две.
Но не мога да се съглася,м...а му,че фосилизиралото дърво трябва да се суши!?!Нали вече се е вкаменило и по-нататък му предстои само превъплъщение във въглищa.


« Последна редакция: Септември 10, 2014, 03:05:25 от ozzy » Активен

лулист
Sr. Member
****
Публикации: 320


« Отговор #1 -: Септември 08, 2014, 04:16:38 »

Видът им наистина изглежда ужасно. Дано не се разпаднат окончателно. Поне тези, които съм виждал да продават съвсем не изглеждат така.
Активен
Стоимиров
Full Member
***
Публикации: 223


Ел. поща
« Отговор #2 -: Септември 08, 2014, 05:41:01 »

Тоя ирландец май има шотландски табети Завърти очи
Активен
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #3 -: Септември 08, 2014, 06:12:35 »

Десо, не е по темата, ама можеш да оспориш поръчката и да си изискаш обратно парите. Ако той не ще, пускаш си оплакване до и-бей от покупката.
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #4 -: Септември 08, 2014, 06:17:50 »

Не съм виждал морта ,но това Десиславе ми прилича на мокро / накиснато / старо дърво . Явно си попаднал на неподходящия доставчик , но кой ли е застрахован от това . Не знам Cefy къде се ската , ама той имаше някакви морти и може би повече инфо от Украйна . Нека се включи-СЕГА !
Активен
Десислав Гечев
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 631



WWW
« Отговор #5 -: Септември 08, 2014, 07:28:26 »

Десо, не е по темата, ама можеш да оспориш поръчката и да си изискаш обратно парите. Ако той не ще, пускаш си оплакване до и-бей от покупката.
Някаква давност мисля,че имаше това оспорване,а и аз в момента вече ги изварявам Ухилен.Ще пробвам да ги вкарам в правия път тези блокчета,пък ако ще после да си пуша 9 псевдомортови лули Ухилен Ухилен Ухилен!
Активен

rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #6 -: Септември 09, 2014, 04:05:00 »

Значи мортата трябва да дойде със твърдостта и шарката като на дъбово дърво , но леко по крехка . и трябва да е суха . Според мен Бате Десо тоя си мами , пуснал е снимки на тоя гнилоч , или е някаква морта дето я е копал във задната градина .  поне пусни оплакване и си изискай парите . Най малкото да му пишат отрицателен рейтинг на мръсника .  Ядосан
Да не хващаме рейса за Ирландия , и като се намерим , да се оправим по Пернишки тертип .
Активен
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #7 -: Септември 09, 2014, 06:51:48 »

За съжаление и аз споделям мнението на Русен. На нищо не прилича
Активен
Десислав Гечев
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 631



WWW
« Отговор #8 -: Септември 09, 2014, 07:14:34 »

Няма да се оплаквам никъде,а ще продължавам експериментите,ако ще до окончателното разпадане на блокчетата!От всичките 9 само две са неспасяеми,останалите след изваряването не са мръднали,което ме кара да вярвам,че след година -две могат да дойдат в състояние на готовност за работа.Твърде вероятно е след като е добита мортата ,да не е вкарвана в сушилни камери ,а да ми е пратена директно от блатото,където се е формирала.
Активен

POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #9 -: Септември 10, 2014, 07:06:27 »

Че то мортата си е фосил! Какво има да и сушиш?!
Активен
getzpipes
Sr. Member
****
Публикации: 440



WWW Ел. поща
« Отговор #10 -: Септември 10, 2014, 08:06:41 »

Фосил, ама със запазена структура на дървесината. Начи - нацоцан с всякакви лайна. Стискам палци.
Активен

balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #11 -: Септември 11, 2014, 06:14:45 »

Аааа чакайте малко.

Мортата се вади мокра и се суши. След сушенето става с конзистенция на камък. Гледах снимки къде ги беше правил тоя Даворин в Хърватска как вадят дънери от земята, направо вода течеше от тех. Не бързай да оспорваш, може и да си е морта кат хората. Принципно прилича едно към едно с тая суровата където беха поствали и Дарко от  Сърбия, и Даворин от Хърватска. Единствената разлика е че по шарката това нещо не ми прилича на дъб, но пък може така да е разрязано и да греша. Ако според шарката ти прилича на дъб, тогава си е морта от секъде. От мортата обаче не всичко става, като има части къде бият на кафяво, има меки неизползваеми части, то е като със слоновата кост от мамут. Почти половината не става.

