PipeZone PipeZone
Април 23, 2024, 08:53:08 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Разсъждения върху мундщуците  (Прочетена 11899 пъти)
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« -: Януари 20, 2016, 03:47:00 »

Ха здравейте. От известно време насам се улавям, че направо несъзнателно посягам по-често към лули, които имат една определена геометрия на мундщука. Ква е па тя, чудите се вие?
Всички сме чували за КВЪЕ-теорията (Констънт Волюм Ъф Еърфлоу), или по-просто казано "Големата теория, дето "димния отвор" от огнището до края на мундщука трябва да е с една и съща площ на сечението". Сравнително модерно разбиране за конструкцията на една лула, младите артизъни особено яростно го защитават. Обяснено по друг начин - при такъв мундщук стеснението към края, обусловено от конусната бургия, се компенсира с изрязването на дълбока и широка фуния. Така дупката, независимо дали има кръгъл или елипсовиден профил, има една и съща площ по цялата дължина на мундщука - от втулката до устните.
От другата страна седи, да я наречем, класическата школа - там отвора на мундщука постепенно се стеснява до къде 2,5 мм, преди да премине в сплескано-конусен отвор към устните. Пак има изрязана фуния към устните, ама тя започва СЛЕД стесняването. Обикновенно английските лули са с така продупчени мундщуци. За мене лично тия вторите, със стеснението, пушат по-добре. Усещам повече вкус и като че ли димът е по-хладен. Не съм забелязал такъв мундщук да прави повече конденз - така и така конденза обикновенно се събира в началото, при втулката още. Правил съм си мундщуци, където целенасочено съм търсил точно този ефект - на стесняване. Определено забелязвам подобрение, сравнено с КВЪЕ-тип мунщук.
Та въпросът ми е - какви са вашите наблюдения? Все едно ви е какъв е профила на отвора, или имате предпочитания към определен дизайн.

P.S. Една от причините да низвергна царевиците е именно тяхната прото-КВЪЕ конструкция - прекалено широко са продупчени и шийката, и мундщука. Не ми харесва как пушат и тва е. Вусът ми идва "разводнен", без аромат. Да не говоря за вирджиния в царевица - все едно пуша цигара. След първоначалния ентусиазъм по тях бързо охладнях - сега имам две царевици, дето ги паля от дъжд на вятър и то с точно определени тютюни - силни и миризливи, които пък в брайър ми идват в повече като аромат и сила. Та така.
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
Nikolay
Jr. Member
**
Публикации: 78



« Отговор #1 -: Януари 20, 2016, 04:58:22 »

То е доста известно това за сеченията и че хората, а и не само хората, имаме някакви предпочитания към това как едно нещо изглежда във вид на пропорция. То се наблюдава навсякъде, дали във всекидневните ни занимания с било то телефон, монитор на компютър, листове хартия, книги и още и много още даже предмети, които са с тъй нареченото "златно сечение" или златна пропорция. Наблюдава се навсякъде, общо взето ни изглежда "най-натурално" и в последствие се наблюдава как хората избираме предмети с такова сечение, защото именно ни изглежда най-добре, пропорциите ни изглеждат натурално. Златното сечение е напрактика това ако A отсечка е да кажем 50см то B трябва да 1,61... нещо си нещо от A, естествено малко по сложно е, но общо взето е туй. Та туй златно сечение се използва и в архитектурата и абе във всичко.

Сега не знам дали се прилага и при лулите, тъй като форми всякакви и прочие, но има нещо свързано с даден предмет и това как едни пропорции ни изглеждат по-натурални и по близки по душа и възприятие. Дадох примера със златното сечение и неговите пропорции, тук може би действа подобен принцип или дори същия, но със сигурност е тема за разсмисъл. Няма да си единствения дето е стигнал до подобни умозаключения, със сигурност и други тук ще те подкрепят, а може да има и някой да те обори, кой знае, но аз със сигурност казвам, че има нещо в цялата работа!

