PipeZone PipeZone
Април 26, 2024, 12:32:29 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: ОРТОДОКСИЯ И ТАНАТОС!  (Прочетена 6175 пъти)
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« -: Юни 28, 2014, 09:39:19 »

Абе, Балканчето, стига с тая твоя религиозно-фанатична пропаганда бе! На всичкото отгоре е и с неточна фактология.  Ухилен оди там у снетогорските манастири да си живееш космат колкото сакаш... И заедно с тях да псувате Рим. Нямам нито нерви, нито клавиатура да те оборвам, ама тая православна скотска омраза и завист към Рим, който остава цивилизационно връхна точка на античността и за цяла Европа много преди да започнат християнскте деления на отбори, е чиста проба комплексарщина на недоучили калугери, които вместо закон на любовта единсвиното, което таят в душите си и проповядват на пасомите си е надменност, гордост и озлобление и омраза.
ПиснА ми от масови комплесарщини всекакви православни /бугарски, српски, русские, маакедонски ит.н./ , на които за личните неуспехи, породени от собствената им некадърност, необразованост и най-вече мързел и взаимна злоба и разединение, после им били виновни западът евраите папата протестантите хамириканците извънземните - ми на крива ракета космосът й виновен?! Тука ние като сме толкоа духовни що всеки поп гледа да те изкрънка за пари и после не те и поглежда а?
Като сме толкоа вилики що паднахме под турците, а ония прости западняци се обединиха и ги спряха пред Виена и при Лепанто, а? А ние го ядохве 500 години, а у константинопол и до сега?
Кат сме толкоа вилики и възвишени що нямаме нобел за литература... Пардон имаме - на един роден в Русе евреин, който е писал на немски? Що като сме толкоа велики се хвалим с литература и музика написани от руснаци по царско време през 19 век и оттогава - нищо?

И накрая: мъж е състояние на духа ,затова има и мъжки момичета, нищо че някои от тях са дори доста красиви... А п*тка е тип мъжки характер, за разлика от п..., което е дамски полов орган. Така че с брада без брада или кьосе  няма значение.



Понеже колегата Климент дигна кръвното от моите вербални гимнастики за естетката в хумористично-афоризмичен стил, и най-безочно отсвири целата духовност на изтока не без доза омраза и горчивина, като сведе цялата догматика на Антиохия и Александрия, както и постхалкидонския византинизъм на св. Максим изповедник, и мистиката на Григорий Палама с цялото източно наследство (тук немам предвид само византийската духовност а и асирийската и коптската и целия изток въобще) до някакви видиш ли мизерни комплексирани хейтъри които мразат запада заради неговото величие прагматзъм и т.н. реших да изместим полемиката в отделна тема.

Аз немам богословско образование за разлика от колегата, въпреки че едно време бех се напънал да го уча като второ висше, обаче не се получи не защото съм немал потенциал а заради липса на време най-вече, и съм чел туй онуй ако може така да се каже.

На колегата ще кажем че ние зилотите и без образование сме ерудирани и сме абсолвирали материята бая повече отколкото икуменистите и курвичките на Рим. И сме такива точно защото сме разбрали материята, не като резултат на идеологична индоктринация удовлетворяваща комплексите и фрустрациите и канализираща някаква омраза. Обратното по-скоро се наблюдава ако съдим по жлъчния коментар на колегата изпълнен с някаква горчивина. Верно е че ние източните сме малко надменни и високомерни, но това е с право. Когато некой е пълна скръб и иска от тебе да му легитимираш духовността и ти учтиво отказваш подсказвайки му че за разлика от твоето неговото е мизерия, това поражда завист и агресия. Нещо в стила на "тия па мухльовци кво се прават" Еми прават се, щото са пичове.   
Запада с неговата култура и цивилизация е плод на една изкривена духовност, започваща от Аврелий Августин, и неговите оригенистко-платонистки извергщини. От там нататък, западната мисъл въобще се свежда до: Юридизъм, Етика, Логика, Схоластика, свършвайки с вербалната инфлация на "немия вол от Аквино" породила такава хиперпродукция на рационални конструкции не струващи нищо. Или още по-чудовнищните бизарни теории на Анселм от Кентебъри от когото после ще произлезнат такива извергщини като калвинизъм реформация и прочее.

Колега, можем в детайли да разискваме темата, аз съм навит, но да не спамим другата нека да пишеме тука.

Но да бъде на ниво, не с просташки бутафорни и тривиални клишета. Моята "омраза" или по-скоро презрение към запада аз мога да го аргументирам доста изчерпателно. Също така и надменността и високомерието когато изстъпвам от позиция на авторитет и наследник на изтока.

