PipeZone PipeZone
Април 29, 2024, 06:47:05 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
Автор Тема: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.  (Прочетена 18566 пъти)
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« -: Май 12, 2014, 01:48:41 »

Отварям тази тема, по повод едни тютюни които се завъртеха у нашето общество преди време.

Писах малко в темата за Key Largo, но мисля че е много важно, и затова трябва да отделим на този проблем отделна тема.

Всички сме чули че като стои некоя и друга годинка тютюна става по-хубав. Това принципно е така, но трябва да имаме едно много важно нещо на ум когато "ейджваме" тютюните, а то е да не ги слагаме на топло и на светло (за онези с бурканите).

Преди време, в нашето скромно общество се появиха едни тютюни от един човек който имал проблеми с устната кухина (да се надеваме че не е нещо сериозно) и заради това си разпродаваше "cellar-a". По думите на  човека който ги донесе на сбирката, всичките били между 5 и 15 години като старост.  Аз си взех един Hal o hte wind на Rattrays и един Key Largo на Григорий Пийз.
Първото нещо което ме впечатли, беше издутината на капачките, и тоя специфичен звук при отварянето, все едно отваряш кен с газирана напитка, което говори за налягане на газ вътре.

Кий Ларгото имаше някаква странна миризма на кисело зеле, но въпреки нея ставаше за пушене, даже може да се каже че беше си добър. Никога не съм пушил преди Кий Ларго, нито пък Хал о' дъ уинд и затова нямах представа дали тия тютюни си имат такъв вкус или наистина има нещо объркано при складирането.  

Разрових се, и се добрах до семплерчета от други тютюни на Григорий Пийз от тази партида които обаче съм пушил преди. При тях не беше толкова силно изразена тая миризма на кисело зеле,  но определено имаше някаква такава нотка, и то осезаема. Също така имаше доколкото ме служи паметта леко разминаване с това което аз помня като вкус и това което запалих. Промяна, но не към по-добро.  
И понеже ме заинтересува тоя случай, взех да чета експертни мнения за складирането, между които и на самия Григори Пийз, и се оказа че топлината може да изиграе много лоша роля при ейджването.
В никакъв случай не бивало да се държи на температура над 20 градуса по Целзий, защото почвали да се развиват нежелани химически процеси, тютюна се окислявал, като се създавала и благоприятна среда за развитие на разни микробиологични култури. При опаковането тютюна не е стерилен, и при благоприятни условия може да се завъдят колонии от различни бактерии които да променят много както вкуса, така и PH среда, и какво ли не в тютюна.
Обикновено хората го ейджват в оригиналните опаковки, което елиминира опасността от светлина, но светлината била още по-опасна, и ако имате тютюн в буркани, задължително на тъмно и хладно.

Може да се окаже че вместо да се подобри вкуса, с няколкото години ейджване да го развалим, което се е случило и с тези тютюни къде ги изнакупихме при последната сбирка.
Нещо още по-опасно,  може заради киселинността или алкалността да си навлечеме куп здравословни проблеми, което предполагам се е случило с човека който ги разпродаваше.

Най-добрата и благоприятна температура за тютюна е 12-13 градуса. При тази температура се ускоряват процесите които правят тютюна по-хубав, и няма опасност от нежелани киселини образуващи се заради топлото. На по-ниска температура стареенето се "забавя",  като при 4 градуса съвсем спира. Тоест имаме такъв тютюн все едно сме си го купили вчера.  Студеното обаче не е болка за умиране, тъй като няма да навреди много на тютюна, а и на езика и лигавицата ни преди всичко.
Според мене ако трябва да избирам да не ми "узрее" тютюна и да се поддуе от газове образувани от микробиологията вътре, миришещи на кисело зеле както и рак на езика, познайте какво ще избера.


И така от рисърча който направих четейки информация из нета и виждайки нагледно някои неща, можем да сумираме "зреенето" и складирането на тютюна в няколко точки.

1. Да го държим херметично затворен. Най-добре в оригиналната опаковка ако не диша, ако пък сме го отворили или е насипен, задължително в буркани с гумено уплътнение.

2. Да го държим на студено, и ако е в стъклен буркан на тъмно. Много студено нема да му навреди, много топло да. Ако можем да го държим на 12-13 градуса е идеално, ако не, не бива да превишаваме 20 градуса. Това се оказа доста важно и сериозно.

3. Отворим ли една кутийка, да я изпушим в рамките на 2-3 месеца.

