Благодаря за инфорфмацията.Може и да е колекционерска, но финиша и беше много дърводелски, а и както споменах, цялата беше на шупли, които в последствие бяха запълнини с някаква гадост.Иначе е филтърна и наистина пуши много добре.
Старите лули са така. И аз имам тука разни Салватела, не нам си какви, от едно време, и изработката им е посредствена.
По онова време наистина Дънхил и ингилизките марки са държали качество като изработка и финиш, не задължително като качество на дима, щото това е съвсем друга бира.
Ингилизките и особенно Дънхил са немали flaws така да се каже които да бъдат китирани впоследствие, и са се котирали доста високо.
Днес обаче обстановката на пазара е съвсем различна, и китирани лули вече не се предлагат, или ако се предлагат са втора линия или второ качество.
Аз имам Стануел който е с микроскопична дупчица, и е отсвирена като Danske Club (на стануел втората линия) Преди половин век само, на такъв flow никой не би обърнал внимание.
Сикстен Иварсон за първи път е измислил как да заобикаля дупчиците като шлайфа докато не изчезне, и като резултат са му се получавали "произведения на изкуството". Класически шейп, ама със свой отпечатък и характер. Така започва прословутата Дацка школа, която надминава и задминава ингилизката от секъде. На днешно време и тя не е алфа омега, тъй като има луди руснаци, украинци, гърци, японци (те са още от време оно), българи, и какви ли не дето прават страхотни неща. Французите са изчезнали почти, а италианите още държат некакъв фронт.
Мануфактурната лула одумира все повече като конфекционерство и конвеърна работа. Марките лека по лека отиват по-накъм горния клас (едновремешния ингилизки стил) или дацките хенд мейд за да задържат позициите си.
Днес вече ингилизката школа е само като колекционерски куриозитет, и подсещане на едновремешната снобарщина. Такива са и старите албанки, италианки, и де що има мануфактурна лула по-стара от 30-40 лазарици.
Носят си патината на времето, и целия дух на епохата от която произлизат. За колекциониране стават, но за пушене, .... еми стават некои и за пушене.