PipeZone PipeZone
Април 29, 2024, 04:30:34 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1] 2 3
  Изпечатай  
Автор Тема: лула с филтър  (Прочетена 35868 пъти)
kurt969
Newbie
*
Публикации: 2


Ел. поща
« -: Януари 07, 2012, 07:25:59 »

здравейте-лулата как е по добре да се пуши-с филтър или без
Активен
Десислав Гечев
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 631



WWW
« Отговор #1 -: Януари 10, 2012, 05:58:39 »

По този въпрос всеки пушач на лула може да вземе отношение на базата на собствения си  вкус.Аз предпочитам лулите с филтър,понеже не смятам,че филтъра елиминира част от вкусовите качества на тютюна;напротив-филтърната хартия отнемайки излишния конденз  прави дима по-сух и съответно по-приятен,от друга страна активния въглен обезврежда отровните вещества(поне така се говори).Като човек,правещ лули отчитам че лулите с филтър имат по-тромава и дебела линия-визуални недостатъци,свързани с необходимостта от по-голям диаметър ,за да може да се вложи филтъра в мундщука и съответно след това в дървената част на лулата;елегантност и финес е трудно да се получи,а ако това се направи,то ще е за сметка на здравината на тази лула и съответно рискът от пукване тук е по-голям...
Активен

gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #2 -: Юни 19, 2012, 09:27:29 »

здравейте-лулата как е по добре да се пуши-с филтър или без
Ако е направена за филтър - то с филтър или адаптер, ако е с метален - без него, не се мъчи без филтър е по-добре.
Така де, това си е мое мнение!
Активен
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #3 -: Ноември 08, 2012, 07:52:44 »

Аз лично въпреки че станах фен на нефилтърните лули, понякога изпитвам нужда да пуша и понякоя лулица с филтър....понякога за мен значи в случая на 3-4 лулици, удрям една с филтър...някои тютюни си изпитват остра нужда от филтър - проблемите свързани с влажност, загряване, парещ и лютив дим - успешно се решават с филтърна лула...не мога да отрека филтъра, въпреки, че за някои тютюни значително сваля усещанията - аромат, вкус, сила и т.н...
Активен
zigi
Newbie
*
Пол: Мъж
Публикации: 13


Ел. поща
« Отговор #4 -: Ноември 18, 2012, 11:51:19 »

Един въпрос по темата от нов почитател на лулите:
Колко горе-долу е живота на един филтър(Ясно е че зависи от материала , ама все пак)?
Активен
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #5 -: Ноември 18, 2012, 12:30:04 »

Един въпрос по темата от нов почитател на лулите:
Колко горе-долу е живота на един филтър(Ясно е че зависи от материала , ама все пак)?
Тук отговора трябва да е еднозначен!Един филтър за една изпушена лула!
Всички останали разсъждения са лични предпочитания и преценка!
Аз лично правя компромис и не сменям филтъра само когато пуша непълна лула и зареждам две или три малки/бързи дози тютюн в рамките на 2-3 часа!
Филтърът в края на краищата е свързан с нашето здраве и това е основното му предназначение - намаляването на силата и концентрацията на никотина! Функциите му при горенето, вкуса, хладния дим, гъргоренето, абсорбирането на влага и т.н. според мен трябва да се третират като спомагателни/вторични екстри!
Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #6 -: Ноември 18, 2012, 09:07:15 »

zigi ,според мен-едно пушене,един филтър,категорично.И не оставяй стария филтър дълго време в лулата-щом изстине,вади го веднага.
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #7 -: Март 19, 2013, 01:45:44 »

zigi ,според мен-едно пушене,един филтър,категорично.И не оставяй стария филтър дълго време в лулата-щом изстине,вади го веднага.

Правилно казва ozzy . Охлади ли се лулата , филтъра в кошчето и почистване  на лулата. В противен случай влагата и катраните си остават в лулата / филтъра / и започват едни миризми , които са далеч от приятните . А усмърдиш ли една лула , после трудно се оправя .При безфилтровите е същата работа . Охлади ли се -чистиш .
Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #8 -: Март 20, 2013, 08:23:36 »

От известно време колекцията ми нарастна предимно с лули без филтър.И искам–не искам подкарах и тях.Взех да свиквам,но друго ми прави впечатление.Пуша доста по–малко.Не повече от 3–4 лули на ден.Може би се започна от царевичака и смело мога да кажа,че те най ми допадат.Много по–мек е димът,от колкото в бриарова лула без филтър.Важното е,че вече не правя драми,когато ми свършат филтрите.
Активен
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #9 -: Март 22, 2013, 03:15:54 »

