PipeZone PipeZone
Март 28, 2024, 04:31:08 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: 1 ... 7 8 [9]
  Изпечатай  
Автор Тема: Мортал Комбат или Да не окепезяваме хубавите теми.  (Прочетена 75626 пъти)
gri6o
Full Member
***
Пол: Мъж
Публикации: 224



WWW Ел. поща
« Отговор #120 -: Февруари 13, 2015, 04:24:04 »

бе тва е старата версия  нема Том нема Круз Усмивчица
новия не става
Активен

gri6o
Be nobody а be yourself
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #121 -: Февруари 13, 2015, 05:09:41 »

Колега, мигар романтиката ти е малко като аргумент? Света не е ли станал достатъчно студен и отчужден и без намесата на акриловите сурогати? Ерзац-мундщук, ерзац-живот... Ти пак ще ревнеш, че вкарвам нерационални аргументи, ама замисли се малко преди това - ние какви сме, в крайна сметка: прости консуматори, или хора, стремящи се към красивото, към естетически издържаното съществуване? Не ти ли е достатъчно, че мнозинството пайп-крафтъри ползват точно ебонит. Ся сигурно пак ще почнеш да ми мрънкаш за некви жабарски трактористи, станали карвъри, ма Жабаристан не е света... Хубавият ебонит е качествен. Но е скъп. Иска си ръчен труд. Тия "факти", дето така ми ги сипеш, се отнасят най-вече за евтините ебонитови отливки. При евтините и непретенциозни лули акрила води по точки, така е! Но качественият ебонит (швабски ли беше там, не помна) си държи блясъка с години! Ти сега (неволно, не се и съмнявам!) плюеш по продукцията на Жоро и Геца, усещаш ли се? Аре, Геца и от акрил бичи мундщуци, ама тва наговото е по-скоро тест - дали ще се поддадеш на изкушението, а не е лично предпочитание... Колега, моля Ви, тея примери с автомобилите ги оставете на монтьорите. Тука обсъждаме едно висше изкуство и некви ламаринени еманации на меркантилизма нямат място тук!

Колега, прав сте, но само донекъде. Така поставени от вас нещата разбира се че държат вода, но нека да поразчоплим да видим в дълбина на проблема дали всичко е точно така.
Верно е че потребителското общество алиенира хората, които тая нагласа я пренасят и във взаимоотношенията си като цело. Когато некъв младеж питал дедо си, Дедо, вашето поколение не се развеждат, пък тия младите се развеждат, дедото казал: Виж са момчето ми, ние като нещо ни се развали не го изхвърляме, а сядаме и го поправяме. И когато отношенията ни се развалят, ние сядаме, намираме проблема, напъваме се и изправяме нещата. Верно е че заради "convenience" хората жертват много неща, и за да си олеснят нещата така да се каже те по-скоро ги отежняват. Дали е по-лесно да си пишеш в един тефтер забележки или да имаш органайзери и мейли и триста фейсбуци и това и онова, което ще те кара да си проверяваш смартфона постоянно за да си в час, то е ясно.
Верно е че нещата губят стойност когато се превърнат в comodity. Потребителското общество насърчава еднократните disposable неща, като им придава стойност, сложност, но ги обезценява.
Дали така стоят нещата с ебонита и акрила, не мисля че е така.
Първо защото няма много романтика в поддръжката им, (признай си че е просто пейн ин ди ес), второ че добавената стойност на  ебонита е митична тъй като е въпрос на предпочитание и разнообразие.
Трето, и да приемем че някаква минимална поддръжка (да речем два пъти годишно леко полиране) и има некакъв чар, то има триста предиспозиции които требе да са изпълнени за това нещо да е реалност. А те са: Да си нацелил хубав ебонит, да е нова лулата, да не е отливка, да не е Петерсон, да не ти е захапката като на алигатор, да ти е поизпилила зъбките кака зъболекарка, и така нататък. Като цело има твърде много долнокачествен ебонит който сваля нивото на ебонита като цело.
Когато едно нещо от романтична здравословна практика се превръща в ад и кошмар запитал ли си се? Къде е границата когато една табиетлийска практика се превръща в непосилна, досадна и консумираща време и ресурси? Не говоря като човек адаптирал се към новото общество, защото и на мен ми е мерак да си поддържам лулите и да се суетя около тех. Но има една граница след която нещата стават досадни. Понекога човек има нужда просто да си се кефи на лулата.

Ебонита не издържа на това изпитание, защото не е кой-знае колко по-добър от акрила, нито като блесък, нито като мекота. А това е защото ако е качествен и твърд, на зъбите и като блесък е едно към едно с акрила. Ако е мек, и захапката е ох баня ох кеф, то задължително ще е от типа на Петерсоновите мущуци дето блесъка са го загубили още в магазина, а ще ти позеленее на втората седмица.

