PipeZone PipeZone
Април 25, 2024, 04:49:17 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
Автор Тема: Пушене на лула-какво да знаем ,когато започваме  (Прочетена 62703 пъти)
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« -: Април 07, 2012, 12:18:08 »

До скоро не ми се качваха тук неща,които да са нещо  като въведение в (определено мога да кажа) изкуството да се пуши лула.Спираше ме наличието на места из Интернет,където по темата бяха написани доста стойностни неща,които не исках да повтарям.След приключване дейността на две от тях(които много уважавах),където можеше да се обменя  ценна информация и опит,остана откъслечна информация тук и там,като на места е непълна или даже неправилна.Това може определено да отблъсне „прохождащия „ приятел на лулата.Съветите,които искам да дам на интересуващите се,са от моя скромен опит,опита на приятели,видяно и прочетено.Кратки,без да се изпада в подробности,и според мен,съобразени с наличието на нашия пазар.Дето се казва-необходимия санитарен минимум!Важно е първоначалното овладяване на лулата,след това всеки ще тръгне по своя път.И така…

 За да пуши човек лула,му трябват в наличност лула,тютюн,някои инструменти и принадлежности,време,и (според мен най-важния фактор) нагласата и увереността,че иска точно това.

 Ще започна с времето и нагласата.Първото ще ви е необходимо,защото самото пушене е нещо като ритуал.Преглед на лулата,пълнене,пушене,почистване.Минимум час.Нагоре- въпрос на умения.Второто-за да не се предавате,ако нещо не се получи от първия,втория,третия път.Вярвайте,постоянството ще ви се отблагодари.

 Сега за изборът на лула.Както сте се уверили,лули има навсякъде-в специализирани магазини,в такива за подаръци,в интернет сайтове.Изобилие.Материалът,от който са изработени, е различен-бриарово,крушево,маслиново дърво,царевица,меершаум(морска пяна),керамика и др..Разлика има във външния вид,в големината,в цената.
Как да направим своят избор,и дали ще е правилен?Започваме с лула от бриар(не препоръчвам круша за начало)-трудно ще се намери изработена от друг материал на нашия пазар.
 Избирайки нова,желателно е да се ориентираме към реномирани производители.Добра лула може да се намери и за под стотина лева.Вярвайте,връзката цена –качество,е много силна. Колкото по-скъпа,по-добра.Пазарът на лули е доста консервативен,и не търпи хитрувания на дребно.
 Хубаво е да решим предварително,дали лулата ще е със сменяем филтър,с несменяем,или без филтър.Според някои пушачи,филтърът променя аромата и вкуса на тютюна,според други –не.Лично мое мнение е,че разликата не е толкова голяма,а трябва да помислим и за здравето си,все пак.
 Външният вид е въпрос на личен избор. Не се изненадвайте,че в някои магазини една и съща лула по форма и вид,се предлага завършена в три варианта-полирана,с ясно изразени шарки на дървото;сандбласт(песъкоструена)-с релефа на мида,и рустикована(резбована от производителя).Чрез втория и третия варианти се прикриват дребни външни дефекти на дървото,които не влияят на качеството на изработка и  пушене.Смята се,че така се увеличава външната площ на чашката,от там и топлообмена(по-хладно пушене).Естествено,най-високо котирани са лулите от първия вариант(е,и някои от резбованите,също).Всяка фирма и производител,предлагат каталози,в които цената е според качеството на материала.На материалите,от които се изработват мутдщуците,няма да се спирам-важното е да ви харесва,и да ви е удобен.С течение на времето и опита,ще откриете своите предпочитания.
 Та,спирате се на външния вид на лулата.Може да пробвате удобна ли е захапката,добре ли изглеждате(ако сте суетен),добре ли стои в ръката ви….Ако сте доволни,време е да огледате някои неща по изработката.Погледнете в дъното на чашката-отворът на димния канал трябва да е в средата на дъното.Така се създава равномерна тяга при горене.Е,това е идеалния вариант,трудно постижим.И да е изместен навън,в сферичната част, не е фатално.Опитът ми показва,че при използване на филтруващи кристали в чашката,дори  лули със страничен отвор, имат прекрасна тяга.
Лекичко духнете в лулата през мундщука.Ако не се чува нищо,или звукът е слаб,значи мундщукът и стеблото са внимателно и добре обработени след пробиването.Ако се чува свистене,то по-късно ,при пушене,ще доведе до отделяне на по-голямо количество кондензат,предизвикано от завихрянето на дима.Неприятно е.
Хванете здраво мундщука в ръка,и с въртеливо движение по посока на часовниковата стрелка,го извадете.Това трябва да ви стане навик-никакво директно изтегляне,или разклащане.Само с въртеливо движение-така се следва посоката на разпробиване на материала.Съпротивлението трябва да е слабо,мундщукът нито да е много хлабав,нито много стегнат.Сглобяването става отново с въртеливо движение.С течение на времето ,поради ред причини,някои мундщуци се разхлабват,други затягат,но това са лесно отстраними проблеми.

