ozzy
|
|
« -: Април 07, 2012, 12:18:08 » |
|
До скоро не ми се качваха тук неща,които да са нещо като въведение в (определено мога да кажа) изкуството да се пуши лула.Спираше ме наличието на места из Интернет,където по темата бяха написани доста стойностни неща,които не исках да повтарям.След приключване дейността на две от тях(които много уважавах),където можеше да се обменя ценна информация и опит,остана откъслечна информация тук и там,като на места е непълна или даже неправилна.Това може определено да отблъсне „прохождащия „ приятел на лулата.Съветите,които искам да дам на интересуващите се,са от моя скромен опит,опита на приятели,видяно и прочетено.Кратки,без да се изпада в подробности,и според мен,съобразени с наличието на нашия пазар.Дето се казва-необходимия санитарен минимум!Важно е първоначалното овладяване на лулата,след това всеки ще тръгне по своя път.И така…
За да пуши човек лула,му трябват в наличност лула,тютюн,някои инструменти и принадлежности,време,и (според мен най-важния фактор) нагласата и увереността,че иска точно това.
Ще започна с времето и нагласата.Първото ще ви е необходимо,защото самото пушене е нещо като ритуал.Преглед на лулата,пълнене,пушене,почистване.Минимум час.Нагоре- въпрос на умения.Второто-за да не се предавате,ако нещо не се получи от първия,втория,третия път.Вярвайте,постоянството ще ви се отблагодари.
Сега за изборът на лула.Както сте се уверили,лули има навсякъде-в специализирани магазини,в такива за подаръци,в интернет сайтове.Изобилие.Материалът,от който са изработени, е различен-бриарово,крушево,маслиново дърво,царевица,меершаум(морска пяна),керамика и др..Разлика има във външния вид,в големината,в цената. Как да направим своят избор,и дали ще е правилен?Започваме с лула от бриар(не препоръчвам круша за начало)-трудно ще се намери изработена от друг материал на нашия пазар. Избирайки нова,желателно е да се ориентираме към реномирани производители.Добра лула може да се намери и за под стотина лева.Вярвайте,връзката цена –качество,е много силна. Колкото по-скъпа,по-добра.Пазарът на лули е доста консервативен,и не търпи хитрувания на дребно. Хубаво е да решим предварително,дали лулата ще е със сменяем филтър,с несменяем,или без филтър.Според някои пушачи,филтърът променя аромата и вкуса на тютюна,според други –не.Лично мое мнение е,че разликата не е толкова голяма,а трябва да помислим и за здравето си,все пак. Външният вид е въпрос на личен избор. Не се изненадвайте,че в някои магазини една и съща лула по форма и вид,се предлага завършена в три варианта-полирана,с ясно изразени шарки на дървото;сандбласт(песъкоструена)-с релефа на мида,и рустикована(резбована от производителя).Чрез втория и третия варианти се прикриват дребни външни дефекти на дървото,които не влияят на качеството на изработка и пушене.Смята се,че така се увеличава външната площ на чашката,от там и топлообмена(по-хладно пушене).Естествено,най-високо котирани са лулите от първия вариант(е,и някои от резбованите,също).Всяка фирма и производител,предлагат каталози,в които цената е според качеството на материала.На материалите,от които се изработват мутдщуците,няма да се спирам-важното е да ви харесва,и да ви е удобен.С течение на времето и опита,ще откриете своите предпочитания. Та,спирате се на външния вид на лулата.Може да пробвате удобна ли е захапката,добре ли изглеждате(ако сте суетен),добре ли стои в ръката ви….Ако сте доволни,време е да огледате някои неща по изработката.Погледнете в дъното на чашката-отворът на димния канал трябва да е в средата на дъното.Така се създава равномерна тяга при горене.Е,това е идеалния вариант,трудно постижим.И да е изместен навън,в сферичната част, не е фатално.Опитът ми показва,че при използване на филтруващи кристали в чашката,дори лули със страничен отвор, имат прекрасна тяга. Лекичко духнете в лулата през мундщука.Ако не се чува нищо,или звукът е слаб,значи мундщукът и стеблото са внимателно и добре обработени след пробиването.Ако се чува свистене,то по-късно ,при пушене,ще доведе до отделяне на по-голямо количество кондензат,предизвикано от завихрянето на дима.Неприятно е. Хванете здраво мундщука в ръка,и с въртеливо движение по посока на часовниковата стрелка,го извадете.Това трябва да ви стане навик-никакво директно изтегляне,или разклащане.Само с въртеливо движение-така се следва посоката на разпробиване на материала.Съпротивлението трябва да е слабо,мундщукът нито да е много хлабав,нито много стегнат.Сглобяването става отново с въртеливо движение.С течение на времето ,поради ред причини,някои мундщуци се разхлабват,други затягат,но това са лесно отстраними проблеми.
