balkan boy
|
|
« Отговор #45 -: Август 31, 2015, 08:50:40 » |
|
Ако ще "абсолвираме" темата в дълбочина и на академично ниво безпристрасно и без лични нападки относно претпочитанията, некога запитвали ли сте се каква е разликата между "копие", "реплика" и "менте"? Ами има голема разлика.
Защо аджеба на великите майстори им прават реплики и копия, а на масовото маркетингово пробутвано произвоцтво им праат ментета?
Копието на Том Елтанг може да бъде само "tribute" към него, и да го радва. Така както Емир Кустурица е копирал едно към едно сцената от Андрей Рубльов, с което е направил един огромен реверанс към великия Тарковски, едно признание че великия си остава велик, и ние калпавите режисьорчета има много да се учиме. Това не е плагиат, това си е tribute.
Е сега, менте Том Елтанк нема, защото у бачо Том нема серийно произвоцтво, и ако правиш менте ще направиш на една единствена лула, пък тя е извесно къде е, и нема да е менте а ще е реплика на еди коя си лула на Том, с което издигаш Том в облаците така да се каже. Ако елаборираме феномена "менте", ще видим че менте може да има само при серийно произвоцтво, където има "добавена стойнос". Тази добавена стойнос обикновено е създадена от маркетинга, и не означава нищо. Ментето в случая е копие, при което се ползваш от маркетинговите номера на определен бранд, без да му падат кинти на тоя бранд. На пример: Алфрет Дънхил си е направили труда да разучи потребителската психология на овчата маса, и по примера на други прохождащи тогава в маркетинга на мануфактурното произвоцтво е създал една снобарщина която ще продава. Нема лошо, докато има овце ще има и вълна. Обаче, неговите шейпове нито са нещо особенно, (съвсем класически каквито има бол) нито бриара е особенно качествен, нито инженеринга. Нищо и двайсе. Същата тази лула ако не пише Дунхилл, спокойно ще си я подминем като една обикновена невзрачна лула. Всички имат такива шейпове, всички имат некаква рустикация и сандбласт, а бе ясно е кво искам да кажа. И тука идва могъществото на продаване въздух така наречено "Маркетинг". Който е създал имидж на бранда, или възможност да продава ветър и мъгла за яки пари, той със зъби и нокти ще дърпа това нещо да не му го отнеме никой, защото той нито има качество, нито има дизайн, нито нищо. Единствено което го откроява е името което си е създал, и приказките за малки деца. Добавена стойност на нищото. И по тази причина на индустриалните маркетингови неща нема копия, нема ни реплики. На Дунхил не можеш да му оттдадеш tribute като го копираш, можеш само да му направиш "менте". И думата менте носи тоя негативен заряд, тъкмо заради фалшивата концепция на маркетинга (или продаване на мъда за бъбреци). Нормалното е да се кефиш когато те копират, защото ти диктуваш как да се прави, хората са ти признателни като те копират. Твоя акт на творчество получава най-големото признание по тоя начин. При маркетинговите продукти и ментетата нещата стоят тотално противоположно. Там зад приказки за качество, алабала байчета, романтика и какво ли не, стои една безмилостна машина за месене на сивата маса на овчата популяция. Впрочем и по талавизора рекламите са това същото нещо. И така "ментето" означава да крадеш от огромния труд вложен в манипулация на хората и да джасаш облаги ти вместо некой който това го е правил. Не се лъжете, тук нема никакво качество, нема ни дизайн. На Дунхил им е съвършено през оная работа ако направиш едно към едно копие по 3д сканиран модел и си напишеш името и твое некое си лого. Но ако сложиш логото на Дунхилл, бес значение каква лула си направил, е тогава ще ти ебат мамата и ще се дигне против тебе целата лукава концепция на защита на "интелектуалната собственос" (колко само извратено звучи) или в прав текст, язе лъжем хората, и от това нещо требе да праа кинти само аз. Дори са измислили и цела една фалшива етика която я пробутват (Асен блатечки и хладилниците ако се сещате) като некаква естествена. Хора, к.р за маркетинга, не им падайте на евтините номера. К.р и за Дънхил, и за стиф Джобс.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #46 -: Август 31, 2015, 09:16:47 » |
|
А с тебе специално се заяждам, щото некой път такива дивотии пишеш, че първо зяпвам, а след туй изпадам в бурен смях. Хубаво поне че съм успял да те разсмея , щото покрай тея теми ме боли главата само. Пунктуция няма как да има понеже при мене клавиатура повече от 2 седмици не издържа - имам една слабост кафето . Смъртоносно е само като полееш клавиатурата и спира частично да бачка . Чистене разглабяне , няма братче имам 10 броя3на терасата , с надеждата че ще успя да оправя някоя или да сглобя нещо от тях . Освен това бързам винаги и не съм дежурен във форума както нкой колеги и нямам време да проверявам и т.н. лиготий
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #47 -: Август 31, 2015, 09:35:02 » |
|
Пунктуция няма как да има понеже при мене клавиатура повече от 2 седмици не издържа - имам една слабост кафето . Смъртоносно е само като полееш клавиатурата и спира частично да бачка . Чистене разглабяне , няма братче имам 10 броя3на терасата , с надеждата че ще успя да оправя някоя или да сглобя нещо от тях .