 По-горните неща важат за всички дървени лули.Пред покупката на нечие анонимно производство,предпочитам добре възстановена и почистена, качествена, употребявана лула.Почти всеки може да намери такава,останала в наследство от някой роднина,от приятел,или да закупи в антиквариат.
Личното ми мнение е,че е по-добре да се започне с такава.Отпада момента на обгаряне на огнището,плашещ доста начинаещи(и с право,понякога).
 
 Лулата е избрана.Време е да си вземем някои инструменти и аксесоари.На първо време най-важните.Изборът ни е лула с 9мм.филтър.Купуваме филтри с активен въглен,или дървени-от дървото балса.Други тук почти не се срещат.Филтърчето се слага в мундщука, с керамичната част към огнището(ако втората е пластмасова). Някои може и да се смеят,но съм свидетел на няколко такива случая-къде от незнание,къде от невнимание…За дървените е без значение.

 Набавяме си т.н. придружител-набор от тампер(тампон,тъпкач),лопатка и шило(кирка).Три инструмента,събрани в едно,без които не може. Тамперът се използва за притъпкване на тютюна по време на пушене.Шилото или кирката-за почистване на димния канал,а лопатката-за изгребване на пепелта от чашката. Съветът ми е-като за начало си купете от най-евтините,т.н. чешки комплекти,на шарнир.По-късно ще се развихряте.

 Перца за почистване.Биват с различна твърдост,дължина,форма(конична или цилиндрична).Тук не се набляга на разнообразието при вноса,така,че просто купувате един пакет.

 Пепелник на този етап не ви е неоходим.Спокойно може да сложите горната част от коркова тапа за шампанско, в един обикновен такъв.В нея ще почуквате лулата,за да изпадне пепелта след пушене(което не е задължително).

 Стойка за лула също не ви трябва,за сега.

 От задължителния набор остана тютюна.Труден избор…Доста начинаещи лулопушачи са изоставили това занимание точно заради това.На видовете смеси,обработка и прочие няма да отделям време,а ще се спра на вариантите,които ви предлагат вносителите у нас.Не е задължително(ама никак даже),скъпият тютюн да ви хареса.Според мен,добре е пушачите на цигари,преориентирали се към лула,да се насочат към английските смеси,намиращи се тук.Davidoff  Royalty Mixture  и Davidoff English Mixture са единствените,но достатъчно качествени.От добрите ароматици,може  също да се започне с нещо на Davidoff.Не за друго,а се продават в метални кутии,като степента на влажност е перфектна,и не би затруднила начинаещ пушач при пълнене и пушене на лула.  Sunday's Fantasy също е подходящ.Нещо не съм очарован от прехвалените смеси на Larsen-лукс в опаковките,посредственост в качеството.Въпрос на вкус-може да пробвате,аз лично не бих.
 При тютюните в пакети е много важно как се съхранявани.Обикновено са поизсъхнали.Може да направите добър тест с пръстите на едната ръка.Стискате щипка тютюн с пръсти-да се образува нещо като пирамидка,и пускате.Ако фигурата веднага се разпадне-сместа е суха.Ако е степана,слепена-сместа е много влажна.Трябва лекичко да се отделят лентичките тютюн,и фигурката да се задържи известно време.Най-лесно се лекува сух тютюн,като го пръснете на тънък слой в плитък съд,и го покриете с напоена в дестилирана вода хавлиена кърпа.Периодично проверявайте състоянието му.Пример за това са: Alsbo Black и TILBURY FULL AROMA
 При влажния-просто разстелете сместта върху хартия или салфетка,за да излезе излишната влага.Продуктите на Mac Baren обикновено са с висока влажност.Може да пробвате всичко от каталога им.
С добавянето на Erinmore Mixture  се изчерпва всичко, що-годе прилично на нашия пазар.Според наблюденията ми(не твърдя,че съм прав)-всеки от моите познати ,който е кривнал от горните смеси,не е бил очарован.Изборът е ваш!

