balkan boy
|
|
« Отговор #15 -: Април 18, 2014, 11:07:03 » |
|
истинското кафе, което тук не можем да намерим - всичките Нескита, Лаваци, Лазаринита, и т.н. немат почти нищо общо с действителността...нещо подобно на положението с тутуните!
По принципно в София се намират ей тез пичове - http://domani-cafe.com/Пил съм от кафетата им на място и сякаш са на ниво. Чувалче за дома не съм вземал, че потреблението ми е много непредвидимо. А за чайчета, честно направо ме боли като споменавате разните слами на Липтън и сие като атестация за качество. Качественият чай е на листа, не на клечки! От ширпотребните Барутеца на Туинингс и някои от блендовете на Дилма биват, но са малко безлични на фона на наистина хубав насипен чай. Там уви качеството на получения продукт зависи колкото от производителя, толкова и от съхранението, та не винаги това което си купуваш е това което си очаквал. Наскоро много ми допадна ей това откритие - направо си е Laphroaig запарка. Допускам че много ще отива на латакиеви смеси, но не съм имал късмета да опитам. Еее що бе брато, на липтон жълтия си го бива. А тоя пушения съм го пробвал, не е баш тоя вкус който очакваш.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
POPЕYЕ
|
|
« Отговор #16 -: Април 18, 2014, 11:27:09 » |
|
Преди години работих с един арабин , който разпространяваше Якобс . Ама истинският Якобс от Бремен , Германия .След него дойдоха Крафт Якобс Сушард и простотиите започнаха. Внос от фабриката в Полша .Якобс Монарх си беше с червена опаковка и Якобс Крьонунг със зелена . Поради ниската ни кафе култура в България , Монарха стана зелен и Крьонунг-а като име отиде в небитието защото не звучал познато т.е. пълно разместване и обърквация . На всичкото отгоре измислиха и Якобс Интензив / горчиво ,та се нетрае / отговарящо на повсеместното вкусовъзприятие и разбиране за качестено кафе по нашите земи . Та от арабина знам , че щом кафето е горчиво , то е ниско качество / най-вероятно с огромен процент робуста / . Ако кафето е ароматно , но няма плътност , то арабиката е в повече . Необходим е баланс . Различното съотношение арабика-робуста и разбира се произходът на кафето и разбира се печенето, определят вкус ,плътност, аромат и цвят а от там и бранд. За мен лично доброто кафе трябва да има и леко кисел вкус и след отпиване , да остава една специфична прохлада в устата . Отново този арабин твърдеше , че , ако пушиш и пиеш качествено кафе , не би трябвало да имаш неприятен дъх на пушач . Арабски му работи!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #17 -: Април 18, 2014, 02:51:23 » |
|
Абе то кофтия дъх в устата става ,не от тютюна , а от 186 вида химий дето го квасят /без тях пък няма пушене/ и следствие на това ,че се гони киселинно РН в дима , в устата конденза става киселинен , със 100 различни вида соли . Това , и хранителните остатъци водят до много бърза химична реакция . Значи ,правете си сметката . Освен това , пушенето на латакия ,и дъхът от нея не може ги оправи никое , даже извънземното кафе . То понякога и четката за зъби не помага .
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Cefy
|
|
« Отговор #18 -: Април 18, 2014, 04:35:03 » |
|
Най-високото съдържание на кофеин е в робустата, то е и най-едрото и най-мазното от кафетата. Арабиката е светла на цвят и с най-малък размер на зърната - тук кофеина е най-малко като съдържание, но пък за сметка на аромата, нормално е да има леко кисела нишка при чистата арабика. Та в БГ се пие само робуста, почти няма внос на мока, а чиста рабика почти никой не пие.....(имам предвид масово). Имам познати, които преди 20 години се опитаха да внасят и продават само качествено кафе, обаче никой не го купуваше и пиеше......това е реалността - ако бълагрина не тресна една робуста, която да го удари в земята като вкус, аромат и сила....значи не е кафе, а некъв киселяк и боклук....
А по-отношение на чая - за мен разбирането е, че ако е в пакетче - значи не е чай.....а някаква отвара, осатъци от качествения чаен цвят, който е заминал насипен по предназначение...!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
blubar
Jr. Member
Публикации: 67
|
|
« Отговор #19 -: Април 18, 2014, 05:50:43 » |
|
Еее що бе брато, на липтон жълтия си го бива.
На всекиму според вкуса. На мен Липтън ми е малко като Clan-а на чайовете - някога го е бивало, разни хора пазят спомена за него, един от най-купуваните по света е, сега го правят едни други хора от едни неясни листенца, като се хвалят че слагат разни от много различни плантации. Да не излезе че снобея де - чай обичам да опитвам всякакъв, от Алпинист до млечен оолонг. Просто не пазя добри спомени от тея слами в тоалетна хартия. Дето вика Cefy, това в тоалетните хартии е артъка от онова дето е ставало за пиене. А тоя пушения съм го пробвал, не е баш тоя вкус който очакваш.
Мда, малко хиперболизирах с Laphroaig-а. Аромата е чувствително различен, но тая пушена дървения много ми се върза с трапчивия вкус на черния чай. А и е социално приемлив начин да започнеш деня с опушена напитка.
|
|
|
Активен
|
Една лавина се натрупва снежинка по снежинка, усмивка по усмивка, обида по обида, жест по жест.