Принципно се суши на нормална температура по естествен път 5-6 години. Никак парене варене или принудително забързано сушене защото ще се спука. Ето какво е писал некъв пич по въпроса:

Got them from Q lawns in Norfolk Cut some up yesterday to see what it was like
Now got a few bit in the cupbord where my Boiler is to see what that dose

Bad idea, if you dry it out too quickly, the wood will crack. What i have been told is to keep in the shed for a month or two depending on the size, and then bring inside - but keep it away from heaters, ideal place is attic - and then leave there to dry out fully. Remember that smaller pieces dry out faster, so you will probably want to saw up into the size you want (but add a cm or so onto each measurement to allow for the length lost whilst drying). I have heard that if you cover the ends up with candlewax it prevents the wood from splitting down the grain - which has worked so far.


А ето какво е писал Даворин по същия въпрос:

 Dugogodišnjim radom i iskustvom, mojih suradnika, te uz stručnu pomoć Šumarskog fakulteta u Zagrebu, razrađena je tehnologija sušenja i obrade takvog drveta. To nije posao za amatere. Osnovni problem je kako drvo osušiti, koje je puno vode, a da ne dođe do pucanja njegove strukture. Moj suradnik ima posebnu prostoriju, s kontroliranom ventilacijom i odvodnjom vlage, kako bi komadi bili uspješno obrađeni. Postupak sušenja traje dvije do tri godine, ali ipak količina otpada je vrlo velika. Za lule se biraju najbolji komadi jer je ipak riječ o predmetu koji će biti izložen povišenim temperaturama. U ukupnoj količini izvađenog i obrađenog drveta, komadi podobni za izradu lula sudjeluju u količini od nekoliko posto

Превеждам го тука ако е проблем Хървватския език:

...Чрез дългогодишна работа и опит и с професионална помощ от Лесотехническия факултет в Загреб партньорите ми са разработили технология за сушене и обработка. Това не е работа за аматьори. Основния проблем е как да се изсуши дървото което е фрашкано с вода а да не дойде до спукване в структурата му. Ортака ми има специална простория с контролирана влажност където парчетата се сушат по специален метод преди да бъдат обработвани. Но все пак, количеството на материал който "не става" е много голямо. За лули се избират най-добрите парчета понеже все пак става дума за предмет който ще се излага на големи температури. От цялото количество извадено и обработено дърво, парчетата годни за лули са от  типа на едва няколко процента.....

Те това е писал човека.

Аз веднъж го бех питал да преведа на български една негова статия за технологиите как се правят лули от а до я, за всякакви материали маслина, морта, бриар, беше писал човека всекакви тайни къде са го учили италианските майстори, и вика нема проблем обаче нема време пък и мързел, кой ще сяда да превежда, а имаше бая интересни неща.
« Последна редакция: Септември 11, 2014, 06:37:57 от balkan boy » Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #12 -: Септември 11, 2014, 09:02:58 »

 Хм!
 Ровил съм по камъни, дялкал съм дърво...
 Това, с тия кафеви петна, не ще ми прилича на фосилизирано дърво! Съдейки по пукнатините, а и по цвета на материала, това е дале-е-е-еч от фосилизацията. При вкаменяването, голяма част от целулозните влакна вече са заменени със карбонатни и силикатни структури и пукнатините не би трябвало да са като на нормално дърво.
 Притежавам някакви образци на подобни фосили, само че нашенските са от кварцов тип и за обработка не може да става и дума, поне не с нормален инструмент.
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #13 -: Септември 12, 2014, 06:33:26 »

Балкан Бой е прав , че може да е прясно добита . При всички случай трябваше , продавача да предупреди , че става на въпрос за сурова ,необработена суровина . А е продадено за готова заготовка , избрана както каза Балкан бой отгоре , от много материал . Всъщност , Десо е очаквал отбрани кубчета , от тези няколко процента , които стават за работа , изсушени при технологични условия , а получил суровина първична , която на 90 процента ще е фера при неправилна обработка . За мен това си е измама .
Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #14 -: Септември 12, 2014, 11:56:21 »

Според цвета, това ми прилича абсолютно на морта от секъде.

Даже и не изглежда напукано въобще, и май могат да се изкарат некви лули.

Аз на мястото на Десо бих намокрил и бих я сушил годинка две, като може и да ги сложиш на менгеме да не се пропукват.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!