 Има го и тютюна,естествено с добра влажност,готов за пълнене.Поглеждаме огнището на лулата.Ако фабрично е положено покритие,проблемът с разработката няма да е толкова голям.Ако не-трябва доста да се внимава.Някои мажат лекичко с пръст стените на огнището с качествен алкохол,но аз се убедих от опит,че става и с вода.Изглежда важна е влажността,за да може да се образува въглеродния слой cake,предпазващ дървото.И все пак-с фабрично покритие,или без,съветвам ви да си разработите лулата.Няколко пълнения наполовина(обикновено 3-4),няколко до две трети,и тогава догоре.При стара,разработена лула,естествено,този период отпада.Пълненето е по всеизвестното правило-първо се пълни чашката с тютюн до горе,притиска се до средата(с усилие на дете),отново се насипва тютюн до горе.Притъпква се до две трети от обема на чашката(с усилие на жена).Отново се насипва тютюн до горе,който добре се притъпква с палец(с усилие на мъж),за да се слегне на 2-3 мм.от горния ръб на чашката.Трябва да има разстояние,защото при първоначалното палене тютюна бухва.
Смукваме през мундщука-ако усилието е леко,като засмукване през сламка,всичко е ОК.Ако е много леко-уплътняваме допълнително.При голямо усилие или изпразнете,и напълнете наново лулата,или внимателно направете два-три отвора в тютюна с шилото от инструментчетата.Ако усилието намалее,всичко е наред.
 За самото палене,в началото най-добре използвайте кибрит.Изчакайте да изгори фосфора,и поднесете към огнището.Равномерно разпалете тютюна навсякъде,като дълбоко засмуквате и изпускате дима настрани-не обратно в мундщука(въобще никога не правете това!),пет,шест пъти.Надигналия се тютюн притъпкайте с тампера лекичко обратно.Запалете отново.Въобще не се притеснявайте,ако в началото лулата по-честичко ви гасне.Палете я.С течение на времето ще свикнете да поддържате бавно, хладно и равномерно горене,без(е,или почти без) гаснене.При  ново палене,аз не изгребвам натрупалата се пепел,а лекичко я уплътнявам.Харесва ми повече-вие може да пробвате с изгребване на горния слой.Ако се появява т.н. бълбукане(наличие на кондензат в по-големи количества),леко уплътнете с тампера.Ще усетите кога престава.
Неприятно е той да премине през мундщука,и да усетите горчивия му вкус.
 През цялото време на пушене,стремете се да поддържате лулата топла,но не гореща.Това може да се окаже фатално за нея.Постига се с бавно,плавно пушене.Тук е мястото отново за ви обърна внимание на нагласата и отделеното време-не бързайте,пушете с наслада,това не е цигара!Ако все пак усетите,че е много гореща,оставете я за известно време да се охлади.Вече изстинала,може да продължите с ново палене.
 След изгарянето на тютюна,оставете лулата да изстине добре.Запомнете-не е желателно да се правят каквито и да било манипулации с нея,докато не се охлади напълно.Чак тогава лекичко изгребете пепелта от огнището,или почукайте по корка в пепелника.Внимателно,само с въртеливо движение,изтеглете мундщука от лулата.От влагата по време на пушене,дървото се разширява,и сглобката е по-стегната.Това да не ви плаши.Изхвърлете филтъра-всички са за еднократна употреба!На няколко места видях мнения,да се сменят на няколко пушения-абсолютно грешно и вредно!И за вас,и за лулата.Прекарвате перце през канала на мундщука,докато спре да се цапа с отлагания.Със шилото леко почиствате димния канал на лулата,и там минавате с перце.
На по-късен етап може да си набавите течност за почистване.Едно чисто и сухо перце оформяте като буквата U,и леко обирате пепелта от стените на огнището(като въртите внимателно).Ефектът е същия и с мека салфетка.Така почистената лула,може да се сглоби и постави някъде във вертикално положение-с мундщука нагоре.Естествената вентилация ще помогне за доброто й изсъхване .Важно правило-не пушете с една и съща лула повече от веднъж на ден.Минимум 24 часа й трябват,за да си отдъхне.