Факта обаче че некой възприема запада означава че не се е докоснал до това което има. Ако колегата беше разбрал една стотна от съкровището което се крие в тия "брадати недоучили" светогорски монаси, рим и запада щеха да му изглеждат като една жалка перверзна  изкривена карикатура. Но, кой колкото може да приеме според мерата му. Това е положението.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
Nikolay
Jr. Member
**
Публикации: 78



« Отговор #1 -: Юни 28, 2014, 06:54:44 »

Хи-хи, балкане ти отвреме на време ми мязаш (по стил на писане и "омразата" към западното) на един алекоконстантиновски герой, хи-хи. Вие тука голем зор го ударихте от една тема за брада или без брада, то даже темата за ножчета била, тц тц, ужас. Недейте така бре, вие на кой по-духовен го ударихте, ако ме питате всички сме грешници по разни "духовни" книги и книжки, приказки и сказания, всички сме грешници и с грешни помисли, недейте така, туз е глупав спор! Ще се изпокарате тука, после да се чудим кой към кой вражда имал, да земете да се съберете на едно място да се изпотепате  Ухилен .Мир да има, изпушете една луица, на мира де!
Активен
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #2 -: Юни 28, 2014, 08:38:03 »

Напротив ! И спора и темата си ги бива ! Сигурен съм , че ще се задържи на добро ниво ! Полезно е за всички незнаещи като мен  Ухилен ! Давайте момчета , ама кротко , само доводи и без удари под кръста ! Успех ! И ако много ви иде да припсувате , палнете си лулата !
Активен
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #3 -: Юни 28, 2014, 11:31:38 »

 Аз не съм капацитет по темата, но относно "светогорските монасчета" ще река:
 Туй, което живее на Света Гора, у запада е умряло някъде преди инквизицията още! Самият факт, че католицизма няма, а и няма да има такова средище на жива вяра, сам по себе си е показателен.
 А и въобще не съм съгласен, че Рим е връо на цивулизасиата. Нищо подобно!
 Рим е леко еклектично копие на елинския свят. С голям процент комерс. Нещо като пародийните опити на USA да възпроизведе колтурните традиции на Стария Континент.
 Освен всичко казано досега, Източното Православие /изключая някои кайни възгледи, споделяни обикновено от изтрещели руски братства/ е може би най-човешкия и уютен вариант на християнството, поне за мен.
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
Daniel Panev
Full Member
***
Пол: Мъж
Публикации: 131



Ел. поща
« Отговор #4 -: Юни 30, 2014, 06:36:49 »

Абе брадите под ножа, сметам аз...
Активен
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #5 -: Юли 02, 2014, 07:50:49 »

Значи , аз съм Източноправославен , като цялото семейство на баща ми , но пък семейството на майка ми са протестанти ,3 поколение , така че на около 20 год възраст , започнах да ходя във протестантска / евангелска / църква и даже бях във библейско училище . Не успях да го завърша , но не е това въпроса .
Учил съм основи на вярата и съм теологично много добре запознат със Христовото учение и неговите разновидности .Значи във Светото писание на Библията , Христос говори , за единство на тялото Христово , Църквата . В новия завет в много обръщения към църквите , апостол Павел и апостол Петър , призовават към толерантност и неосъждане на различните във вярата братя . Като по застъпено е във Коринтяни и Ефесяни .
Последвалите многобройни , ереси и отклонения от вярата , както даде пример Балканбой със Блаженния Августин , са не теологични а чисто човешки и еретични размишления , на хора отделили се от вярата . Както казва самия Христос , че ще има вълци в овчи кожи .
Всяко разделение от вярата Христова , като номинация или теологично е еретично , и не християнско . Самото разделение на църквата на 3 клона е човешко дело и не е Богоугодно . Защото църквата или невястата Христова , както Исус се изразява трябва да е красива и безупречна , готова да посрещне своя любим - Христос Исус .
Когато Петър казва на Бог Исус - ти си Божий син , ти си Божия помазаник , Исус му отвръща , че това е откровение от небесата , не човешко заключение , и че на това откровение Исус ще построи своята църква . На откровението , че Исус е божий син , и че Божият помазаник , Спасител , дошъл във плът , за да плати греховете на света , като умре във мъки на кръста и победи смърта . След това ще се възкачи и ще седне , подчертавам -Отново ,отдясно на Отец .
Всички пророци в стария завет са говорили за Спасителя , но най голямо видение за жертвата му и за важността на станалото е имал Исая . Той говори за божия Агнец , пролял кръвта си за света .
Всяко едно теологично разделение в Църквата , във наше време и като номинаций , Православни , протестанти и католици , съботяни , пресветарианци , петдесятни , баптисти и така нататък , си е чисто човешко и противно но Божието писание .
Гордостта и желанието за лидерство е предизвикало резцеплението на църквата . Това си личи и във 2 та синода във нашата страна . Даже във Деяния на Апостолите - Павел и Петър са се скарали по пътя и са имали противоречия , което е довело да разделянето им , като Павел идва тук във Европа и МалаАзия , а Петър се връща във Азия и Израел .
Както каза Балкан Бой вярата на неучилите и отдадените и знанията им са плод на откровение Божие , не на образование . Така както казва Исус първите ще бъдат последни , а последните - първи .
Мисля че човек , трябва да има вярата си за даденост и да не се съмнява във вярата и правотата на другия , както казва и апостол Павел , във Коринтяни . Християнин е всеки , който нарича Христос Исус свой Господ и Спасител и признава жертвата на кръста . Затова всички от всички деноминаций се кланят в кръвта Христова , знаейки че това е основата на нашата Вяра - Жертвата Христова на Кръста на Голгота . Всичко друго е човешко , и не е по първоначалното учение на Спасителя .
Активен
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #6 -: Юли 06, 2014, 01:03:20 »

Бря! Имало и учени сред нас.
Аз не съм задълбавал - просто си вярвам някак си - ей тъй. И си обяснявам сам някои неша, изхождайки от природата человешка.
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!