По-горните неща важат за всички дървени лули.Пред покупката на нечие анонимно производство,предпочитам добре възстановена и почистена, качествена, употребявана лула.Почти всеки може да намери такава,останала в наследство от някой роднина,от приятел,или да закупи в антиквариат. Личното ми мнение е,че е по-добре да се започне с такава.Отпада момента на обгаряне на огнището,плашещ доста начинаещи(и с право,понякога). Лулата е избрана.Време е да си вземем някои инструменти и аксесоари.На първо време най-важните.Изборът ни е лула с 9мм.филтър.Купуваме филтри с активен въглен,или дървени-от дървото балса.Други тук почти не се срещат.Филтърчето се слага в мундщука, с керамичната част към огнището(ако втората е пластмасова). Някои може и да се смеят,но съм свидетел на няколко такива случая-къде от незнание,къде от невнимание…За дървените е без значение.
Набавяме си т.н. придружител-набор от тампер(тампон,тъпкач),лопатка и шило(кирка).Три инструмента,събрани в едно,без които не може. Тамперът се използва за притъпкване на тютюна по време на пушене.Шилото или кирката-за почистване на димния канал,а лопатката-за изгребване на пепелта от чашката. Съветът ми е-като за начало си купете от най-евтините,т.н. чешки комплекти,на шарнир.По-късно ще се развихряте.
Перца за почистване.Биват с различна твърдост,дължина,форма(конична или цилиндрична).Тук не се набляга на разнообразието при вноса,така,че просто купувате един пакет.
Пепелник на този етап не ви е неоходим.Спокойно може да сложите горната част от коркова тапа за шампанско, в един обикновен такъв.В нея ще почуквате лулата,за да изпадне пепелта след пушене(което не е задължително).
Стойка за лула също не ви трябва,за сега.
От задължителния набор остана тютюна.Труден избор…Доста начинаещи лулопушачи са изоставили това занимание точно заради това.На видовете смеси,обработка и прочие няма да отделям време,а ще се спра на вариантите,които ви предлагат вносителите у нас.Не е задължително(ама никак даже),скъпият тютюн да ви хареса.Според мен,добре е пушачите на цигари,преориентирали се към лула,да се насочат към английските смеси,намиращи се тук.Davidoff Royalty Mixture и Davidoff English Mixture са единствените,но достатъчно качествени.От добрите ароматици,може също да се започне с нещо на Davidoff.Не за друго,а се продават в метални кутии,като степента на влажност е перфектна,и не би затруднила начинаещ пушач при пълнене и пушене на лула. Sunday's Fantasy също е подходящ.Нещо не съм очарован от прехвалените смеси на Larsen-лукс в опаковките,посредственост в качеството.Въпрос на вкус-може да пробвате,аз лично не бих. При тютюните в пакети е много важно как се съхранявани.Обикновено са поизсъхнали.Може да направите добър тест с пръстите на едната ръка.Стискате щипка тютюн с пръсти-да се образува нещо като пирамидка,и пускате.Ако фигурата веднага се разпадне-сместа е суха.Ако е степана,слепена-сместа е много влажна.Трябва лекичко да се отделят лентичките тютюн,и фигурката да се задържи известно време.Най-лесно се лекува сух тютюн,като го пръснете на тънък слой в плитък съд,и го покриете с напоена в дестилирана вода хавлиена кърпа.Периодично проверявайте състоянието му.Пример за това са: Alsbo Black и TILBURY FULL AROMA При влажния-просто разстелете сместта върху хартия или салфетка,за да излезе излишната влага.Продуктите на Mac Baren обикновено са с висока влажност.Може да пробвате всичко от каталога им. С добавянето на Erinmore Mixture се изчерпва всичко, що-годе прилично на нашия пазар.Според наблюденията ми(не твърдя,че съм прав)-всеки от моите познати ,който е кривнал от горните смеси,не е бил очарован.Изборът е ваш!
