PipeZone PipeZone
Декември 21, 2024, 07:56:27 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Домашно приготвен tоbacco или принудителна ферментация на Тютюна.  (Прочетена 18843 пъти)
nikcool
Newbie
*
Публикации: 26


« -: Март 20, 2016, 10:31:53 »

Реших и се захванаха проекти за намиране, обработка, ферментация, и нарязване на tоbacco.

Попитах колега дали ще ми помогне, но той след известно време ми каза, че се е отказал от тия проекти.
Нещо не ставало после мухлясвал тютюна, а на мене ми трябваше помощ за суровина, тук в нашия край не знам някъде да сеят tоbacco за това почнаха мъките с звънене на на обяви.
С триста зора се свързах с производител, купих Виржиния Голд и Ориентал Светла басма., трябваше ми поне и Бърли за да има ефект целия проект.
Същевременно започнах и приготвянето на камерата за ферментация на tobacco.
Направена от секция, изолирана със стериопор, който купих, фасунки 2бр.,стар адаптер за 12V и кулер навремето сменен от настолния 120mm, (вентилатор) а също това е най важното термометър.

Виржинята, като пристигнаха тютюните де, беше отвратителна на вид, не мога да се похваля, като колегата когото помолих за помощ той беше намерил супер Виржиния според него.
Та, тая Виржиния беше отврат, както казах, имаше тютюнев трипс, цялата беше в тютюнева мозайка, и мана.Да не кажа, че сякаш беше посипана с пясък за да тежи.
От всичките 2kg които поръчах я има 200g хубави листа.

България е известна по света с хубав Ориентал, както и със сортовете които са направени тук и са известни в целия свят, даже и в Америка.
Та Ориентала Светла басма беше супер, добре  естествено фуминизиран нямаше видими болести и вредители, но принципно са устойчиви tobacco а и са си на мястото.

Нямаше Бърли, което беше проблем за проекта.Не беше ровене по сайтове писане на мейли, и така и никакви отговори, даже и от производители от ЕU.
Но това не плаши душите наши, и продължих.
Изчистихме с жената, имам си помощник все пак, та отделихме средната жилка, защото в нея няма нищо а е предпоставка за по късно мухлясване на tobacco.
Да знаете трудоемко е но си заслужава.
А и още нещо tobacco има голям рандеман, загубите в количество са от 250g и нагоре от 1kg.tobacco.
Това се отнася за едролистните tobacco , Ориентала е друга работа, той може да се преработи и смели със средната жилка, както го правят навярно всички, е ние я махнахме.

Та понеже за сега всичко е в начална фаза, и реших да фуминизирам (ферментиране) tobacco в буркани от 3л. kато по този начин се следи да не се изсуши tobacco,  а температурата ще се регулира с крушки с нажежяема жичка различна мощност.
Tobacco трябва да му се осигури постоянна влага от 77-75% и температура, е тука много четох и се омотах Ама едни казват от 44--46С други 48--49С трети 52--55С  май всичко е вярно защото има етапи при ферментацията при различните tobacco, като се сменя температурния диапазон за да взаимодействат различните ензими и захари,  които са в tobacco.
Както всички знаете, е надявам се де, за да се пуши един tobacco трябва да е преседял  поне 1г. минимум, даже 2г., след това да се приготвя.
Tobacco e стегнат в Бали увит и пакетиран с зеблови чували, и се нарежда в големи помещения, по сортове качество, като е стегнат и пресован, ще кажете как ем ей тъй, нали е увит и пакетиран, стегнат в баля, и натрупан един върху друг, от което следва че е компресиран, оставя се в тия помещения да седи с оптимална влажност и температура, да не мухляса, как го постигат незнам явно си има начин, освен химията де.

Та почистените и поизбърсани листа от Виржинята и Ориентала ги навихме на сърмички или пури, както искате, и ги поставихме в буркан съответно Виржиния в 3л , Ориентала в 1.5л буркани.не само за да знам и да се различават, защото се надписват, ами листата на Виржинята са по големи от тези на Ориентала.

На дъното на буркана изрязох от стериопор кръгчета разделих ги на 2 защото няма как да минат през гърловината увих ги с станиол готварски и  ги поставих на дъното, да не се накисва излишно tobacco във влагата, която кондензира и се стича по стените на буркана.
Предварително направих проби за температурата защото нямам Термо регулатор, и това ще стане.
Сложих на гърловината фолио, и затворих с пластмасова капачка 3л а 1.5л  беше с винт

Вече имам готов за пушене tobacco, който е сложен да ферментира на 06.03/2916г.
Изкарах от навитите сърми по малко от Вержинията и Ориентал.
Оставих ги да изсъхнат приблизително 24ч. за да мога да ги нарежа.

По случайност жена ми намери сайт БГ, който продава машинки за нарязване на tobacco.
И същия този човек продава и Бърли, което е ферментирало, страхотно е на вид, на цвят, на мирис и вкус.
Та за 8 март получих подарък 2kg. Бърли + машинка за нарязване на tobacoo.
Щастието беше пълно, за което се отчетох  Намигване

Полчи се някаква невероятна смес, много приятна и ароматна, с дъх на сушени плодове и остатъчен вкус на орех в устата.
Не е силна може би средна сила, клони към слаба.

На вид tobacco изглежда така.



Направиха ми 2бр. калъпи за да направя Плъг, като същевременно и да е под температурна обработка.