  Това е,в общи линии.Достатъчно  за начало.Както казах ,тук ще се спра на необходимия минимум за добиване на навици.Един път овладели лулата,ще започнете да се развивате.Ще експериментирате с лули,тютюни,ще откривате зависимости,логични  и нелогични неща…Мнението ми е,че всеобщи правила в пушенето на лула няма.Всеки търси,и открива.

Ето някои по-несъществени неща,за които не стана въпрос по-горе,но е хубаво да се знаят:
 При наличие на лула от порцелан,или морска пяна,директно пълнете с тютюн догоре.Не е необходимо обгаряне.Внимавайте-и двете са изключително крехки!
 След пушене оглеждайте вътрешната страна на огнището на лулите от дърво,за язви.Появят  ли се,отделете тази лула,и потърсете информация какво може да се направи.
  Защитният cake се образува по-бързо при пушене на ароматици,но е по-рехав и нетраен.По-бавно,но по-качествено,се образува покритието при английските смеси.
  Сake трябва да се чисти периодично.Дебелината му не трябва да е над 1 мм.Поради различното температурно разширение ,може да повреди лулата.Набавете си ример-инструмент за сваляне на нагара.Потърсете малко информация по въпроса.
 При разработена (с изграден защитен слой на чашката) лула,може да използвате филтриращи силикагелни кристали на DENICOOL.Поставят се няколко бройки в дъното на огнището,за да образуват равномерен дренажен слой.Димът,преминавайки през тях,става по-хладен и сух.След пушене се изхвърлят с пепелта.
 При лули с метален филтър(влагоуловител)-демонтирайте го,и почиствайте идеално след всяко пушене.
  Грижете се за външния вид на лулите-набавете си пасти за почистване и полиране на лули и мундщуци.
  Много стегнат мундщук,може да натриете с мек молив-графита действа като лубрикант.Ако и това не помогне-желателна е интервенция от майстор.
  При хлабав мундщук-нещата се коригират чрез натриване с  пчелен восък.Много ефикасно средство .

Надявам се,да съм ви бил полезен!Според мен,това е необходимия минимум,при навлизане в света на лулата.Извинете ме,ако нещо съм пропуснал.

Пушете в мир!
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #1 -: Април 07, 2012, 06:43:10 »

Ееееее, супер!Благодаря Ози, доста подробно, полезно и интересно!
Дано предизвика и повече интерес към света на лулите!
Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #2 -: Юни 10, 2012, 03:26:52 »

Искам да се обърна към пушачите на цигари-най-голямата им вреда,според мен,е зависимостта.От октомври миналата година преминах изцяло само на лула.През деня мога да пуша,мога и да не пуша-зависи от разпределението на времето .Интересно ми бе,че не примирах да запаля,както бе с цигарите.Не е имало ден до тогава,да не запаля цигара(е,откакто пуша,естествено,не съм се родил с цигара и кибрит Ухилен)-дори и когато съм боледувал!Та,мисълта ми е-хора,ако сте решили да пушите,поне го направете със стил-пушете лула!Така ще избегнете пагубната зависимост.