Има го и тютюна,естествено с добра влажност,готов за пълнене.Поглеждаме огнището на лулата.Ако фабрично е положено покритие,проблемът с разработката няма да е толкова голям.Ако не-трябва доста да се внимава.Някои мажат лекичко с пръст стените на огнището с качествен алкохол,но аз се убедих от опит,че става и с вода.Изглежда важна е влажността,за да може да се образува въглеродния слой cake,предпазващ дървото.И все пак-с фабрично покритие,или без,съветвам ви да си разработите лулата.Няколко пълнения наполовина(обикновено 3-4),няколко до две трети,и тогава догоре.При стара,разработена лула,естествено,този период отпада.Пълненето е по всеизвестното правило-първо се пълни чашката с тютюн до горе,притиска се до средата(с усилие на дете),отново се насипва тютюн до горе.Притъпква се до две трети от обема на чашката(с усилие на жена).Отново се насипва тютюн до горе,който добре се притъпква с палец(с усилие на мъж),за да се слегне на 2-3 мм.от горния ръб на чашката.Трябва да има разстояние,защото при първоначалното палене тютюна бухва. Смукваме през мундщука-ако усилието е леко,като засмукване през сламка,всичко е ОК.Ако е много леко-уплътняваме допълнително.При голямо усилие или изпразнете,и напълнете наново лулата,или внимателно направете два-три отвора в тютюна с шилото от инструментчетата.Ако усилието намалее,всичко е наред. За самото палене,в началото най-добре използвайте кибрит.Изчакайте да изгори фосфора,и поднесете към огнището.Равномерно разпалете тютюна навсякъде,като дълбоко засмуквате и изпускате дима настрани-не обратно в мундщука(въобще никога не правете това!),пет,шест пъти.Надигналия се тютюн притъпкайте с тампера лекичко обратно.Запалете отново.Въобще не се притеснявайте,ако в началото лулата по-честичко ви гасне.Палете я.С течение на времето ще свикнете да поддържате бавно, хладно и равномерно горене,без(е,или почти без) гаснене.При ново палене,аз не изгребвам натрупалата се пепел,а лекичко я уплътнявам.Харесва ми повече-вие може да пробвате с изгребване на горния слой.Ако се появява т.н. бълбукане(наличие на кондензат в по-големи количества),леко уплътнете с тампера.Ще усетите кога престава. Неприятно е той да премине през мундщука,и да усетите горчивия му вкус. През цялото време на пушене,стремете се да поддържате лулата топла,но не гореща.Това може да се окаже фатално за нея.Постига се с бавно,плавно пушене.Тук е мястото отново за ви обърна внимание на нагласата и отделеното време-не бързайте,пушете с наслада,това не е цигара!Ако все пак усетите,че е много гореща,оставете я за известно време да се охлади.Вече изстинала,може да продължите с ново палене. След изгарянето на тютюна,оставете лулата да изстине добре.Запомнете-не е желателно да се правят каквито и да било манипулации с нея,докато не се охлади напълно.Чак тогава лекичко изгребете пепелта от огнището,или почукайте по корка в пепелника.Внимателно,само с въртеливо движение,изтеглете мундщука от лулата.От влагата по време на пушене,дървото се разширява,и сглобката е по-стегната.Това да не ви плаши.Изхвърлете филтъра-всички са за еднократна употреба!На няколко места видях мнения,да се сменят на няколко пушения-абсолютно грешно и вредно!И за вас,и за лулата.Прекарвате перце през канала на мундщука,докато спре да се цапа с отлагания.Със шилото леко почиствате димния канал на лулата,и там минавате с перце. На по-късен етап може да си набавите течност за почистване.Едно чисто и сухо перце оформяте като буквата U,и леко обирате пепелта от стените на огнището(като въртите внимателно).Ефектът е същия и с мека салфетка.Така почистената лула,може да се сглоби и постави някъде във вертикално положение-с мундщука нагоре.Естествената вентилация ще помогне за доброто й изсъхване .Важно правило-не пушете с една и съща лула повече от веднъж на ден.Минимум 24 часа й трябват,за да си отдъхне.
Това е,в общи линии.Достатъчно за начало.Както казах ,тук ще се спра на необходимия минимум за добиване на навици.Един път овладели лулата,ще започнете да се развивате.Ще експериментирате с лули,тютюни,ще откривате зависимости,логични и нелогични неща…Мнението ми е,че всеобщи правила в пушенето на лула няма.Всеки търси,и открива.
Ето някои по-несъществени неща,за които не стана въпрос по-горе,но е хубаво да се знаят: При наличие на лула от порцелан,или морска пяна,директно пълнете с тютюн догоре.Не е необходимо обгаряне.Внимавайте-и двете са изключително крехки! След пушене оглеждайте вътрешната страна на огнището на лулите от дърво,за язви.Появят ли се,отделете тази лула,и потърсете информация какво може да се направи. Защитният cake се образува по-бързо при пушене на ароматици,но е по-рехав и нетраен.По-бавно,но по-качествено,се образува покритието при английските смеси. Сake трябва да се чисти периодично.Дебелината му не трябва да е над 1 мм.Поради различното температурно разширение ,може да повреди лулата.Набавете си ример-инструмент за сваляне на нагара.Потърсете малко информация по въпроса. При разработена (с изграден защитен слой на чашката) лула,може да използвате филтриращи силикагелни кристали на DENICOOL.Поставят се няколко бройки в дъното на огнището,за да образуват равномерен дренажен слой.Димът,преминавайки през тях,става по-хладен и сух.След пушене се изхвърлят с пепелта. При лули с метален филтър(влагоуловител)-демонтирайте го,и почиствайте идеално след всяко пушене. Грижете се за външния вид на лулите-набавете си пасти за почистване и полиране на лули и мундщуци. Много стегнат мундщук,може да натриете с мек молив-графита действа като лубрикант.Ако и това не помогне-желателна е интервенция от майстор. При хлабав мундщук-нещата се коригират чрез натриване с пчелен восък.Много ефикасно средство .
Надявам се,да съм ви бил полезен!Според мен,това е необходимия минимум,при навлизане в света на лулата.Извинете ме,ако нещо съм пропуснал.
Пушете в мир!
|