PipeZone PipeZone
Април 18, 2024, 11:26:59 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: В домашни условия  (Прочетена 38323 пъти)
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« -: Май 04, 2009, 02:28:48 »

Предлагам тук всеки, който е експериментирал и има желание, да сподели опита си- бил той положителен или отрицателен Усмивчица

Цитираното по- долу открих в един американски сайт, посветен на смесването и обработката на тютюни:

"Има две основни неща, които можете да направите с тютюна в домашни условия: stoving(което всъщност е готвене Усмивчица) и компресиране.

За да „сготвите” вашия тютюн, трябва да го овлажните леко и да го поставите във фурната или, за предпочитане, в глинен съд, на най- ниската възможна температура. Вариантът с глинената делва е за предпочитане, защото така можете и да го изнесете навън- полезно с оглед неприятната миризма, която ще се излъчва от тютюна. И в двата случая постоянното разбъркване е много важно. Така ще намалите горчивината на езика, типична за вирджинските тютюни, ще подсилите и смекчите аромата на сместа.

За да компресирате тютюна, ще ви е необходима преса или проста щипка и две парчета дърво. Ако завиете малко от тютюна във восъчна хартия и я защипете между двете парчета дърво с помощта на щипците, след няколко дни ще имате компресиран тютюн. Този процес обогатява аромата и дълбочината на вкуса. Компресия не се прилага единствено на ароматизираните тютюни, защото ще се развалят поради наличието на допълнителни примеси от течността, в която са били киснати.

Съхранението на вашите смеси трябва да става в буркани с капачка на винт или О- образен гумен пръстен. Оставете ги да отлежават минимум два месеца."
Активен

''...Ала никога повече е много време...''
didoval
Гост
« Отговор #1 -: Май 05, 2009, 07:30:43 »

При сготвянето, трябва ли тютюна да е изсъхнал или пък суров. И значи ли, че е най - добре да го сложа в гювечето на жената и да го пъхна в хладилника, за да постигна "най- ниската възможна температура" Намигване ?
Активен
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« Отговор #2 -: Януари 10, 2010, 06:23:03 »

На най- ниската възможна температура очевидно се отнася за фурната, а не хладилника. А тютюнът трябва да не е сух.
Активен

''...Ала никога повече е много време...''
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #3 -: Януари 10, 2012, 09:48:44 »

Явно темата буди интерес,въпреки мълчанието тук.При тези цени на тютюневите изделия,явно има алтернатива.
Ето едно клипче,което дава основни насоки за обработката на тютюн в домашни условия.


http://www.youtube.com/watch?v=wL4gruuv_HM
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #4 -: Ноември 12, 2013, 08:06:30 »

http://fairtradetobacco.com/forumdisplay.php?49-Pipe-Smokers-Forum&s=d1d7e3e5739609574d7c2021f1fe6114

във форума на този сайт и всамия него често пускат рецепти с картинки за обработка на тютюн .
Последно имаше рецепта за домашен кавендиш , изпробвана вече работи.
Активен
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #5 -: Март 20, 2014, 01:16:58 »

 Дотук - добре.
Може би трябва да се каже нещо и за набавянето на суровината - у нас това е малко по-сложно. Казвам го, имайки предвид изобретателността на нашенеца, когиж реши да те "изработи".
Може би, за добро начало трябва човек самокрачно и собствено-моторно да обиколи селата, където се реди тутунь и да си подбере някакво количество. След което да довърши сам, на подходящо място ,процеса по сушене. За което, определено ще е нужен някакъв "стартов пакет" от информация и знания.
Иначе, не виждам някакви по-особени умения и инвентар, нужни за осъществяване на финалния процес, според видеото.
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #6 -: Март 20, 2014, 01:31:54 »

Дотук - добре.
Може би трябва да се каже нещо и за набавянето на суровината - у нас това е малко по-сложно. Казвам го, имайки предвид изобретателността на нашенеца, когиж реши да те "изработи".
Може би, за добро начало трябва човек самокрачно и собствено-моторно да обиколи селата, където се реди тутунь и да си подбере някакво количество. След което да довърши сам, на подходящо място ,процеса по сушене. За което, определено ще е нужен някакъв "стартов пакет" от информация и знания.
Иначе, не виждам някакви по-особени умения и инвентар, нужни за осъществяване на финалния процес, според видеото.

