PipeZone PipeZone
Декември 22, 2024, 02:46:59 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
Автор Тема: Домашна бира…  (Прочетена 26240 пъти)
Emil
Jr. Member
**
Публикации: 86



Ел. поща
« -: Март 07, 2015, 09:36:43 »

Даа….днес е събота, ден за варене на бира, свободни 5-6 часа, без жена, деца и др. пречки.
Необходимите материали са вода, пивоварен ечемичен малц, хмел и бирени дрожди, а оборудването е по-голяма тенджера – поне 18 литра, съд за прецеждане, термометър и ……лула, любим тютюн и чаша – две бира.

Най-общо процеса преминава през четири  етапа – озахаряване на малца, прецеждане, варене и ферментация. Съотношението вода-малц е 7:1 или 7 литра вода на 1 кг. малц.
 
Озахаряване на малца – целта е нишестето в ечемика да се разгради на захари за да ферментира. Използвам 3 кг. качествен немски малц от два типа – светъл и виенски, по-тъмен в съотношение 2:1. Има десетки рецепти в немските сайтове за всякакъв тип бира – ейл, лагер, пшенични, светли, тъмни…..Смесвам 3кг. малц  с 9 литра вода. Останалите 12 литра ще се ползват при прецеждането.  Разбърква се често.





Температурата трябва да е 66-67 гр. Нито повече, нито по-малко. Продължителност - 1 час на тази температура.



Следва йодна проба – в малко от малцовия екстракт добавям капка-две йод. Ако цвета остане в кафявата гама озахаряването е минало о.к. Ако е синьо, тъмно лилаво – не е озахарено добре и има неразградено нишесте. 



В този случай пробата е О.К. Вдигам температурата до 78гр.  за прецеждане.
Съда за филтриране са две пластмасови кофи. На вътрешната съм надупчил дъното на решето.  За по-добра филтрация ползвам тензух сгънат на 4 ката върху тенджерата. Постепенно изливам отгоре останалото количество вода с температура 78гр. Целта е да се промият, отцедят захарите от малца. Аз успявам да докарам 12-13 процента захарност преди варене и ферментация. След като ферментира спада на 3-5 процента.









Следва варенето – 90 мин. 20 мин. след като заври добавям хмел за вгорчаване, а 15 мин. преди края добавям хмел за аромат.





Следва охлаждане на водна баня до 25 гр. , прехвърлям във ферментора – обикновен бидон 25л. Получи се около 12-13 литра бира. Добавям 6 гр. бирени дрожди, разтворени в малко вода. Трябва да ферментира 1 седмица на стайна температура.. После се разлива в бутилки и отново се оставя 1 седмица до 10 дни за вторична ферментация. Чак след това следва дегустация.



Наздраве и приятно пафкане.








Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #1 -: Март 07, 2015, 11:54:36 »

Емиле ти направо ни разби.Задължително ще пробвам.Голямо благодаря!
Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #2 -: Март 08, 2015, 01:12:32 »

Много яко!
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
socrat_bg
Full Member
***
Публикации: 221


Ел. поща
« Отговор #3 -: Март 08, 2015, 11:38:51 »

Уникално Усмивчица

Впечетляващо:)

ЯКООО

Браво
Активен
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #4 -: Март 08, 2015, 12:24:28 »

 Не се зачита! Не -се -за-чи-та !!
 Не е налице дагустация от независима, меркантилно настроена нарочна комисия /например Аз, Пинхед, Калин Андреев и пак Аз/. При това положение - не се признава!! Ухилен Ухилен Ухилен
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #5 -: Март 08, 2015, 01:10:15 »

Прав си Вехти.Преди да се хвърля в приключение, трябва да се опита една кофа Ухилен
Активен
Emil
Jr. Member
**
Публикации: 86



Ел. поща
« Отговор #6 -: Март 08, 2015, 01:12:23 »

Момчета, благодаря,
бирицата наистина става уникална! След това, като пиеш купена….мъка! В Германия това е религия, цели семейства се събират да варят бира. Имат си и закон за чистотата на бирата от 1516 г. Шокиран



Превод:

Български текст на Закона за чистотата на бирата от 1516 г.