4. Веднъж вкаран в употреба буркана или кутията, т.е. ако е отварян много пъти е по-добре да се изпуши, отколкото да се затвори наново за години "стареене". Може да не се развали много, но нема да е същия хубав ефект.


Поздрави, и пазете здравето си.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #1 -: Май 12, 2014, 02:09:15 »

Полезна информация, за което благодаря!
Остава да намерим места където се поддържа постоянна температура от 12-13 градуса и да наредим касетките с буркани. Аз лично нямам такова место и за това държа на тъмно, на стайни температури, което лятото е нормално да стигне и до над 20 градуса.....но за скромния ми опит и малките години на "ейджаване" не съм забелязал съществени изменения на складираните запаси в буркани!
Да не забравяме и проблема с влажността, разбира се, защото всяко пресушаване нанася сериозни щети върху вкус и аромат. Пък не искам да споря дали процеса е възстановим!
Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #2 -: Май 12, 2014, 02:25:16 »

..... Пък не искам да споря дали процеса е възстановим!

При пурите е абсолютно невъзстановим, но те се държат на много голема влажност. Тютюните си е според зависи, но обикновено са към 16-17 процента влажност. При тях има големо разнообразие, някои търпят възстановяване от барут-сухо, други не.
Но в никакъв случай като го овлажниме тютюна не бива да се остава да старее. Овлажняваме, стабилизираме до седмица макс и пушим. Има тютюни които се подобряват като ги изсушим и овлажним впоследствие, но обикновено губят от красотата. Пурите можеш да ги отпишеш изсъхнат ли.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
тедо
Full Member
***
Публикации: 244


« Отговор #3 -: Май 12, 2014, 03:41:49 »

......................................................Пурите можеш да ги отпишеш изсъхнат ли.

Само , ако са се разпаднали .
Активен

тедо
Full Member
***
Публикации: 244


« Отговор #4 -: Май 12, 2014, 03:54:43 »

Тютюна е ,, живо нещо ,, и като такова трябва да може да ,, диша ,, за да  старее нормално . Т.е. в стъклени и разни херметични съдинки няма да стане работата . Само ще протичат разни химични процеси , на разпад най-вероятно.
Трябва да е дървен съда за отлежаване на тютюн . Дървото също е ,, живо ,, и също ,, диша ,, .
Като виното и уискито , като ги бутилират в стъклени бутилки им се спира процеса на ,, еиджването ,, .
Активен

pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #5 -: Май 12, 2014, 04:04:03 »

Много изчерпателно, Балкане, евала! Само тука те май си допуснал грешка в бързината:
"3. Отворим ли една кутийка, да я изпушим в рамките на 2-3 месеца."
Мислим, имаш предвид 2-3 дена...  Ухилен
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #6 -: Май 12, 2014, 04:10:07 »

Много изчерпателно, Балкане, евала! Само тука те май си допуснал грешка в бързината:
"3. Отворим ли една кутийка, да я изпушим в рамките на 2-3 месеца."
Мислим, имаш предвид 2-3 дена...  Ухилен

Усмивчица Има го и момента на месеците. Има кутии по 8 унции, също и като изпонаотвориш седем или осем, па все от по-хубавите пушиш, некои заостават, забравя се и т.н. Аз съм имал по 5-6 различни отворени, па ти се накриви шапката и почнеш все от един да пушиш и тия а днес да ги оправиш а утре, и изсъхнат.

А по въпроса с дървото като съд, става но не се затваря херметично, пък и е хигроскопичен материал, ще му изсмуче влагата. Може ако е в бъчва, т.е. в огромни количества. За некви 50 до 250 грама не е удобно, а и нема как. 
Едно време пунгиите са били кожени, (без латекс вътре) а тютюна се е пазил обикновено в глинени съдове, гърнета некакви. Днес буркана върши тая длъжност.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #7 -: Май 12, 2014, 04:19:23 »

Така де, за бъчвите. А като са искали тютюна да им кара дълго време, са си зимали я въже, я плъг...
Тедо, относно стареенето на тютюна, мисля че Григор има доста повече познания от нас и като казва "херметично", начи херметично си трябва.
А вино си старее и в стъклена бутилка, само тапата трябва да е "био"   Намигване
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #8 -: Май 12, 2014, 04:25:54 »

И все пак, забравихме да споменеме че покачването на температурата понякога не е толкова страшно, стига да не е изложен тютюна постоянно на висока температура.
Примерно много е лошо ако ни стои зимно време в стая в която живеем постоянно и се загрява до над 25 градуса, пък през лятото също е изложен  на високи температури.