Имам такива лули, патил съм си и знам.

Акрила пък си има и той малко поддръжка, но достатъчно е незначима за никога да не ти се превърне в кошмар. Има си красота, има си блесък, не се различава много от качествения ебонит.
Достатъчно дълго е на пазара да си има традиционална стойност на каквато се позоваваш, достатъчно е консервативен за да мине "аксептанс тест-а", така че според мене има предимство бая пред ебонита.

Ако в края на 19-ти и началото на 20-ти век имаше полиметилов метаакрилат, никой немаше и да се замисли да го вкара в лулите.  Ебонита също е бил некво нововъведение, но е избран пред бакелита и другите неща с некаква цел. Епа акрила е със същата цел, но е много по-добър в критериите които са го вкарали.

Рзийш ли ме или само си говорим празни приказки?
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #122 -: Февруари 13, 2015, 06:33:50 »

Аз много добре те разбирам, и като цело съм съгласен с тебе, ама... Разбираш ли бе, човек, винаги има едно "ама"! Щях да те подхвана за диспоузабъл кОлтурата, ама си ме изпреварил. Както и да е, относно експозицията ти - по-точно нема как да се изразя, дори и много да го исках. Свалям ти шапка, отпивам глътка каберне в твоя чест и т.н. Ся, само не почвай да мрънкаш за кабернето, щото от мавруда получавам зверски киселини... Та така. Ебонитът. Вулканит, гумата, адската смес, смрадта на преизподнята и прочее... На 100% съм съгласен, че евтините отливки и чеп за зеле не става от тех. Най-вече екстериорно куцат. Аз, собствено, нямам кой знае кви драми с това, просто щото съм достатъчно кадърен да си поддържам мундщуците в прилично състояние. Не ми тежи, честа дума! Ама верно си дразнят. Сега, ти пак намесваш Питърсън, ама се спри малко. Спри се и помисли. Тоя въпрос го чепкахме вече - доказах с факти, че Питърсън имат и така, и така. Нали така?
Екстериорът... Вътрешното, "душата" на мундщука, инженеринга му -  дай да не се залъгваме, и евтин ебонит, и евтин акрил са си трагедия отвътре. Не може да го промениме, може само да приемеме фактите.
Когато, обаче, отидеме в по-горната гумена категория, а именно - екструдирано-пресован-ала-бала ебонит, от който на ръка, с много пот и сополи, се създава мундщук, нещата стават различни. Изобщо не зеленясва толко лесно, колкото ти го представяш. С минимална поддръжка, и наистина имам в предвид минимална, може да изкара години. Не съм забелязал фрапираща разлика в амортизацията на хубавите ми ебонитени мундщуци и акрилните ми такива. Че се дъвче по-лесно - разбира се, че е така! Ма то тва му е идеята бе, Балкане! Да ти е удобен на зъбите. Да ти е приятно да го джвакаш. Акрила си е твърд и неприятен за джвакане - наистина е като стъкло. А и акрила се деформира от дъвчене - справка, чичо ти Лео. Лео не дели мундщуците на акрил и ебонит - всичко надъвква до неузнаваемост. Ако си се занимавал с проектирането на дадена система, то трябва да си наясно, че винаги се стига до компромиси в "пърформанса". Винаги. И това е аксиома! Няма идеален вариант, всичко е компромис. При ебонита имаш удобство при джвакане, за сметка на устойчивост на механични повреди. При акрила имаш висока устойчивост, за сметка на дъвкателен комфорт. Толкова е просто - кои компромиси сме готови да приемем, и кои - да отхвърлим...
Колкото до финиша, естетическата наслада - не мога да се съглася с тебе, че ебонит и акрил се полират еднакво. Че имат еднакъв външен вид. Ебонита (качественият, разбира се!) води с няколко обиколки по отношение на финиш, осанка, излъчване. Акрила си изглежда евтино, квото и да го правиш. Така е, не спори. Акрила просто си личи, че е акрил - има различна плътност, текстура, светлопроводимост... Да, приятелю, светлопроводимост - акрила е лееееееко прозрачен.
За завършек, бих желал да наблегна на следното - верно е, че ебонита е аутдейтнат. Верно е, че полимерите са технологията на бъдещето. Ама аз, лично за себе си, предпочитам хубавите кожени обувки (ебонит), пред маратонките (акрил)... Ся, трябва да си лъскам с вакса обувките почти всеки ден, трябва да ги пазя повече- така е, не споря. Ама накрая, като теглиме чертата, кое изглежда по-добре и носи естетическа наслада на ползвателя - ми убавия чифт кожени обувки бе! Ма тея маратонки мое да са скъпи и създадени по неква нано-технология, ама са си турбо-фолк по душа. Нали обичаш автомобилни аналогии - един Гоуф, колкото и лачен да е, никога нема да изглежда толко добре, колкото едно Бентли... Ма Бентлито изисква повече и по-скъпа поддръжка... Ееее, брат ми, нали знаеш - кат си имаш брада, ше требва да си купиш и гребенче!
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #123 -: Февруари 13, 2015, 07:19:37 »

