Реших и се захванаха проекти за намиране, обработка, ферментация, и нарязване на tоbacco.
Попитах колега дали ще ми помогне, но той след известно време ми каза, че се е отказал от тия проекти.
Нещо не ставало после мухлясвал тютюна, а на мене ми трябваше помощ за суровина, тук в нашия край не знам някъде да сеят tоbacco за това почнаха мъките с звънене на на обяви.
С триста зора се свързах с производител, купих Виржиния Голд и Ориентал Светла басма., трябваше ми поне и Бърли за да има ефект целия проект.
Същевременно започнах и приготвянето на камерата за ферментация на tobacco.
Направена от секция, изолирана със стериопор, който купих, фасунки 2бр.,стар адаптер за 12V и кулер навремето сменен от настолния 120mm, (вентилатор) а също това е най важното термометър.
Виржинята, като пристигнаха тютюните де, беше отвратителна на вид, не мога да се похваля, като колегата когото помолих за помощ той беше намерил супер Виржиния според него.
Та, тая Виржиния беше отврат, както казах, имаше тютюнев трипс, цялата беше в тютюнева мозайка, и мана.Да не кажа, че сякаш беше посипана с пясък за да тежи.
От всичките 2kg които поръчах я има 200g хубави листа.
България е известна по света с хубав Ориентал, както и със сортовете които са направени тук и са известни в целия свят, даже и в Америка.
Та Ориентала Светла басма беше супер, добре естествено фуминизиран нямаше видими болести и вредители, но принципно са устойчиви tobacco а и са си на мястото.
Нямаше Бърли, което беше проблем за проекта.Не беше ровене по сайтове писане на мейли, и така и никакви отговори, даже и от производители от ЕU.
Но това не плаши душите наши, и продължих.
Изчистихме с жената, имам си помощник все пак, та отделихме средната жилка, защото в нея няма нищо а е предпоставка за по късно мухлясване на tobacco.
Да знаете трудоемко е но си заслужава.
А и още нещо tobacco има голям рандеман, загубите в количество са от 250g и нагоре от 1kg.tobacco.
Това се отнася за едролистните tobacco , Ориентала е друга работа, той може да се преработи и смели със средната жилка, както го правят навярно всички, е ние я махнахме.
Та понеже за сега всичко е в начална фаза, и реших да фуминизирам (ферментиране) tobacco в буркани от 3л. kато по този начин се следи да не се изсуши tobacco, а температурата ще се регулира с крушки с нажежяема жичка различна мощност.
Tobacco трябва да му се осигури постоянна влага от 77-75% и температура, е тука много четох и се омотах Ама едни казват от 44--46С други 48--49С трети 52--55С май всичко е вярно защото има етапи при ферментацията при различните tobacco, като се сменя температурния диапазон за да взаимодействат различните ензими и захари, които са в tobacco.
Както всички знаете, е надявам се де, за да се пуши един tobacco трябва да е преседял поне 1г. минимум, даже 2г., след това да се приготвя.
Tobacco e стегнат в Бали увит и пакетиран с зеблови чували, и се нарежда в големи помещения, по сортове качество, като е стегнат и пресован, ще кажете как ем ей тъй, нали е увит и пакетиран, стегнат в баля, и натрупан един върху друг, от което следва че е компресиран, оставя се в тия помещения да седи с оптимална влажност и температура, да не мухляса, как го постигат незнам явно си има начин, освен химията де.
Та почистените и поизбърсани листа от Виржинята и Ориентала ги навихме на сърмички или пури, както искате, и ги поставихме в буркан съответно Виржиния в 3л , Ориентала в 1.5л буркани.не само за да знам и да се различават, защото се надписват, ами листата на Виржинята са по големи от тези на Ориентала.
На дъното на буркана изрязох от стериопор кръгчета разделих ги на 2 защото няма как да минат през гърловината увих ги с станиол готварски и ги поставих на дъното, да не се накисва излишно tobacco във влагата, която кондензира и се стича по стените на буркана.
Предварително направих проби за температурата защото нямам Термо регулатор, и това ще стане.
Сложих на гърловината фолио, и затворих с пластмасова капачка 3л а 1.5л беше с винт
Вече имам готов за пушене tobacco, който е сложен да ферментира на 06.03/2916г.
Изкарах от навитите сърми по малко от Вержинията и Ориентал.
Оставих ги да изсъхнат приблизително 24ч. за да мога да ги нарежа.
По случайност жена ми намери сайт БГ, който продава машинки за нарязване на tobacco.
И същия този човек продава и Бърли, което е ферментирало, страхотно е на вид, на цвят, на мирис и вкус.
Та за 8 март получих подарък 2kg. Бърли + машинка за нарязване на tobacoo.
Щастието беше пълно, за което се отчетох
Полчи се някаква невероятна смес, много приятна и ароматна, с дъх на сушени плодове и остатъчен вкус на орех в устата.
Не е силна може би средна сила, клони към слаба.
На вид tobacco изглежда така.
Направиха ми 2бр. калъпи за да направя Плъг, като същевременно и да е под температурна обработка.
Също така ми направиха и преси за пресоване на tobacoo.
След две седмици натиснати и под температурна ферментация, се получи това, отрязох малко и отново в кутията.
Изкарах и сърмичките, по малко и от Виржинята и от Ориентала.
Няма разлика в аромата в сравнение с Плъга, и в силата на tobacco.
Нарязах и от него.
Виржиния.
Ориентал.
Ето и кутията за ферментация.
Снимките малко не са точни но цвета е тъмно кафяво, аромата е страхотен.
Това ще го смеся с Бърлито и ще стане нещо страхотно.
Има много да се говори за естествена и изкуствена ферментация при tobacco, но от това, което разбрах е, че с това и отлежаване, успокояване след ферментацията, tobacco става все едно е отлежал години.
Как съм приготвил Бленда.
С това което имам.
Виржиния 40%
Бърли 40%
Ориентал. 20%
Хубаво е да има разнообразие от tobacco но няма поне за сега.
В проек е намиране на семена, правене на разсад, и производство на tobacco.
Също е започнат проек за направа на Plug cut машина(гилотина) за нарязване на Плъг.
Идеята е да се пуши tobacco без химия.