"Ние постановяваме и обявяваме публично заедно със Съвета на нашата земя, че отсега нататък по цялата земя на херцогство Бавария, а също във всички градове и тържища, за които няма специални правила, от Архангеловден (29 септември по католически стил) до Гергьовден (23 април по католически стил) една кварта (на нем. Maß - баварска мярка за течност равна на 1,069 литра) или една глава (на нем. Kopf - полусферична купа, съдържаща малко под 1 литър) бира да не се продава повече, отколкото за един мюнхенски пфениг, и от Гергьовден до Архенгеловден една кварта бира да се продава за не повече от 2 мюнхенски пфенига, а една глава - за не повече от три хелера (хелер е монета на стойност около половин пфениг), под страх от наказанията, посочени по долу. Ако някой не вари мартенска бира, а вари друга, или я прави по различно, то тя не може да се продава за цена по висока от 1 пфениг за кварта. Освен това искаме да подчертаем, че отсега и за в бъдеще във всички градове, пазари и в цялата страна, за варенето на всяка бира трябва да се използват само ечемик, хмел и вода. Който съзнателно пренебрегва или престъпва тази наредба, трябва да се наказва от съда с конфискация на бирата. Но ако кръчмар купи една, две или три бъчви бира от пивовар в нашите градове, пазари и страна, а след това го продава на обикновените селяни, то само и единствено на този кръчмар е позволено и не се забранява да продава квартата или главата бира за един хелер повече от това, което е постановено по горе.

Вилхелм IV,
херцог на Бавария,
Гергьовден,
Инголщат, 1516 г."

Източник - http://www.nubo.ru/texts/1516.html

Сега……плана е следния: Вехти организира комисията за дегустация Ухилен Ухилен, някой друг мястото, трети какви тютюни и лули свързани с Бавария /ако има такива/. Таман докато мина организацията, бирата ще отлежи. Абе проблема на домашната бира е......че свършва бързо Ухилен.
Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #7 -: Март 08, 2015, 01:19:45 »

Само казваш кога е втасала и го правим при Лео.Предполагам, че и той няма да има нещо против.
За тютюн не знам, но имам тиролски гащи с тиранти и еделвайс.
« Последна редакция: Март 08, 2015, 01:29:53 от kalin andreev » Активен
Emil
Jr. Member
**
Публикации: 86



Ел. поща
« Отговор #8 -: Март 08, 2015, 01:26:26 »

Само казваш кога е втасала и го правим при Лео.Предполагам, че и той няма да има нещо против.
За тютюн не знам, но имам тиролски гащи спрезрамка и еделвайс.

18-20 дена и трябват...поне. 1 седмица в бидона, 10-тина дни в бутилки..
Активен
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #9 -: Март 08, 2015, 01:27:32 »

 Е-е-ех! Кой да предполага - лани изхвърлих немските дърводелски панталони, с падащия капак отпред!! Тюу-у-у, развалих тоалетина!
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #10 -: Март 08, 2015, 01:47:36 »

 Хм ! Завърти очи

 Което ме подсеща, за една друга тема - клипове, посветени на тази любима напитка....

 Follow me.... Готин
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
getzpipes
Sr. Member
****
Публикации: 440



WWW Ел. поща
« Отговор #11 -: Март 08, 2015, 02:07:18 »

На срещата ще донеса Бок от Първа частна домашна пивоварна в Сопот. Ако не свърши дотогава де... Ухилен
Активен

Emil
Jr. Member
**
Публикации: 86



Ел. поща
« Отговор #12 -: Март 08, 2015, 06:49:49 »

Докладвам... Ухилен Ухилен

ферментацията е започнала.. Намигване



Малко видео по темата:

https://www.youtube.com/watch?v=Tg47tHP4AGw

https://www.youtube.com/watch?v=7963ukDJg1A

а тия момчета въобще не се занимават тенджери - https://www.youtube.com/watch?v=qBylkE7RROU  Ухилен
Активен
Emil
Jr. Member
**
Публикации: 86



Ел. поща
« Отговор #13 -: Март 15, 2015, 11:55:10 »

Продължение……
След едноседмично ферментиране в бидона, следва наливане в бутилки за вторична ферментация.




На дъното има два пръста бирена мая


Пробата показва 5% захарност – екстра! Като отлежи още малко ще падне с 1,5 -2%.


Налива  се  внимателно да не се разпенва!


Добавям малко захар – 2ч.л. на литър за събуждане на „заспалите“ бирени дрожди за вторична ферментация. 10 дни на стайна температура.


Краен резултат - 12 литра бира тип английски амбър ейл с горна ферментация!


Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #14 -: Март 15, 2015, 01:19:57 »

За десет литра не си струва целия масраф и времето.
Аз  тия десет литра ги маам за има нема ден-два.  И за 10 литра и за 100 едно и също си е.
Количество му е майката. Та да има и за дегустация.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!