Преди месец , взех от нашия пазар светла и червена вирджиния , нарязан на едро като за цигари . След като го попарих 1 час на пара половината ,и го напръсках с кесинг / счукан сварен карамфил т.е. ароматно мушкато , захар , меласа и аромат на меласа малко ,и малко аромат на ванилия и малко ром / . Получения тютюн присовах между дъски със преса и оставих за около 2 седмици стегнат на терасата .
Скоро ми пратиха проби на 3 вида ароматни флейки на Гоуит и Хогарт , ги опитах . Тази ситрин отворих пресата ,и опитах полученият пресован кейк от нарязаните ленти . За мое огромно учудване по вкус и аромат не отстъпва от готовите , фирмени флейки . И това е тютюн от пазара , евтин , нарязан за цигари . Изсъхва много бързо и става трошлив , понеже към сместта на кесинга не добавих етилен гликол или глицерин , които служат за овлажняващи и задържащи влагата агенти в тютюна . Също и смекчават вкуса и предпазват от мухлясване . Но аз съм против тези химий и не ги сложих .
Получената смес е много по добра от повечето ароматици в България и има вкус на обработен тютн - мек и вкусен . Равна е на доста от средните тютюни , продавани на пазара . Липсва естествено аромата на отлежало . Килограма на този тютюн струва около 15 лв. от пазара тук . Най добрата суровина която се изкупува от производителите т. е. 1 во качество тютюни струва около 4.50 - 5.00 лева килограма . При дългосрочно жтлежаване , би придобила вкус и аромат на невероятно качествен фирмен тютюн .
Линка отдолу е на производител на тютюн , който продава . Естествено , като всичко друго ще трябва да се купи поне по 1 бала от вид , и да се иде на място . Има и много други малки производители , които с удоволствие ще ви продадат , елитен суров тютюн на смешни за нас цени , понеже тютюневите компаний се подиграват със тях и труда им .Тези хора много често , вече запазват тютюна от най добро качество , и в последствие го нарязват и продават по пазари и прочее .Или го продават на хора , които се занимават с този сив отрасъл .
Окуражавам всички колеги които имат време , средства и желание да прочетат линковете за кесинг рецепти във форума и да експериментират като стегнат или наложат поне 2 3 различни рецепти . Оставени да отлежават , те са инвестиция във личен план за в бъдеще като ще имате невероятно качествен отлежал тютюн на смешни цени , един ден .Много съм далеч от мисълта да се търгува по този начин , но за лична употреба можете да постигнете невероятни количества и резултати ,с малко информация и повече сръчност и желание . При съкоопериране и желание този проект няма да струва повече от 100 лева на човек като горе долу килограм тютюн идва на 6 лева себестойност , ако е купен на изкупни цени . Експериментирайте и пишете за резултатите си и успехите си в областта .
Една голяма лъжа е тезата , че човек не може да направи , невероятно качествен бленд тютюн в домашни условия .
Или да си направите свой собствен Селар за отлежаване , ако нямате средства да го напълните със фирмен тютюн .
Фирмен или не , времето и обработката правят чудеса с тютюна , а то си тече .
Мисля да експериментирам със етерични масла и да опитам да направя рецептата на 3 Монахини , която е показана във линковете в раздела .
http://parvomay.all.biz/tyutyun-orientalski-g57411http://tobacco.all.biz/info-historyТози производител предлага Вирджиния , Бърлей и Ориенталски тютюн .Преработен тютюн , печен , на пресовки . Има няколко вида - стрипс жилите със по дебелата част от листото , тънката част от листото , смески от различни тютюни , чисти пресовани тютюни - изобщо първокачествена суровина от сортове Вирджиния , бърлей и няколко сорта ориенталски . Тук мисля че продават на едро , така че съкоопериране със съотборници , съфорумници няма да е лошо и даже наложително . Мисля , че снимките със кейковете на суровината , говорят от самосебе си за качеството на тютюна и че е обработен предварително , базисно за всякаква по нататъчна преработка .
А иначе става и така , като Flue cured да се пуши със сигурност. Пак казвам , че целта на занятието е единствено и само за лична употреба и домашно приготвени рецепти , които да вървят със хубаво домашно вино или ракия