rusen plovdiv
|
|
« -: Април 17, 2014, 06:35:56 » |
|
Много обичам , да пия хубаво сладко кафе със нейви флейка или латакия бленд с ориенталски тютюни . Тия дни купих един буркан , диетична , немска меласа , за да си правя кейсинг за тютюна . Доста горчеше , и и добавих около 15 прощента бяла захар . Когато , обаче реших да сложа в кафето си една лъжица , направо си паднах на ....Вкуса на кафето стана невероятен и дълбок , много ароматно и сладко .Контраста сладко ,силно кафе и лула Пират кейк направо изби рибата . Няма такъв кеф . Сега , като се замисля контраста ароматно сладко - солено пушено , направо ме изкефи , невероятно . Пробвайте сами . Онзи ден гледах един блог на Грегори Пийз , който е гастроном и сомелиер .Помислих си , че трябва обезателно да отворим една тема за ароматни и топли напитки , консумирани със лула тютюн . Много от колегите на запад казват , че комбинацията сив или зелен чай със лула , била невероятна . Мога да си представя , как е със някой от ароматните чайове на Липтън . Но за мен най хубавото си остава кафе , или лате - кафе кък сметана или мляко , и шоколат или канела вътре . А може би дълго еспресо с кленов сироп и нейви с перик , а.......
|
|
« Последна редакция: Април 17, 2014, 07:33:24 от rusen plovdiv »
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #1 -: Април 17, 2014, 06:52:45 » |
|
... Много от колегите на запад казват , че комбинацията сив или зелен чай със лула , била невероятна ...
Има един на twinings, май и липтон имат такъв, зелен чай ултра силен, казва се "Gunpowder" или барут по нашему. Наистина прилича на барут по цвета, и е бая силен. Опитай с такъв чай да пафкаш, повервай ми после само с него ще си пушиш лулите. Нещо невероятно.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
тедо
Full Member
Публикации: 244
|
|
« Отговор #2 -: Април 17, 2014, 07:16:34 » |
|
Ама моля ви се колеги , за кафе ли ша си лафим или за чай . Тва са два различни начина за съпровод при пушенето на лула .
|
|
|
Активен
|
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #3 -: Април 17, 2014, 07:37:03 » |
|
Винаги напитката , особено ароматна и сладка , подобрява , според мен вкуса на тютюна. Най малкото вода , ако объркаш леко , да преглътнеш киселините , и да освежиш езика и вкусовите рецептори.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Cefy
|
|
« Отговор #4 -: Април 17, 2014, 07:59:36 » |
|
Аз съм на етиопско кафе от 1-2 години - чиста арабика - имах шанса да попадна в Адис Абеба в една малка фабрика за кафе със собствена плантацийка и оттогава не мога да намеря алтернатива в бг - или не е арабика, или вкуса няма нищо общо с истината.....спря ми и възможността за следващи доставки и изпадам в паника - останали са ми само 4 кг, което е обезпокояващо..... Иначе обожавам кафето, истинското кафе, което тук не можем да намерим - всичките Нескита, Лаваци, Лазаринита, и т.н. немат почти нищо общо с действителността...нещо подобно на положението с тутуните!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Cefy
|
|
« Отговор #6 -: Април 17, 2014, 08:14:57 » |
|
Кое в случая е българско?!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
тедо
Full Member
|
|
« Отговор #7 -: Април 17, 2014, 08:26:07 » |
|
.... аз мисля , че единствената ароматна и сладка напитка която подобрява вкуса на тютюна е рома , кафето според мене трябва да да е силно и без захар , щот разваля вкуса на добрия тютюн.....чай с лула не ми се връзва , чаят е според мен за курабииките във ,, файвъклок,, както казват англичаните ....
ПП това е лично мнение , нека никой не се чувства ангажиран с него
|
|
« Последна редакция: Април 17, 2014, 08:29:36 от тедо »
|
Активен
|
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #8 -: Април 17, 2014, 08:28:28 » |
|
Не бе шегувкам се . Иначе ,от тия нашите "българските " , които се продават във страната , взимам само от наливните на чували и си ги меля . Добра смес е 2 части Лаваца ,1 част Порто рико и 1 част някакво друго кулумбия примерно . Сутрин ,обаче задължително пия ,поне едно инстантно кафе , тип Нес кафе от Лидъл - много силно и ароматно и на невероятна цена . Има 3 варианта Чиста арабика , Греен вариант - със зелено кафе ли е или със зелен чай аромат и това , което аз взимам Жълто затъмнение ,Уелоу еклипс . Със мек и сладък аромат и вкус . 34 лв килограма . Винаги парвото кафе е чисто и по горчиво ,а второто и третото със различни екстри - сметанки , шоколад , канела или меласа. Последното на вкус е невероятно .
|
|
« Последна редакция: Април 17, 2014, 08:48:53 от rusen plovdiv »
|
Активен
|
|
|
|
Cefy
|
|
« Отговор #9 -: Април 17, 2014, 08:31:56 » |
|
.... аз мисля , че единствената ароматна и сладка напитка която подобрява вкуса на тютюна е рома , кафето според мене трябва да да е силно и без захар , щот разваля вкуса на добрия тютюн.....чай с лула не ми се връзва , чаят е според мен за курабииките във ,, файвъклок,, както казват англичаните ....
