PipeZone PipeZone
Април 29, 2024, 03:23:39 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
Автор Тема: Лулите от морска пяна  (Прочетена 21656 пъти)
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« -: Май 12, 2012, 08:13:53 »

Оригиналното название  Meershaum pipes насочва към немската дума Meershaum  ,превеждана като морска пяна.Тя отлично изразява характеристиките на минерала-лекота и белота.Това е един от най-порестите минерали в природата(Hydrous Magnesium Silicate,наричан още афродит или сепиолит),а топлоустойчивостта и лесната му обработка го правят изключително подходящ за изработване на лули с хладен и сух дим.С добрите си абсорбиращи свойства,пяната действа като филтър,поемащ влагата и катрана.От това с времето лулите се оцветяват  в наситени медно-кафеви тонове,при това вкусовите качества на дима се подобряват.Тези лули са „аристократи“ сред всички останали.Според поверието морската пяна е получена от вкаменените бели гребени на вълните.Всъщност това са вкаменени черупки на най-дребните морски създания,изпадали на дъното преди милиони години.Днес край моретата няма залежи с от морска пяна с добро качество.Те са открити на едно-единствено място в света-откритата равнина в централна Турция,в околностите на градчето Ескисехир,сред залежи от червена глина,на площ от едва 4 кв.мили(макар да се твърди,че минералът се добива и в Източна Африка).
Морската пяна се копае на дълбочина 80-90 метра.Това е поминък на поколения от няколко фамилии.Минералът  се промива и сортира в 5 категории в зависимост от качеството,всяка от които се дели впоследствие на 12 сорта според цвета,порите и еднородността.
Лулите от морска пяна се изработват само ръчно.След резбоването на навлажнения материал лулата се изпича в пещ,полира се с фин абразив и се покрива с восък-най-добре пчелен.
При употреба лулата доста бързо променя цвета си от бял до златист,червен и кафяв.Доколкото всеки къс минерал е уникален,то и всяка лула се оцветява за различно време в непредсказуеми оттенъци,на които които влияят честотата и интензивността на пушене,сорта тютюн и др.
Трябва да се отбележи,че има три вида морска пяна:натурална(къс от минерала),пресована(от праха при обработка на минерала),и изкуствена(изработена от полимерни материали).Разбира се,от пресованата и изкуствената пяна,които са по-евтини,не може да се очакват същите качества,каквито има натуралния минерал.
Изкуствената е с по-гладка,почти огледална повърхност.Тя не е толкова пореста и крехка като натуралната.Лесно се познава,ако я драснете с нокът-истинската се надрасква и остатъкът под нокътя се троши на прах,докато изкуствената е по.еластична и плътна,драска се по-трудно и „стружката“ не се троши.Пресованата морска пяна е по-зърнеста,и при рязко нагряване често се чупи в ръката.
Лули от истинска морска пяна в момента се правят само в Турция.Някои фирми ги купуват от там и сменят мундщуците им със собствени.Такива лули обикновено имат клеймо Block meershaum,но не е задължително.С повечко пазарлък и късмет,любителите на Meershaum pipes могат да се сдобият с отличен екземпляр за не повече от 50-60 лв. на пазара Капалъ чарши в Истанбул. Авторските резбовани  лули се предлагат в специализираните магазини и в Интернет.Цените са доста сериозни(и с право!).На мен ми допадат лулите на Садик Яник.
Как да поддържаме лулата си от морска пяна.
По отношение на тези лули съществуват множество заблуди.Помнете,че няма две еднакви лули,също както няма и двама еднакви пушачи.
Преди всичко,не се страхувайте да запалите такава лула един път повече.Това не й вреди.Към обичайното удоволствие от пушенето,лулите от морска пяна всеки път добавят приятно чувство със своя цвят,форма,резби и рисунки.За разлика от бриаровите(въобще дървени) лули,които след всяко пушене трябва да се сушат,тези лули могат да се палят по няколко пъти на ден,благодарение на високата абсорбация на материала.
Ако лулата се е замърсила,вземете парче памучен или друг мек плат,капнете на него течност с ниско съдържание на спирт(разтвор за почистване)и с леки движения лулата до отстраняване на замърсяването.Помнете,че тази процедура трябва да се извършва след пълното изстиване на лулата.Желателно е течността да няма силно изразена миризма,за това не посягайте към лосиони,тоалетни води и друга парфюмерия.Никога не мийте лулата с гореща вода,и не стържете външната й повърхност.От самосебе си се разбира,че избелващите и абразивни средства са абсолютно недопустими.
Никога не почуквайте с лулата по твърда повърхност,за да изтърсите пепелта.Морската пяна ще се счупи.
Този тип лули не изискват наличие на нагар в чашката,така ,че при необходимост е най-добре да го почиствате.Това се извършва със заоблен,не остър инструмент.Бъдете изключително внимателни,когато почиствате дъното на чашката около изхода на димния канал.Веднага след приключване на пушенето,морската пяна на това място е влажна и мека.
Бъдете предпазливи и когато вадите мунщука!Задължително придържайте лулата с пръсти за чибука,а мундщука изтегляайте с въртеливо движение (по часовниковата стрелка,отново),без напрежение.По същия начин действайте и при поставяне.
Няма да е преувеличено,ако се каже,че в продължение на стотици години лулите от морска пяна са се сдобили с репутацията на най-приятни за пушене.Не на последно място и за това,че всяка от тях е не само приспособление за пушене,но и уникално художествено произведение,изработено ръчно в духа на майсторски традиции,предавани от поколение на поколение.
http://ozzybs.snimka.bg/hobby/meershaum-pipes.676491.27191538