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #20 -: Април 18, 2014, 05:52:31 » |
|
Ае да не снобеем, принципно чая си е чай и кафето си е кафе. И тутуна си е тутун.
Деда ви само арабика и оолонг е пил и лафроиг като че ли.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
Cefy
|
|
« Отговор #21 -: Април 18, 2014, 06:04:57 » |
|
Ае да не снобеем, принципно чая си е чай и кафето си е кафе. И тутуна си е тутун.
Деда ви само арабика и оолонг е пил и лафроиг като че ли.
Е ся пък снобееене.....?! Па сигурен съм, че деда ми ако е пил чай е бил по-убав от днешния..... Все едно днес да пушим само вишна и ванилия, щото само това има в БГ....ми по-добре да не пушим!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #22 -: Април 18, 2014, 06:16:03 » |
|
Ае да не снобеем, принципно чая си е чай и кафето си е кафе. И тутуна си е тутун.
Деда ви само арабика и оолонг е пил и лафроиг като че ли.
Е ся пък снобееене.....?! Па сигурен съм, че деда ми ако е пил чай е бил по-убав от днешния..... Все едно днес да пушим само вишна и ванилия, щото само това има в БГ....ми по-добре да не пушим! Не мога да не се съглася че не си съвсем неправ.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #23 -: Април 18, 2014, 07:24:55 » |
|
Най добрия чай е като си ида на село и си набера от всичко , и шипчици . а лично аз смятам лайката и липовия за класика в жанра и ми са най вкусни.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #24 -: Април 18, 2014, 07:34:17 » |
|
Най добрия чай е като си ида на село и си набера от всичко , и шипчици . а лично аз смятам лайката и липовия за класика в жанра и ми са най вкусни.
От планинския чай пък се отслабва, и то много. Как става това нещо? Като отидеш в планината да го береш пеша.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
blubar
Jr. Member
Публикации: 67
|
|
« Отговор #25 -: Април 18, 2014, 07:37:34 » |
|
Най добрия чай е като си ида на село и си набера от всичко , и шипчици . а лично аз смятам лайката и липовия за класика в жанра и ми са най вкусни.
О, нали сме си нашенци, стигнем ли до билковите отвари, работата става съвсем дебела. Аз пък съм фен на високопланинската мащерка в компания на връхчета от хвойна и малко риган и жълт кантарион. После чак душата ми мирише на хижа. Още не съм измислил с какъв тутун би се вързало това блаженство обаче.
|
|
|
Активен
|
Една лавина се натрупва снежинка по снежинка, усмивка по усмивка, обида по обида, жест по жест.
|
|
|
POPЕYЕ
|
|
« Отговор #26 -: Април 18, 2014, 10:39:22 » |
|
Най-високото съдържание на кофеин е в робустата, то е и най-едрото и най-мазното от кафетата. Арабиката е светла на цвят и с най-малък размер на зърната - тук кофеина е най-малко като съдържание, но пък за сметка на аромата, нормално е да има леко кисела нишка при чистата арабика. Та в БГ се пие само робуста, почти няма внос на мока, а чиста рабика почти никой не пие.....(имам предвид масово). Имам познати, които преди 20 години се опитаха да внасят и продават само качествено кафе, обаче никой не го купуваше и пиеше......това е реалността - ако бълагрина не тресна една робуста, която да го удари в земята като вкус, аромат и сила....значи не е кафе, а некъв киселяк и боклук....
А по-отношение на чая - за мен разбирането е, че ако е в пакетче - значи не е чай.....а някаква отвара, осатъци от качествения чаен цвят, който е заминал насипен по предназначение...!
СЪГЛАСЕН !
|
|
|
Активен
|
|
|
|
POPЕYЕ
|
|
« Отговор #27 -: Април 18, 2014, 10:55:17 » |
|
О, нали сме си нашенци, стигнем ли до билковите отвари, работата става съвсем дебела. Аз пък съм фен на високопланинската мащерка в компания на връхчета от хвойна и малко риган и жълт кантарион. После чак душата ми мирише на хижа. Още не съм измислил с какъв тутун би се вързало това блаженство обаче. [/quote] Като стане въпрос за билки и винаги се сещам за един комичен случай в планината . Понеже съм палаткаджия и се озовахме в Родопите покрай един прекрасен язовир .Жена ми , като всяка жена се юрна да бере букет. Набра го и го сложи в един случаен буркан.Един от компанията си кашляше още от града и съзирайки букета , моментално и без скрупули си го запари и оздравя . Красотата спаси света !
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Kliment
|
|
« Отговор #28 -: Април 19, 2014, 01:08:28 » |
|
Блубар, този чай е по-скро запарка от латакия!? Чай у нас няма на високо качество ... Същого кото тутуните е поожението... От кафе не разбирам
|
|
|
Активен
|
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #29 -: Април 19, 2014, 08:15:33 » |
|
Има бате има , мойте уважения , при все че това ти е работата , имаме уникални в световен мащаб родни билки и чайове . Ама нали все си падаме по екзотичното . Мурсалския чай е невероятна билка , най добре да си го купите от някоя ,спирка или сергия в родопите . Бран на ръка , директно от природата . Говори се всички опити да се опитоми разстението и да се отглежда изкуствено , пропадат . Всички начетени чужденци , само за него питат и японците . Щото май се сещат повече от чай от нас .
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|