Абе, Балканчето, стига с тая твоя религиозно-фанатична пропаганда бе! На всичкото отгоре е и с неточна фактология.
оди там у снетогорските манастири да си живееш космат колкото сакаш... И заедно с тях да псувате Рим. Нямам нито нерви, нито клавиатура да те оборвам, ама тая православна скотска омраза и завист към Рим, който остава цивилизационно връхна точка на античността и за цяла Европа много преди да започнат християнскте деления на отбори, е чиста проба комплексарщина на недоучили калугери, които вместо закон на любовта единсвиното, което таят в душите си и проповядват на пасомите си е надменност, гордост и озлобление и омраза.
ПиснА ми от масови комплесарщини всекакви православни /бугарски, српски, русские, маакедонски ит.н./ , на които за личните неуспехи, породени от собствената им некадърност, необразованост и най-вече мързел и взаимна злоба и разединение, после им били виновни западът евраите папата протестантите хамириканците извънземните - ми на крива ракета космосът й виновен?! Тука ние като сме толкоа духовни що всеки поп гледа да те изкрънка за пари и после не те и поглежда а?
Като сме толкоа вилики що паднахме под турците, а ония прости западняци се обединиха и ги спряха пред Виена и при Лепанто, а? А ние го ядохве 500 години, а у константинопол и до сега?
Кат сме толкоа вилики и възвишени що нямаме нобел за литература... Пардон имаме - на един роден в Русе евреин, който е писал на немски? Що като сме толкоа велики се хвалим с литература и музика написани от руснаци по царско време през 19 век и оттогава - нищо?
И накрая: мъж е състояние на духа ,затова има и мъжки момичета, нищо че някои от тях са дори доста красиви... А п*тка е тип мъжки характер, за разлика от п..., което е дамски полов орган. Така че с брада без брада или кьосе няма значение.
Понеже колегата Климент дигна кръвното от моите вербални гимнастики за естетката в хумористично-афоризмичен стил, и най-безочно отсвири целата духовност на изтока не без доза омраза и горчивина, като сведе цялата догматика на Антиохия и Александрия, както и постхалкидонския византинизъм на св. Максим изповедник, и мистиката на Григорий Палама с цялото източно наследство (тук немам предвид само византийската духовност а и асирийската и коптската и целия изток въобще) до някакви видиш ли мизерни комплексирани хейтъри които мразат запада заради неговото величие прагматзъм и т.н. реших да изместим полемиката в отделна тема.
Аз немам богословско образование за разлика от колегата, въпреки че едно време бех се напънал да го уча като второ висше, обаче не се получи не защото съм немал потенциал а заради липса на време най-вече, и съм чел туй онуй ако може така да се каже.
На колегата ще кажем че ние зилотите и без образование сме ерудирани и сме абсолвирали материята бая повече отколкото икуменистите и курвичките на Рим. И сме такива точно защото сме разбрали материята, не като резултат на идеологична индоктринация удовлетворяваща комплексите и фрустрациите и канализираща някаква омраза. Обратното по-скоро се наблюдава ако съдим по жлъчния коментар на колегата изпълнен с някаква горчивина. Верно е че ние източните сме малко надменни и високомерни, но това е с право. Когато некой е пълна скръб и иска от тебе да му легитимираш духовността и ти учтиво отказваш подсказвайки му че за разлика от твоето неговото е мизерия, това поражда завист и агресия. Нещо в стила на "тия па мухльовци кво се прават" Еми прават се, щото са пичове.
Запада с неговата култура и цивилизация е плод на една изкривена духовност, започваща от Аврелий Августин, и неговите оригенистко-платонистки извергщини. От там нататък, западната мисъл въобще се свежда до: Юридизъм, Етика, Логика, Схоластика, свършвайки с вербалната инфлация на "немия вол от Аквино" породила такава хиперпродукция на рационални конструкции не струващи нищо. Или още по-чудовнищните бизарни теории на Анселм от Кентебъри от когото после ще произлезнат такива извергщини като калвинизъм реформация и прочее.
Колега, можем в детайли да разискваме темата, аз съм навит, но да не спамим другата нека да пишеме тука.
Но да бъде на ниво, не с просташки бутафорни и тривиални клишета. Моята "омраза" или по-скоро презрение към запада аз мога да го аргументирам доста изчерпателно. Също така и надменността и високомерието когато изстъпвам от позиция на авторитет и наследник на изтока.
Факта обаче че некой възприема запада означава че не се е докоснал до това което има. Ако колегата беше разбрал една стотна от съкровището което се крие в тия "брадати недоучили" светогорски монаси, рим и запада щеха да му изглеждат като една жалка перверзна изкривена карикатура. Но, кой колкото може да приеме според мерата му. Това е положението.