Пине, това че ебонита изглежда по-добре от акрила, те това са празни приказки.
Леката прозрачност е толкова готино нещо, че води пред мътния ебонит десет обиколки. Дори и при черните мущуци. Ебонита има по-плътен блесък, но акрила блещи повече, плюс това го имаш в такива цветове каквито си поискаш.

Една и съща лула като й забучиш тъмно червен мущук, десет пъти по-стилно изглежда отколкото с черен.

Така че кое е high end а кое по-обикновеничко, това също нема да го коментираме.

И пак ти казвам, твърдия ебонит (който не позеленява лесно) е също толкова твърд на джвакане колкото и акрила. Никва разлика.

Мекия е удобен, но позеленява.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #124 -: Февруари 13, 2015, 09:23:45 »

Цитат
Ебонита има по-плътен блесък, но акрила блещи повече, плюс това го имаш в такива цветове каквито си поискаш.
Стига де! Това е поп-фолк...

Цитат
Една и съща лула като й забучиш тъмно червен мущук, десет пъти по-стилно изглежда отколкото с черен.
Питърсън Дракюла ли имаш в предвид?  Ухилен Ухилен

Цитат
И пак ти казвам, твърдия ебонит (който не позеленява лесно) е също толкова твърд на джвакане колкото и акрила. Никва разлика.
Ся ще ме амбицираш да намерим твърдомер за срещата! Да ти докажем, как грешиш.
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #125 -: Февруари 13, 2015, 09:29:36 »

Цитат
Ебонита има по-плътен блесък, но акрила блещи повече, плюс това го имаш в такива цветове каквито си поискаш.
Стига де! Това е поп-фолк...

Ти си поп фолк. Между другото, семплата естетика вече одавна не е на дневен ред, поне 30 години ако не и отгоре. Лъскавото си е по-готино както е било от векове.

Цитат
Една и съща лула като й забучиш тъмно червен мущук, десет пъти по-стилно изглежда отколкото с черен.
Питърсън Дракюла ли имаш в предвид?  Ухилен Ухилен

Да, и не само.

Цитат
И пак ти казвам, твърдия ебонит (който не позеленява лесно) е също толкова твърд на джвакане колкото и акрила. Никва разлика.
Ся ще ме амбицираш да намерим твърдомер за срещата! Да ти докажем, как грешиш.

Нема нужда, достатъчно е от на Жоро по-новите лули, те са с много твърд ебонит, ще направим експеримент. Ще ти вържем очите и ще видим дали ще познаеш.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #126 -: Февруари 13, 2015, 11:21:07 »

Понеже съм в блажено настроение, обусловено от долна и сектантска, западна музика, изпълнявана от депресиращо мрачен американски евангелист - новият албум на Wovenhand, ще си замълча и ще позволя на този Ваш противоречив "пост" да остане без отговор...

Any ground will do to bury it
The no good thing in me
The seller of the Sun
The cast down mosaic
The lawless one...

 Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #127 -: Февруари 14, 2015, 12:12:05 »

Майна мани това, току що писах писмо на Григорий, в рубриката "Ask G. L. Pease" в pipes magazine къде отговаря на секакви въпроси.
Писах му по отношение на случая с разпродажбата на тоя пич с ейджваните тутуни на топло, да видим ще се изкаже ли по темата.

Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #128 -: Февруари 14, 2015, 12:17:56 »

Най-вероятно ще смутолеви нещо неразбрано и ще те изнуди да си купиш тениска на ГЛП Табаго...
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #129 -: Февруари 14, 2015, 12:27:10 »

Най-вероятно ще смутолеви нещо неразбрано и ще те изнуди да си купиш тениска на ГЛП Табаго...

Еми ако требе и че си купим.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #130 -: Февруари 14, 2015, 12:37:21 »

Ти остави майтапа, ама верно има такива неща! http://www.cafepress.com/profile/11865099
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #131 -: Февруари 14, 2015, 10:01:18 »

Ти остави майтапа, ама верно има такива неща! http://www.cafepress.com/profile/11865099

Рекламни матриали да се купуват. Хехехе, само у Америката.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
Страници: 1 ... 7 8 [9]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!