Една-две години така, (не дай си Боже 5 или 10) и от това тутун не става. Става, но резултата е отрицателен, както се убедихме и на практика. Моите подозрения са че тези тютюни за които стана дума по-горе са били оставени точно по тоя начин.

Григорий Пийз пише също че когато искаме да "стерилизираме" тютюна като го загреем на над 70 градуса веднъж, (демек пастьоризация или консервиране) също е лоша практика, защото ще му се промени и вкус и мирис, пък ако не си блендер и не знаеш точно какво правиш, демек не е изследван резултата от такова нагряване не се препоръчва. 90% шансовете са да отиде вкуса на по-зле.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #9 -: Май 12, 2014, 04:31:52 »

Значи,момци,има разлика между зреенето и съхранението.Имайте предвид,че пластичните плрикове с цип,в който идват насипните тютюни ,дишат.Дори и неотворен,след време тютюнът ще ви изненада-сух,сух....Най-добре се усеща при насипен ароматик-след няколко дена ароматът се усеща извън плика.Това е заради микро порите на самия полиетилен.
Зреенето е друга работа.Не всички смеси подобряват качествата си при отлежаване.Ароматиците и вирджинията пък-съвсем.
За зреене се оставят неотворени кутии.Другото-в стъкло,на тъмно и хладно.
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Стоимиров
Full Member
***
Публикации: 223


Ел. поща
« Отговор #10 -: Май 12, 2014, 05:48:32 »

..... Пък не искам да споря дали процеса е възстановим!

При пурите е абсолютно невъзстановим, но те се държат на много голема влажност. Тютюните си е според зависи, но обикновено са към 16-17 процента влажност. При тях има големо разнообразие, някои търпят възстановяване от барут-сухо, други не.
Но в никакъв случай като го овлажниме тютюна не бива да се остава да старее. Овлажняваме, стабилизираме до седмица макс и пушим. Има тютюни които се подобряват като ги изсушим и овлажним впоследствие, но обикновено губят от красотата. Пурите можеш да ги отпишеш изсъхнат ли.
Да попитам,по какъв начин си овлажнявате поизсъхналия тютюн?Аз използвам резен ябълка в пакета, но не ми се налага често-рядко имам повече от един отворен пакет.Мой приятел държи в пакета с тютюн някакво камъче което което служила за овлажняване но все забравям да го попитам какво е и от къде го е взел.
Активен
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #11 -: Май 12, 2014, 07:36:41 »

В пещери отглеждат  гъби , отлежава вино и то защото е тъмно и с постоянна температура / под 20 С / . Идеални условия за ейджване на тютюн . Близо 5100 пещери се намират на територията на България  . Може да се помисли за някаква  Първа Тютюнева  Банка . Чак ми хареса идеята и се размечтах !
Активен
тедо
Full Member
***
Публикации: 244


« Отговор #12 -: Май 12, 2014, 07:52:07 »

.............................................
Да попитам,по какъв начин си овлажнявате поизсъхналия тютюн?Аз използвам резен ябълка в пакета, но не ми се налага често-рядко имам повече от един отворен пакет.Мой приятел държи в пакета с тютюн някакво камъче което което служила за овлажняване но все забравям да го попитам какво е и от къде го е взел.

И аз така , това по съвет от един технолог в Булгартабак .
Изпитано и ми върши работа .
Тъничко резенче , като люспа ( така тютюна си поема колкото му трябва влага ), от ябълката иначе се овлажнява много  и задължително в хладилника в плъно затворен съд .

Активен

ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #13 -: Май 13, 2014, 07:40:43 »

Ima tema za ovlajniavaneto na tutuna.Izpolzvaite ovlajniteli/stryvat 2 lv./ i destlirana voda.Plodovete moje dapredizvikat pleseni,ili promiana na kachestvto.Probvaite vlajnostta s prysti-sposobyt e v ''Kakvo triabva da znaem....''.
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #14 -: Май 13, 2014, 01:21:24 »

Аз овлажнявам ,със една носна кърпичка или салфетка . Мокря със вода ,и слагам във пакета със тютюна . На тютюните със хартия ,капвам няколко капки под хартията , във самата кутия и така , то си попива във хартията и във тютюна . Ябълката дава аромат на .... ябълка и така , тютюна става ароматизиран на ябълка .
Активен
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!