Пушете в мир!

Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #3 -: Юни 19, 2012, 09:23:24 »

Искам да внеса малка корекция в изложението на ози, което е просто отлично и изчерпателно, но:
При духане в лулата, когато я тествате (което трудно става в магазин!!!!!) може да се чуе свистене. Това не е толкова страшно, няма да навлизам в подробности защо, но ако смукнете и чуете това свистене, нещата не са добре. Все пак свистенето, само по себе си не е толкова страшно зависи от степента, ако отива на свиркане - забравете за тази лула.
Искам да наблугна на един момент, който много тревожи доста хора - горещата ( не топла) лула.
Обикновено това може да се избегне просто с изсешаване, в известна степен на тютюна, нецависимо какъв е. Аромятиците, обикновено са с изкуствуни ароматизатори, които подпомагат горенето, т.е. то става по-бурно. Така изгарят бързо при сравнително висока температура. Това което наистинй сгорещява лулата са изпаренията от влагата в тютюна. Така че ако го изсушите малко няма да сбъркате. Намигване В антерес на истината понякога тютюните, които се продават тук трябва да се овлажняват, а не да се сушат, ама както и да е.
Филтрите.
Това е въпрос на избор, но:
Филтърът запушва лулата - не ползвайте повече от 2 пъти един филтър (имам предвид 9мм с въглен) и оставяйте лулата да почива, т.е. да изсъхне отвътре. Цялата влага остава в участъка от огнището до втулката на мундщука /филтъра, това е слабото място на тези лули.
Не пушете филтърня лула без филтър или адаптер, това може да е пагубно за лулата. И гадно за вас.
Може и да съм само аз, но все пак няма начин да не го кажа:
Мундщукът е адски важна част от лулата. То е понякога дори повече от половината лула. Понякога отнума повече време да бъде направен от дървьната част. Понякога (добре де често) се прави по няколко пъти докато стане както трябва. Няма да навлизам в подробности, но имайте предвид, че материалът, който слагате в устата си е много важен, да не говорим за изработката. За мен мундщукът от ебонит, ръчно направен е на добрия избор.
Някои предпочитат акрил, защото не се оксидира, но аз лично не го понасям в устата си - пластмаса.  
Внимавайте с пастите за полиране на мундщуците. Има една кафява на нашия пазар, не помня производителя, но е в малка кръгла метална кутийка, симпатична, но пастата, освен че не полира, поне не на ръка, мирише много по-лошо от .... Аме изпражнения, а след това мундщукът става отровно зелен и ужасно гаден на вкус.
Който я е измислил, не пуши лула, аз така си мисля.
Наложи се да преполирам всички лули в наш магазин, защото ги бяха намацали с това, не стига другото, беше трудно да се махне!