Колега, това хубаво, ама къде в БГ ще намериш Вирджиния? То има по места, ама какво й е качеството, не става ясно. А знаем че без Вирджиния нищо не става.

Иначе ориенталци бол, ама те са за мирис, вирджинията е главно. Казват че и бърли се садело в БГ, ама къде и какво, и това не е ясно. Имай предвид че повече от 90% от тутуна у нас е ориентален.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #7 -: Март 20, 2014, 04:54:57 »

Сигурно е така ама последните 3  4 години много хора сеят повече Вирджиния и после я режат и продават за цигари със пълнещите машинки . На нашия пазар примерно продават златна и червена вирджиния по 12 15 лв килото само че е нарязана като за цигари . Ако им кажа да донесат един чувал на листа ще донесат ама то от производителя 1 качество е 5 лева килото а циганите не знаеш какво качество ще ти донесат за 15 и то цял чувал . Иначе тази нарязаната е доста прилично качество , аз я задушавам на пара и смесвам с червената 50 на 50 . става доста по добър тютюн от повечето ароматици тука и е без химий вътре . Е не е нейви флейк или 3 нънс ама като за 15 лева килото е невероятен
Ако се намери по добро качество тютюн и да се кейсва , напари и пресова на големи кейкове със маслен крик и да се остави стегнато да отлежава може и да изкара вкус ама сега експериментирам по въпроса .
Кво пък тея тютюни на Гавит и Макклеланд и купешките хора са ги правили нали , иска се хубава суровина , правилна обработка и време за зреене мисля че беше технологичния термин . Или така ми каза моя приятел дето ходя с него на лов , той е работил в тютюневата 30 години , познава повечето технолози там . Та не са извънземна работа хора като нас са ги правили , и то с доста по малко усърдие от нас примерно .
То и титаник е бил правен от специалисти ама потъна а пък ноевия ковчег - от аматьор ама ... Смотан
Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #8 -: Март 20, 2014, 05:01:19 »

Ето един пич как си прави сам перик.

http://www.brothersofbriar.com/t26980-perique-style-fermentation
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #9 -: Март 20, 2014, 05:41:16 »

Все едно  си налагаш туршия или кисело зеле и го оставяш да втаса . Ето филмче с обработката във Сейнт Джеймс Луизиана . Меката на перика .

https://www.youtube.com/watch?v=vfMuU3lUo4A
Активен
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #10 -: Март 21, 2014, 05:03:09 »

 Точно миналото лято, с изненада установих, че по моя край ( Старо - Новозагорско ) Пак са се появили насаждения с "Вирджиния".
Не бяха кой-знае какви масиви, но ги има. А там, мисля климатът е добър за целта.

 А за пресоване - не ти е нужен чак хидравличен крик. Една качествена дърводелска стяга дава достатъчно налягане - представа нямаш колко са мощни ! Другият много прост и свръх гениален начин е стария номер с усуканото въже - мачка и слонски топки! Ухилен
 
« Последна редакция: Март 21, 2014, 05:07:29 от Вехтия » Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #11 -: Април 14, 2014, 05:23:02 »

https://www.youtube.com/watch?v=iV14JYNftEM

Как чичо Пърси , пионер на Перика , прави най добрия Сейнт Джеймс перик . Просто мокри листата на бърлито , слагат във бъчви , и му изстискват душата после . 3.5 тона налягане за поне 6 месеца до около година . Анаеробна ферментация , даваща сила , никотин и невероятна палитра от аромати на най невероятния тютюн - Перика .
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!