Също така ми направиха и преси за пресоване на tobacoo.



След две седмици натиснати и под температурна ферментация, се получи това, отрязох малко и отново в кутията.





Изкарах и сърмичките, по малко и от Виржинята и от Ориентала.
Няма разлика в аромата в сравнение с Плъга, и в силата на tobacco.
Нарязах и от него.

Виржиния.




Ориентал.




Ето и кутията за ферментация.





Снимките малко не са точни но цвета е тъмно кафяво, аромата е страхотен.
Това ще го смеся с Бърлито и ще стане нещо страхотно.

Има много да се говори за естествена и изкуствена ферментация при tobacco, но от това, което разбрах е, че с това и отлежаване, успокояване след ферментацията, tobacco  става все едно е отлежал години.

Как съм приготвил Бленда.
С това което имам.

Виржиния    40%
Бърли           40%
Ориентал.    20%

Хубаво е да има разнообразие от tobacco но няма поне за сега.

В проек е намиране на семена, правене на разсад, и производство на tobacco.
Също е започнат проек за направа на Plug cut машина(гилотина) за нарязване на Плъг.
Идеята е да се пуши tobacco без химия.
« Последна редакция: Март 21, 2016, 12:42:07 от nikcool » Активен
Венци
Full Member
***
Пол: Мъж
Публикации: 244



« Отговор #1 -: Март 21, 2016, 01:42:32 »

Ами колеги, ето го първия БГ блендър. Поздравления за ентусиазма. Сега занеси няколко миксчъра в клуба за дегустация и после почвай да приемаш поръчки. ( Не знам само как не те е застреляла жена ти още, щото жените имат инстинкт да унищожават такива начинания още в зародиш.  Ухилен Ухилен Ухилен)
Активен

"I believe that pipe smoking contributes to a somewhat calm and objective judgement in all human affairs"
                                                                                                                          Albert Einstein
nikcool
Newbie
*
Публикации: 26


« Отговор #2 -: Март 21, 2016, 07:01:02 »

Не се хваля с мойто гардже, ама си е най хубавото.
Човек кат сбърка веднъж после си отваря очите на осем.
Та такова нещо не може да се случи в нашето семейство, взаимно си огаждаме на прищевките.
А пък и тя помага, и е доволна от крайния резултат.Все пак и тя пуши.
Значи когато всичко е готово ще пратя малко на Софиянци, поне там се събирате чат пат и да кажете мнение, като същевременно търся да си набавя и други сортове tobacco, Латакия и Перик.
За Перика ще се пробва с наличния, да видим кво ще стане.Американските колеги казват, че става от всичко що е tobacco, и сравнения с Перик на SJ няма разлика.
« Последна редакция: Март 21, 2016, 12:40:40 от nikcool » Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #3 -: Март 21, 2016, 12:19:12 »

Не е ли по-правилно "tobacco"?
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
V.V.I.
Jr. Member
**
Пол: Мъж
Публикации: 87


« Отговор #4 -: Март 21, 2016, 09:30:46 »

Адмирации за начинанието и най-искрени пожелания за успех Намигване Пък по-нататък може и ние да намажем от миксовете ти Ухилен
Активен
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #5 -: Март 22, 2016, 10:59:18 »

Браво , дано стане хубаво
Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #6 -: Март 23, 2016, 05:32:31 »

Много хубаво начинание.Браво.Наскоро пробвах турски домашно приготвени тютюни и хич не бяха лоши.Ще съм любопитен да опитам и нашенски.
Активен
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #7 -: Март 27, 2016, 08:16:46 »

Аз съм пробвал и не ми се получава - и със лулите пробвам и не ми се получава х аха  а Смотан
И аз съм кандидат да пробвам плъгчето
Така ако има чалъм , дето викаше майка ми .
Активен
nikcool
Newbie
*
Публикации: 26


« Отговор #8 -: Март 27, 2016, 04:42:24 »

Плъга съм решил най малко месец да го държа да ферментира.
Като всяка седмица го вадя, да го прегледам, да водя как е влагата да не изсъхва, което е зле ако стане, също и да не хване плесен, макар че на тая температура не би трябвало да се появи.
До сега станаха 20д от както е сложен и няма проблеми, пресован е на 06.03/16 вадя го в петък или събота, преглеждам го, оставям го да подпиша 24ч примерно и пак в пресата и камерата.
Започнал съм и проек за направата на гилотина за нарязване на Плъг, ще пусна тема и за нея, като е готова.
Частите са събрани и частично сглобени, направих опит за рязане обаче избяга съосието от заварките, в Понеделник продължавам да дерзая, ще стане.
Като стане всичко, търпение да има и желание.

Ако някой знае от къде може да се намери tobacco на прилична цена, макар да ме съмнява, да има сяти различни сортове tobacco, освен Виржиния Голд, Ориентал - Светла Басма, Бърли даже и аз не знам какво е Бърлито което съм купил, няма си на идея търговеца, а има поне 20 сорта.
Също Ориенталите са много като сортове, и всеки дава различен привкус в сместа.
Трудно ще е, но и това ще се отработи.
Чакам в момента от гр.Орел , областен град на север, близо до скандинавските е, да ми изпратят семена, каквито имат под ръка.Малко се проточиха нещата, и вече се закъснява с засяването, но за догодина, и това ще стане.
Намерих и от къде да си купя, семена, пак в Русия, ще се учим да отглеждаме собствен tobacco.

Хладен дим на всички.
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!