Втулката на мундщука на нова лула НЕ трябва да скърца, ако скърца, преценете дали цената + поне 20 лева за ремонт ви устройват, ако лулата толкова ви харесва, разбира се. След това може и да имате добра лула. Съжарявам, но съм малко краен в това отношение. Мундщукът трабва да е тънък. Ние не сме горили, аз поне не съм виждал горила с лула. Дебелина над 4,2 мм на мундщука при т.нар. устнички (руснаците му казват зубник;)) та ако зубника е дебел не е удобно за повечето зъби. (честно казано, ако сега тръгна да си купувам лула, няма да мога, защото няма да ми стигнат парите;)
Ози е пропуснал нещо. Старата лула, която бихте си купили от напр. антиквар ТРЯБВА да бъде почистена ИЗЦЯЛО. Почистването на мунщука само не е достатъчно. Ако можете полирайте мундщука, ако не по-добре използвайте спирт, НО ЩЕ ГО РАЗВАЛИТЕ ако ползвате отвън.
Спирт вода и мед, напоена салфетка и/или шомпол Отвътре вършат частично работа, колкото повече пъти повторите , толкова по-добре. Отвън, ами драстично е, но така е оцелял света, огънят е най добре. натикайте шомпол в мундщука до края му. Нагрейте леко с постоянни движения над пламък - свещ, запалка, спиртник (не препоръчвам бунзинова горелка, дори Зипо). Мундщукът ще омекне, постапайте се това да не се сручва. Нагрявату малко и под струя вода, нагрявате пак и пак под вода. Не позволявайте да омекне. Особено ако е акрил - става изведнъж и няма оправяне. Вероятно след няколко повторения ще сте дезинфецирали мундщука, но няма да блести със сигурност.
Главата-остържете с тъп нож с острие, чийто връх НЕ Е ОСТЪР, ако намате риймър, докато карбонизацията не стане ок. 1мм. Не натискайте в дъното на огнището. Не правете това пред жена си, особено в кухнята, много се ядосват, като видят онова мерното на пода, защото винаги пада на пода!
Натъпчете лулата със морска сол на ок.2-3 мм от ръба. Налейте малко алкохол в солта. Препоръчвам хубаво уиски, но и добрата ракия върши работа, както и чистия спирт.
не използвайте аратни рикьори и подобни освен ако много не ви харесват, защото щемирише на това дълго. Оставете лулата поне 12часа така, а след това изровете солта, ще е твърда, почистете добре със салфетка и продухайте, да няма остатъци вътре и сте готови.
Стига съм писал, че се увлякох!
Моля за изванение за машинописните грешки, пиша на тяблет, а тук няма спел чек за съжарение.

Приятно пушене!





« Последна редакция: Юни 20, 2012, 06:22:40 от gbpipes » Активен
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #4 -: Юни 19, 2012, 09:24:56 »

тЯблет, хайде де apple до кога няма да има проверка Нерешителен
Активен
blubar
Jr. Member
**
Публикации: 67



« Отговор #5 -: Юни 13, 2013, 01:40:38 »

Прощавайте за лаишкия въпрос, но не съм сигурен че доразбрах пълненето при разработване на лула. При пълнене до някъде (половината, 3/4), предполагам се спазва същото правило на тристепенно тъпкане, за да се постигне сходна структура на тютюна в огнището, нали?

И все пак-с фабрично покритие,или без,съветвам ви да си разработите лулата.Няколко пълнения наполовина(обикновено 3-4),няколко до две трети,и тогава догоре.При стара,разработена лула,естествено,този период отпада.Пълненето е по всеизвестното правило-първо се пълни чашката с тютюн до горе,притиска се до средата(с усилие на дете),отново се насипва тютюн до горе.Притъпква се до две трети от обема на чашката(с усилие на жена).Отново се насипва тютюн до горе,който добре се притъпква с палец(с усилие на мъж),за да се слегне на 2-3 мм.от горния ръб на чашката.Трябва да има разстояние,защото при първоначалното палене тютюна бухва.
Активен

Една лавина се натрупва снежинка по снежинка, усмивка по усмивка, обида по обида, жест по жест.
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #6 -: Юни 13, 2013, 05:17:38 »

 :)Естествено!В началото трябва да го спазваш,а с течение на времето и придобития опит, ще правиш всичко машинално.
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
monteg
Newbie
*
Публикации: 10



« Отговор #7 -: Октомври 31, 2015, 08:50:13 »

Има го и тютюна,естествено с добра влажност,готов за пълнене.Поглеждаме огнището на лулата.Ако фабрично е положено покритие,проблемът с разработката няма да е толкова голям.Ако не-трябва доста да се внимава.Някои мажат лекичко с пръст стените на огнището с качествен алкохол,но аз се убедих от опит,че става и с вода.Изглежда важна е влажността,за да може да се образува въглеродния слой cake,предпазващ дървото.И все пак-с фабрично покритие,или без,съветвам ви да си разработите лулата.Няколко пълнения наполовина(обикновено 3-4),няколко до две трети,и тогава догоре.