Подобрява едва ли, ама допълва - да! И чая, и чая.....и точно в 5 о'клок, ама ние не му разбираме и немаме традиции по пиенето на чай.....имам предвид, че пиенето на чай не е традиционно при нас.....защо - немам никаква представа?! Хем всеки минал оттук е оставил по нещо, ама явно чая не се е задържал!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Cefy
|
|
« Отговор #10 -: Април 17, 2014, 08:35:27 » |
|
Не бе шегувкам се . Иначе ,от тия нашите "българските " , които се продават във страната , взимам само от наливните на чували и си ги меля . Добра смес е 2 части Лаваца ,1 част Порто рико и 1 част някакво друго кулумбия примерно .
Това с чувалите е менте работа.....къде са седяли, колко време, какво има вътре....по-добре да не знаем! Останало е трика на изпичането!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
тедо
Full Member
|
|
« Отговор #11 -: Април 17, 2014, 08:36:31 » |
|
.... аз мисля , че единствената ароматна и сладка напитка която подобрява вкуса на тютюна е рома ,
Подобрява едва ли, ама допълва - да! .............................................. ...ми то комай едно и също е .....
|
|
« Последна редакция: Април 17, 2014, 08:38:12 от тедо »
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #12 -: Април 17, 2014, 09:21:03 » |
|
Кафето и чая са номер едно.
Кафето никак обаче да не се пие от полиетиленова чашка, не защото ще заприличаме на Мая Манолова, а защото е почти богохулство да пиеш кафе от пластмаса. Едно че полимерите се разтапят и изпускат яко в кафето химия, това е едно на ръка, второ ако не е от порцелан или керамика, тури му ......
Арабиката кефи много, аз докато живеех в Италия имаше един бутик за кафета, такива арабики хвърчаха там, ум да ти зайде. Тука по-скоро ментаци или кофти кафе. И не защото е скъпо и нема, а защото тука вкуса е такъв. При кафето конкретно се предлага това което се харесва на потребителите. Такъв вкус преовладява, това се предлага. Хубавото кафе е на същата цена както и "калпавото", ама всичко е до вкус и търсене, не до предлагане. В тази част от света хората го искат така изпечено, в гърция и македония по-слабо изпечено, в Италия пък по друг начин.
При чая не е баш същата история щот немаме традиция, и чайовете които идват тука на туинингс, липтон и прочее са на ниво.
В Македония има голема и фундаменталистка ислямска популяция шиптари, турци и разни такива, и има "чайджилници" понеже те не пият алкохол, и там избора на чай е вече друга бира. Най-много пият един силен цейлонски, който се купува от шиптарите насипен, е те това е чай. АЗ и тука съм търсил цейлонски, но не е същото.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
ozzy
|
|
« Отговор #13 -: Април 18, 2014, 06:47:47 » |
|
Обичам доброто силно кафе.От предлаганите тук най-ме кефи еспресото на Старбъкс.В къщи по традиция от близо 25 години се пие нес кафе.По възможност купено в странство,защото никой не може да ме убеди,че разлика в качеството няма. През лятото се пускам на зелен чай със сметана и кафява захар/мнооо ми допада получения вкус,комбиниран с латакия/.
|
|
|
Активен
|
Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
|
|
|
blubar
Jr. Member
Публикации: 67
|
|
« Отговор #14 -: Април 18, 2014, 10:53:19 » |
|
истинското кафе, което тук не можем да намерим - всичките Нескита, Лаваци, Лазаринита, и т.н. немат почти нищо общо с действителността...нещо подобно на положението с тутуните!
По принципно в София се намират ей тез пичове - http://domani-cafe.com/Пил съм от кафетата им на място и сякаш са на ниво. Чувалче за дома не съм вземал, че потреблението ми е много непредвидимо. А за чайчета, честно направо ме боли като споменавате разните слами на Липтън и сие като атестация за качество. Качественият чай е на листа, не на клечки! От ширпотребните Барутеца на Туинингс и някои от блендовете на Дилма биват, но са малко безлични на фона на наистина хубав насипен чай. Там уви качеството на получения продукт зависи колкото от производителя, толкова и от съхранението, та не винаги това което си купуваш е това което си очаквал. Наскоро много ми допадна ей това откритие - направо си е Laphroaig запарка. Допускам че много ще отива на латакиеви смеси, но не съм имал късмета да опитам.
|
|
|
Активен
|
Една лавина се натрупва снежинка по снежинка, усмивка по усмивка, обида по обида, жест по жест.
|
|
|
|