Важното е,че вече не правя драми,когато ми свършат филтрите.
Ухилен това е важното, нали

Аз отдавна ти казвам, че ще стигнеш до махане на филтрите, ама ...
Във всеки случай тези двете, които онзи ден бяха в тебе са станали изключително добре!
Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #10 -: Март 23, 2013, 06:34:02 »

 :)А бе всичко с времето си.
Активен
Kliment
Sr. Member
****
Публикации: 271



Ел. поща
« Отговор #11 -: Април 16, 2013, 11:59:15 »

отговорът се крие явно в наблюдението на КАлин, че пуши по-малко без филтър
филтърът е за заблуда
филтърът е като цигарата спрямо лулата, като макдоналдс-бургера спрямо истинската манджа - сурогат, който те подвежда да консумираш нещо по-бързо/в случая уж по-здравословно, но в крайна сметка постига търговския ефект всъщност да консумираш повече от нужното и така да те уврежда в пъти на цената на по-големи печалби
ЗАЩО:
1.филтърът дава измамна сигурност уж за по-здравословно пушене - ако пушиш, трябва така и така да си наясно, че това определено не е полезно, но според мен филтърът не обира чак толкова катраните - изчисти една лула пушена с филтър и една без и сравни колко катран ще остане по перцето/чомполчето, с което си минал мундщука в тази част, която остава след филтъра - според мен разликата в количеството катран е минимална.
2.филтърът пречи да се научиш достатъчно бързо и умело да контролираш потока и интензивността на тягата на дърпане, съответно за начинаещите се появява и остава за дълго време проблемът с дигна на твърде висока температура ,което прави тютюна да става горчив или лютив, което пък се убива първоначално от филтъра, защото той по начало убива ароматите,съответно хората не усещат, че се прегряли тютюна и врели въздух им прегаря езиците... нещо, което ги лишава от ароматични рецептори поне за няколко дни.
3. филтърът убива тънките нюанси и естествените аромати, които сами по себе си са деликатни и нежни - значи, красиви и хубави смески, които са натурални почти не се усещат с филтър и човек се обрича да пафка химични изкуствени бомби от ароматици от най-долно качество, за да `фане поне малко аромат през филтъра.
4. доста прецакващо: филтърът вероятно улавя немалка част от никотина...НООООО: къде е клопката: както е споменал Калин - вместо да изпушиш една хубава порция от примерно 3 до 6 грама тютюн, колкото е една лула, и да се заситиш за часове, в крайна сметка изпушваш три лули, за да се заситиш, но пък ако се върнем на точка първа си се налапал с тройно повече количество катран, за да получиш същото количество никотин - елементарна математика, но пък си изразходвал тройно повече тютюн и филтри, които са си пари. При мен беше същото - с филтър по три лули - сега - по една. Една - ама като хората - с пълен аромат, букет, хладен дим - на мен език не ми е горял от години, нито ми е скачала темппературата на дима - може да позагрее малко лулата, но не и дима...
Активен
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #12 -: Април 17, 2013, 11:19:02 »

Клименте, определено заби колчето в научно обоснованото отхвърляне на този бич филтрите.
Съвсем точно и напълно вярно!
Активен
bronc
Newbie
*
Публикации: 31


« Отговор #13 -: Юли 25, 2013, 06:13:49 »

В България намират ли се някъде тези адаптери, които се слагат вместо филтър? Много често си пълня лулата с тютюн за 15-20 минутно пушене и не ми се иска да хабя филтър за всеки такъв случай. Четох, че при лули с филтър е хубаво да има адаптер, защото иначе се задърпва прекалено много въздух, а и това пространство, което се образува се пълни с катрани, сажди и т.н. Намерих от Китай 6 бройки за 6 паунда, което е добра цена, но докаот дойде ще мине доста време.
Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #14 -: Юли 25, 2013, 08:20:31 »

Адаптери за 9 мм.лули продават в магазините "Премиум"-2 лв.бройката.При някои мундщуци влизат стегнато,и може да ги спукат.Също може да ти изработи адаптер някой стругар-от тефлон или полиамид(въобще от каквато и да е пластмаса или плексиглас).
Ето още един вариант:



Това е адаптера.



Намираш дюбели за мебели.



Взимаш подходящ размер дюбел(става и за 6 мм.лули).



Разпробиваш отвор 2;2,5;или 3 мм.



Адаптерът ти е готов.



Монтираш,и пушиш!Даже този адаптер ще играе ролята на Бригам тръбичките-ще обира влагата и малко смоли,така,че ще е добре да го сменяш периодично.Дано съм ти бил полезен!
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Страници: [1] 2 3
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!