Здравейте. Пуша лула от сравнително скоро и тепърва разучавам всички особености свързани с това. Та от няколко дена се чудя върху горното. Ще съм благодарен ако някой ми го обясни.
Въпросът ми е защо да се пълни няколко пъти наполовина, две-трети и догоре?
Правих го по гореописания начин при една лула, кейка стана неравномерен, трябваше да изпуша 4-5 пълни лули, за да се изравни горе-долу. А и освен това отнема доста, да ги нарека "половинчати" пушения.
Не е ли възможен вариант при който намазваме стените с вода, пълним цялата лула и пушим внимателно без да има чести напористи дърпания? След това чистим, оставяме да почива и повтаряме упражнението с водата и пълна лула няколко пъти докато видим, че вече се е образувал достатъчен въглероден слой. Би ли довело това до някаква опасност за лулата?
Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #8 -: Ноември 01, 2015, 07:43:24 »

Здравей.Кейкът,или въглероден слой,се отлага от дима при горенето.Така е при комините,така е и в цевта на оръжията.Целта е първо да се образува лек слой на възможно по-голяма площ,за да не прегаря лулата впоследствие.Като се напълни лулата до половин,логично е върху празната част да се образува лек слой.И така-до горе.И това е,защото обикновено лулата гори с по-висока температура в горната си част-при разпалването на тютюна,и влизането в ритъм,дето се вика.
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Gruev
Jr. Member
**
Публикации: 77



Ел. поща
« Отговор #9 -: Ноември 01, 2015, 12:54:27 »

Има го и тютюна,естествено с добра влажност,готов за пълнене.Поглеждаме огнището на лулата.Ако фабрично е положено покритие,проблемът с разработката няма да е толкова голям.Ако не-трябва доста да се внимава.Някои мажат лекичко с пръст стените на огнището с качествен алкохол,но аз се убедих от опит,че става и с вода.Изглежда важна е влажността,за да може да се образува въглеродния слой cake,предпазващ дървото.И все пак-с фабрично покритие,или без,съветвам ви да си разработите лулата.Няколко пълнения наполовина(обикновено 3-4),няколко до две трети,и тогава догоре.

Здравейте. Пуша лула от сравнително скоро и тепърва разучавам всички особености свързани с това. Та от няколко дена се чудя върху горното. Ще съм благодарен ако някой ми го обясни.
Въпросът ми е защо да се пълни няколко пъти наполовина, две-трети и догоре?
Правих го по гореописания начин при една лула, кейка стана неравномерен, трябваше да изпуша 4-5 пълни лули, за да се изравни горе-долу. А и освен това отнема доста, да ги нарека "половинчати" пушения.
Не е ли възможен вариант при който намазваме стените с вода, пълним цялата лула и пушим внимателно без да има чести напористи дърпания? След това чистим, оставяме да почива и повтаряме упражнението с водата и пълна лула няколко пъти докато видим, че вече се е образувал достатъчен въглероден слой. Би ли довело това до някаква опасност за лулата?

Здравей,
Представи си, че си в гората и липсата на оръжие те принуждава да си направиш копие от дърво за многократна употреба, способно да пробие дебела дивечова кожа. Намираш си прът от подходящото дърво, палиш малък огън и започваш леко и постепенно да обгаряш върха. Постепенното и внимателно нагряване-опушване-обгаряне, ще направят върха на копието ти твърд и устойчив на изгаряне, огъване, надраскване. Ако просто хвърлиш пръчката в огъня, ще се подпали и съсипе. Е, същата работа е и с лулата. И да я мокриш и да не я мокриш, просто не позволявай да се разгаря бурен огън вътре. Така лека полека ще се разработи и ще спреш да я мислиш. Аз досега съм разработил три нови и седем възстановени от мен лули. На възстановените (тоест добре почистени),  съм махал стария кейк до дърво. Първите няколко ги мазах с една паста, забъркана от бриарова пепел, мед, алкохол и активен въглен. Това само дава фалшиво спокойствие според мен. Ако я подпукаш с някой ароматик, дето развива хиляда градуса в огнището, нищо няма да спаси повърхностния слой на дървото от преовъгляване. Така че разработвай си новите лули с тютюни, горящи с ниска температура, по-скоро сухи, отколкото влажни и няма да имаш грижи.
Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #10 -: Ноември 01, 2015, 01:45:41 »

