PipeZone PipeZone
Март 29, 2024, 10:27:49 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Съхранение на тютюна за лула- Pipe Tobacco Storage  (Прочетена 15809 пъти)
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« -: Януари 16, 2010, 06:41:33 »

Pipe Tobacco Storage
http://pipesmagazine.com/python/pipe-tobacco/pipe-tobacco-storage/

С любезното съгласие на Kevin Godbee, собственик и администратор на http://pipesmagazine.com/

Много любители на лулата се интересуват от начините за съхранение на тютюн. Това наистина е важно, защото ако бъде извършено правилно, тютюнът може да остане годен за употреба с години и да отлежи, което от своя страна позволява на отделните видове тютюн в една смес да се съчетаят още по- добре. Темата на тази статия обаче не е отлежаването, а съхранението на тютюна, затова нека минем към въпроса.
Предимството на съхраняването на тютюн е във възможността той да се купува в насипно състояние, когато обикновено излиза по- евтино. Съхраняването е лесно. Винаги отчитайте къде живеете. Ако мястото е в регион с висока влажност на въздуха, тютюнът ще остане влажен по- дълго, отколкото в по- сух регион. Помнете също, че относителната влажност на тютюна трябва да бъде10-14%, за да става той за пушене. По- високата влажност също така предразполага към мухлясване.

Да започнем с това какво НЕ трябва да се прави:
 
Не съхранявайте заедно пури и тютюн
Ако пушите и пури, те трябва да се съхраняват отделно от тютюна за лула. Пурите са като малки „гъби” и те абсорбират всяка влага и аромат в обсега си. В крайна сметка пурите ще поемат аромата на тютюна.

Не съхранявайте тютюна в хумидор
Много хора смятат погрешно, че хумидорът за пури е най- доброто място за съхранение на тютюн, тъй като това ще то предпази от изсъхване. Това не е така. Ако държите тютюна си в хумидор, могат и ще се случат няколко лоши неща. Кедърът в хумидора ще абсорбира влагата от тютюна, освен това ще поеме аромата на тютюна и така ще стане неизползваем за съхранение на пури за дълго време. От своя страна, кедровият аромат ще проникне в тютюна и ще се усеща осезаемо при пушене. Ако пък използвате хумидор с приспособление за поддържане на влажността, тютюнът ще овлажнее и няма да може да се пуши. Помнете- относителна влажност в рамките на 10-14% ! И най- добре ползвайте хумидора по предназначение, а именно-  за съхранение на пури.

Не овлажнявайте допълнително тютюна, когато го затваряте в буркан за продължително съхраняване
Според мен това не е добра идея, защото може да доведе до развитие на плесени и мухъли. По- добре го затворете малко по- сух, отколкото прекалено влажен. Съхранението трябва да е херметично затворен съд, за да не се губи влагата. Винаги затварям тютюна си веднага, щом го получа, защото тогава той е точно толкова влажен, колкото е необходимо или мъничко по- сух, тоест в перфектното състояние за съхраняване.

Не използвайте за съхранение буркани от туршия
Причината да не го правите е в миризмата- стъклото не я поема, но тя така или иваче остава в гумените уплътнения на капаците и е невъзможно да се премахне. Повярвайте, опитвал съм. Тази миризма след това бързо прониква в тютюна. Ако обаче не сте против тютюн с аромат на туршия, значи може да ги ползвате.
 
Сега да поговорим за това, какво можете да направите без негативни последици за тютюна. Доста любители на тютюна предпочитат той да е отлежал, подобно на ценителите на виното и да притежават подобни „изби”. Разбира се, това не значи, че трябва да разполагате със специални помещения, както е при виното, просто да съхранявате тютюна в подходящите условия.

Важно е да отчитате температурата, влажността и светлината. Идеалното място за съх ранение на тютюн за лула е хладно тъмно място със сравнително постоянна температура. Изеалното е тя да бъде 15-21 градуса по Целзий (60- 70 F). Влажността също е от значение, тъй като ако е висока, може да доведе до корозия на метала и да на кутиите и металните капаци на бурканите. Тютюнът не бива да бъде излаган продължително време на слънчева светлина.

 Оригиналните метални кутии ще съхранят тютюна дълго време при условие, че е запазена целостта и вакуумирането им.

Херметично затварящите се стъклени буркани се предпочитат за съхранение над два месеца на насипни тютюни и отворени вече кутии. Стъклото е материал без пори и подлежи на дезинфекция. Пробвал съм и херметично затварящи се пластмасови съдове, но определено стъклените са за предпочитане. Ако ползвам пластмасови, те трябва да са задължително нови и в тях да не е съхранявано нищо, особено храна. Прибирам тютюна с оригиналната торбичка, в която съм го получил.

Една от най- важните стъпки в съхраняването е предварителната подготовка на съдовете. Добре е те да се стерилизират. Измивам бурканите, капаците и уплътненията на ръка с препарат за съдове, след което ги поставям в съдомиялната на програмата с най- висока температура. Капаците не могат да се поставят в съдомиялна, затова ги измийте с най- горещата вода, която ръката може да изтърпи. След това попивам излишната вода със салфетки и прибирам тютюна в тях.  Някои хора ги стерилизират чрез изваряване, което също върши работа, ако не разполагате със съдомиялна. Аз не го правя. След това поставям капаците, завинтвам ги плътно, надписвам с името на сместа и датата и ги прибирам за съхранение. Установил съм, че някои буркани след време се вакуумират допълнително от само себе си.

Успешно отлежаване- Happy Cellaring!

Активен

''...Ала никога повече е много време...''
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #1 -: Януари 16, 2010, 11:36:55 »

 :)Всъщност този юнак(ако е негова статията)-Kevin Godbee,е доста прав.Тютюните стават все по-добри,когато отлежават.Имах удоволствието да пуша над 10 годишен Найткап на Дънхил,който бе просто невероятен.Различаваше се от пресния и по аромат,и по вкус.Целостта и херметичността на кутията не бе нарушена,влажността бе нормална.Та който има възможност и търпение-нека заделя настрани по някоя опаковка тютюн за отлежаване.
А по въпроса за амбалажа-наистина е въпрос на вкус.Някой може да харесва тютюн с аромат на туршии Ухилен.Аз лично попаднах скоро на тютюн с аромат на черен пипер,и смятам да проявя интерес...само трябва да се сетя в кой сайт беше Нерешителен...май беше Piper Nigrum на Bulldog...
« Последна редакция: Януари 16, 2010, 11:50:27 от ozzy » Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« Отговор #2 -: Януари 16, 2010, 11:59:01 »

Аз лично попаднах скоро на тютюн с аромат на черен пипер,и смятам да проявя интерес...само трябва да се сетя в кой сайт беше Нерешителен...май беше Piper Nigrum на Bulldog...
Хм, знам за вино с аромат на пипер...Каберне фран:
http://vinismo.com/en/Cabernet_Franc
Активен

''...Ала никога повече е много време...''
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #3 -: Януари 17, 2010, 09:22:24 »

 ;DДругият интересен тютюн е Chili & Chocolate,също Bulldog-производство на Dan Tobacco.Люти чушки и шоколад,как ли ще звучи... Усмивчица
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #4 -: Януари 22, 2010, 07:32:07 »

 :)Я,още един пипер-този път на Вауен...
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!