« Последна редакция: Март 24, 2013, 12:14:35 от ozzy » Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #1 -: Март 24, 2013, 01:56:34 »

Ето как се добива морска пяна .Примитивно и опасно .  

http://youtu.be/YjB5yD35I98
« Последна редакция: Март 24, 2013, 12:15:33 от ozzy » Активен
Pana
Jr. Member
**
Публикации: 99


« Отговор #2 -: Декември 15, 2014, 02:04:59 »

Не знам, дали питането ми е точно за тук(може би само на половина).
Има един тип лули, които са дървени, но огнището е от мершаум (по скоро вложка от мершаум).
Например:
http://www.annonces.de/Shop/cgi-bin/his-webshop.cgi?f=NR&c=em_7653&t=artikel_en

Какви са предимствата и недостатъците на този тип лули...ако може две думи по въпроса. Мисля си, че става лека и топлоустойчива лула и като падне, не се чупи, ама нека знаещите се изкажат.
« Последна редакция: Декември 15, 2014, 02:08:00 от Pana » Активен
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #3 -: Декември 15, 2014, 04:06:19 »

Ми то в описанието на лулата си е казано! Вложката от пяна абсорбира влагата  отделяна от тютюна и съчетана с познатите качества на бриара , се получава не лош резултат, Предпазва от прегряване дървесината и от там комфорт при държане и пушене . Ако е с камера под вложката или в шанка / калабаш /се предполага и по-хладен дим. Недостатъците са почти същите както при лулите от цял блок морска пяна .  Тук има доста хора,които пушат подобни лули и се надявам ,че и те ще споделят нещичко.Поздрави!
Активен
лулист
Sr. Member
****
Публикации: 320


« Отговор #4 -: Декември 17, 2014, 10:56:32 »

Други предимства пред лули само от морска пяна са, че не се загряват толкова и определено са по приятни за държане. Освен това лулите от морска пяна са доста крехки и човек определено трябва да е по-внимателен към тях. Танзанийският меершаум не е толкова крехък, колкото турския, но пък навлизаме в друга тема. Вкусът е неутрален и не остава следа от предишни тютюни. Сравнително лесно се поддържат и позволяват зверска употреба. Имам пред вид, че след изстиване и почистване спокойно може да се палят отново. Една такава за да я ликвидирам (между другото само една такава съм успял да бастисам) съм я пушил в продължение на около четири години всеки ден, а в много от дните и по няколко пъти. А не е да не съм бастисвал бриарови лули и то много.
Активен
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #5 -: Декември 17, 2014, 07:14:42 »

 В този ред на мисли - я ми кажете,  ???като как се почиства огнище на стара лула със вложка.
В случая има неравномерен налеп. А знам че този материал е крехък и не смея да подхвана с инструмент....
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #6 -: Декември 17, 2014, 07:22:51 »

Джобно ножче със заоблен връх и леко затъпено.
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #7 -: Декември 17, 2014, 07:25:39 »

 А бе-е-е.... вие с Руско май слушате една и съща плоча. Тоя шлагер е навсякъде... Ухилен
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #8 -: Декември 17, 2014, 07:32:18 »

Първо пробвай, след туй мрънкай...  Намигване Нали си "бай Пешо" - ми прави като дъртите байчета, значи!
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #9 -: Декември 17, 2014, 07:40:46 »

 Не че няма да го направя, ама нека си помрънкам! Така избягвам стресовия момент и все пак да съм сигурен какво върша.
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #10 -: Декември 17, 2014, 08:49:52 »

Значи много се вживявате във тези стари лули , та така , та онака , както каза ГЕЦ , ново му е майката .
А като опиташ облото ножче и след малко опит ,и ти ще запееш тая песен , нали ти казах че къпането със топла вода е по хубаво от това със студена , и най добрия материал за одеало си е вълната  Намигване
Изпробвано .
Активен
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #11 -: Декември 17, 2014, 09:34:37 »

 Ако не си се зачитал в някои теми, пак разяснявам; за мен, по-интересни са предметите с определен житейски път зад себе си. Тези неща са живи, имат памет, говорят.
 Докато едно новосъздадено нещо, колкото и да е красиво, е някак студено, безмълвно. Там пък тръпката е друга - да му влееш живот, да събудиш духа в него....
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #12 -: Декември 17, 2014, 09:49:30 »

Ако не си се зачитал в някои теми, пак разяснявам; за мен, по-интересни са предметите с определен житейски път зад себе си. Тези неща са живи, имат памет, говорят.
 Докато едно новосъздадено нещо, колкото и да е красиво, е някак студено, безмълвно. Там пък тръпката е друга - да му влееш живот, да събудиш духа в него....

А бе жена и кола втора употреба .......
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #13 -: Декември 17, 2014, 09:59:09 »

... са си тамън разработени и мое да настъпваш с пълна газ без грам притеснения!  Намигване
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #14 -: Декември 17, 2014, 10:15:54 »

  Освен туй, на "старата пушка" мога да си правя всякакви експерименти, без да ме е страх че ще и разваля фасона!
М'чи той вече развален - мога само да го подобря!!
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!