Ако можеш да четеш руски,това ще ти отговори на въпросите.smokersmag.com/columns/pipes/school/576-kak-obkurivat-kuritelnuyu-trubky
Ще се радвам ако Ози го редактира като линк за удобство,защото е много изчерпателна статия.

http://smokersmag.com/columns/pipes/school/576-kak-obkurivat-kuritelnuyu-trubky

« Последна редакция: Ноември 01, 2015, 01:55:30 от ozzy » Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #11 -: Ноември 01, 2015, 02:44:29 »

А бе не че нещо, ама аз вече от доста време насам съм го маанал това "брейкване" на лулата. Така като си е на дърво, пълним, палим и пушим. Се едно си е обгорена лула. И не ми е прогаряла нито една лула до сега, кейка си се появява слеТ десетина пушения кат хората и нема грижи.

Единствения пиниз който прилагам (аз така и си ги пуша по принцип) е да пълня малко по-рехаво, и тампвам надолу или припалвам по-често. Никакви грижи нема изобщо. Пък и брейкването съвсем не означава че ще се напраи кейк равномерно.

Целия пиниз е да не загрева много лулата, а като не я тъпчеш стегнато то нема как да ти загрева толкова.


Едит: аз сега загрях че обикновено се почва с долнопробни химически до лепкава маса окльопани с химии тютюни, които горат по-влажно и по-горещо. Ако пушите от родния пазар, горното ми мнение е ирелевантно. Ако скланяте към пуризъм и естествени тутуни с минимални количества PG и прочее, тогава брейкването нема никакво значение.
« Последна редакция: Ноември 01, 2015, 02:47:40 от balkan boy » Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #12 -: Ноември 01, 2015, 02:50:42 »

След горния пост, нема кво да добавим по темата... Батьо ви Балкан бой го казва много правилно - K.I.S.S.  Намигване
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
monteg
Newbie
*
Публикации: 10



« Отговор #13 -: Ноември 01, 2015, 03:34:10 »

Благодаря на всички за отговорите. Благодаря и за линка на руския блог, има доста информация.
В случая става въпрос за сравнително нови и малко пушени лули, но с махнат кейк до дърво.
Едната не е нищо особено и затова почнах да я пълня цялата за личен експеримент. Но го правя общо взето по описанието на balkan boy. Пълня рехаво, припалвам по-често и внимавам да не я загравям. За сега върви добре. Вече пуших 3 лули по тоя начин като после оглеждам огнището вътре всичко е ок. Кейка постепенно си се образува. На тоя етап ползвам Давидов Роялти за целта. Мисля, че е тютюн със сравнително нормална влажност и не загрява преклено. Другият тютюн който пуша е Орлик Голдън, по стечение на обстоятелствата няколко кутии попаднаха при мен. Но флейките предпочитам да ги пуша в разработени лули. Просто в момента по ред обстоятелста не мога да си позволя да пазарувам отвън. Но така или иначе съм прегледал почти всички ревюта на тютюни във форума и съм направил дълъг списък за такива, които смятам да пробвам. Усмивчица При всички положения ароматичните тютюни не ме привличат.
Та, благодаря пак за изчерпателните отговори. Мисля, че хванах смисъла на упражнението. Усмивчица
« Последна редакция: Ноември 01, 2015, 03:41:35 от monteg » Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #14 -: Ноември 01, 2015, 08:01:17 »

Радвам се,че сме ти били от полза.При положение,че разработваш лулите с латакия/пък и с някои други по-спокойни неща/,проблеми няма-трябваше да започнеш с тази подробност.Има смеси и начини на обработка,с които абсолютно трябва да се внимава.Дори и да си напред с материала/теория и практика/,винаги може да възникнат проблеми.Недолюбвам ароматиците,но по ирония на съдбата,един от любимците ми е Есенната вечер на Корнъл анд Дийл.С него не разпушвам лули.Даже ,при пълненето  не се правя на гъзар,а го правя леко и постепенно,за да не хване  лулата гората. Ухилен
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!