От София съм,уж правя всичко по описанията тук,тютюна е рехав почти не е натъпкан,изсушавам преди да го сложа в лулата,дърпам баааавно и лееееко ама вкус пак няма,но поне лютото почти изчезна и гасне след почти всяка дръпка,не мога да смогна на запалки и кибрити.Лошото е че не мога да усетя удоволствието за което чета тук,но опитите продължават
За да диагностицираме проблема са нужни малко повече инфо.
1. Каква е лулата? Ако лулата е пробита много тънко, може да създава проблеми. Но това едва ли е проблема
2. Как тъпчеш? Тъпкането требе да бъде в началото по метода на трите стъпки, докато не развиеш усет да го правиш подсъзнателно.
Пълниш до горе като само изсипваш тутуна без въобще да го тъпкаш да се изравни с ръба на лулата отгоре. Като направиш това натискаш с пръста лекинко да слезне до една трета на лулата, много леко натискане след което дърпането требе да е почти като на празна лула.
Пълниш пак до ръба на лулата след което притискаш една идея по силно да спадне до две трети, и накрая пълниш пак малко над ръба на лулата с по-голем натиск.
Това е така наречения метод на трите ръце, (на дете, на жена и на мъж) След като си я напълнил по тоя начин дърпаш контролно, и съпротивлението требе да е се едно смучеш сок със сламка, както каза колегата Ози по-горе.
След като си приключил тоя етап, Палиш с кръговидни движения и дърпане, да се разгори целата повръхност отгоре. Тя нема да се разгори целата, но горе долу. Все пак не требе да се овъглява ръба. Зимаш тамперчето, и леко, съвсем лекинко стъпкваш пепелта за да направиш равна повръхност. Палиш пак по същия начин, пак тамперче, и на третия път като запалиш с кръговидни движения, ще ти се появи една добра "плоча" от жар отгоре. Дърпаш малко по-често в началото и приравняваш с тампера.
Като мине милиметър или два, и се създаде слой от пепел отгоре който не дава на лулата да гасне, вече си спокоен. Лулата нема да гасне колкото и редко да придърпваш.
Това не винаги се получава, и нема проблем да угасне. Пак ще я запалиш, и тя ще си тръгне.
Има лули с много лоша геометрия, и airflow-a не е кат хората и гаснат. Аз имам неколко такива, може и от това да е. Пробвай с друга лула ако имаш под ръка, ако не мини до към чичо Лео аз ще ти дам една царевична, там нема гаснене със сигурност, тъкмо ще видиме дали е от лулата или е от техниката, или от тутуна.
Като сме при тутуна, ароматиците са химически боклуци които са бъкани с лепкав глицерол и пропилен гликол, изкуствени аромати, фиксатори, кейсинга им е с химии и т.н. Такъв тутун е доста трудно да се поддържа горящ, за разлика от "по-натуралните" където с малко подсушаване тръгва като песен.
Така че като bottomline на целото нещо, има три фактора които може да влияят, може да е който и да било от тех, а може и всичките заедно.
1. Лулата - кофти лула с лош еърфлоу случва се и на много скъпи лули, с лека интервенция може да се оправи.
2. Техниката - много рехаво ако е ще ти гасне, много натъпкано ще прегрява (а ако нема достатъчно въздух също може да гасне)
3. Тутуна - По принцип компотите на нашия пазар са си кофти, но пък хората ги пушат успешно, де да знам.