Послепис : Да, да, да, ще кажете "Ко туй има общо с усещане на дима излизащ от мундщука бе?" - но да си кажа честно не е далече от това! Всичко е пак до пропорции и "видът" на едно нещо е свързано с дадено усещане за хармония, както е и излизането на дима от мундщука, всяка разлика в "златната пропорцията за мундщуците и дима" може да доведе до дискомфорт.
« Последна редакция: Януари 20, 2016, 05:05:10 от Nikolay » Активен
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #2 -: Януари 20, 2016, 05:51:22 »

 Ухилен Ухилен Ухилен Кефиш ме максимално!
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
тедо
Full Member
***
Публикации: 244


« Отговор #3 -: Януари 20, 2016, 06:07:51 »

В случая , може би  по вероятно трябва да се разсъждава в посока ,,Механика на флуидите,, и като начало в/у ,,Закона на Паскал,, .
Отколкото за Златното сечение ,което касае по скоро пространствени структури .
 Ухилен Ухилен Ухилен

Но във всички случаи става въпрос за възникване на ноф диспут м/у любимите ни герои .
Очакваме го със затаен дъх ...
 Плезещ се
Активен

Венци
Full Member
***
Пол: Мъж
Публикации: 244



« Отговор #4 -: Януари 22, 2016, 01:43:39 »

Тук ще е интересно да се чуят мненията на нашите пайпмейкари. Иначе аз мнение не мога да давам, щото мундщуците на лулите ми са от втория тип и няма как да направя сравнение.
Активен

"I believe that pipe smoking contributes to a somewhat calm and objective judgement in all human affairs"
                                                                                                                          Albert Einstein
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #5 -: Януари 22, 2016, 03:41:44 »

А бе то диспут убаво, ама аз не успях да разбера твърдата позиция на колегата за да заема контра. Нещо като че ли се е изказал неутрално. На неутрална позиция не може да се контрира.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #6 -: Януари 22, 2016, 04:27:38 »

Не става въпрос за контра. Просто ми е интересно, какви са наблюденията на колегите. Колкото до предпочитания - мислим, че ясно съм изразил афинитет към мундщук със стеснен димопроводен канал.
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #7 -: Януари 23, 2016, 11:37:24 »

Със сигурност тук има доста по големи авторитети , но ще си позволя да споделя скромния си опит .
Това което Пине ти описа е една нагредна илюстрация на принципа на Вентури за скороста и движенето на флуидите
Мущуците които аз правя и харесвам за пушене са доста по отворени от класическите .
Значи аз разпробивам мущука на 3 стъпки - 2.5 мм почти до края следва 3.3 мм на две трети от дължината и 4 мм на малко повече от една трета от дължината .
Следва номера със конусният райбер за изправяне на стъпалата от различния диаметър и за постигане на равномерен конус
Последните 1.5 см от мущука пробивам обаче със 1.5 - 2мм бургия и оттам посредством трионче разширявам като фуния , или конус , срещуположен на първия .
Тази фуния свършва на 2,5 - 3 см навътре във димния канал във 2.5 мм диаметъра или във най тънката част на конуса на димния канал
Сега аз обичам големи уширения при устните и затова ги правя почти от край до край на ширината на мущука .
Така според мен , уширението дава една по голяма експанзия на дима към устната кухина и по мек и приятен вкус на тютюна
Мисля че точно този тип мущуци , се опитваше да опишеш Пине , нали .
И аз съм забелязал , че за мене те са най добри при пушене
« Последна редакция: Януари 23, 2016, 11:39:16 от rusen plovdiv » Активен
Nikolay
Jr. Member
**
Публикации: 78



« Отговор #8 -: Януари 23, 2016, 02:18:18 »

То май и аз нещо объркващо написах, затуй май ще е по-добре да обоснова коментара си, че стана объркване. То аз съм още неопитен (Я съм млад още, имам да павкам още много години преди да кажа, че имам опит какъвто и да е), но пък ми се ще да коментирам нещо, та да се чувствам част от обществото тъй да се каже, та гледам да заставам и пиша чисто философски коментари и позиции с риска естествено да се окажа между шамарите или да бъда криворазбран. Ще ме извините ако е тъй.

Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!