Са че ти решим проблемо. ЦЪК ТУК!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #48 -: Август 31, 2015, 10:27:27 » |
|
Относно пространното есе на Балкан бой - абсолютно си прав, майна! Ментето идва, кога са намесени колекционери най-вече. Но и големите имена в "артизънъл пайп мейкинга" не са застраховени - четох някъде за ментета на големите датски майстори, дето усилено щурмуват и-бея. Ся, говориме за ментета на Бо Норд примерно, дет хем не е вече между живите, хем неговите лули се продават на некви астрономически суми. Изобщо, независимо от марката, ментета се намират почти за всички лули, дето струват повечко пари. То тва е и нормално да се очаква, след като всички захапахме лули и станахме разбирачи... То и поради тая причина, не моем да си намерим от по-старите Паркъри на неква сносна цена - заради смотаните колекционери им искат некви безумни пари.
|
|
|
Активен
|
Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life! ― Billy Connolly
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #49 -: Август 31, 2015, 10:46:22 » |
|
Относно пространното есе на Балкан бой - абсолютно си прав, майна! Ментето идва, кога са намесени колекционери най-вече. Но и големите имена в "артизънъл пайп мейкинга" не са застраховени - четох някъде за ментета на големите датски майстори, дето усилено щурмуват и-бея. Ся, говориме за ментета на Бо Норд примерно, дет хем не е вече между живите, хем неговите лули се продават на некви астрономически суми. Изобщо, независимо от марката, ментета се намират почти за всички лули, дето струват повечко пари. То тва е и нормално да се очаква, след като всички захапахме лули и станахме разбирачи... То и поради тая причина, не моем да си намерим от по-старите Паркъри на неква сносна цена - заради смотаните колекционери им искат некви безумни пари.
Затова си пушете царевицата и ич да не ви дреме. Оставете разбирачите да си дават парите на ветъра, а вие се кефете на дима.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #50 -: Август 31, 2015, 11:24:57 » |
|
Ахъ, точно така. А кат ти мине манията с кукуруза и се бухнеш у неква нова дивотия, нали ще ни предупредиш предварително? Да го имаме в предвид при закупуването на нова лула, не за друго...
|
|
|
Активен
|
Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life! ― Billy Connolly
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #51 -: Август 31, 2015, 11:43:06 » |
|
Ахъ, точно така. А кат ти мине манията с кукуруза и се бухнеш у неква нова дивотия, нали ще ни предупредиш предварително? Да го имаме в предвид при закупуването на нова лула, не за друго... Начи като първо това не е мания. Човек си пуши както бриарови така и царевични лули. Имам към 20-тина и сичките си ги пушим. Това не е от вчера а си е винаги. И второ, мания по лули с точица никога нема да ми дойде. В момента когато почна да купувам с точица, ще дойда по бели гащи (слипове), розова риза и папийонка при Лео на сбирката и ще танцувам ръченица. Е, ако некой ми подари, немам нищо против да ползвам. Се пак, лулата си е лула, дали ще е с точица, токутоми, царевица или пеДерсон, нема никакво значение. Така че мании по лули нема, а по-скоро тотално пренебрежение към обсесията с марки, шейпове, артизани и прочее неща.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #52 -: Август 31, 2015, 12:18:37 » |
|
Знам ли... Първом беха италиански кривочи, после хрватски морти, по-после - българските майстори и ся е царевицата е на дневен ред... Иска ми се да ти вярвам, ама... Както и да е - ще поживеме и ще видиме, на къде ще те задуха ветъра. А между другото, както сам виждаш, се вие се въртите и сучете около тая пуста точка. ...В момента когато почна да купувам с точица, ще дойда по бели гащи (слипове), розова риза и папийонка при Лео на сбирката и ще танцувам ръченица... А още по-между другото, ти вече си купи една, или си забравил?
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #53 -: Август 31, 2015, 12:34:03 » |
|
Знам ли... Първом беха италиански кривочи, после хрватски морти, по-после - българските майстори и ся е царевицата е на дневен ред... Иска ми се да ти вярвам, ама... Както и да е - ще поживеме и ще видиме, на къде ще те задуха ветъра. А между другото, както сам виждаш, се вие се въртите и сучете около тая пуста точка. ...В момента когато почна да купувам с точица, ще дойда по бели гащи (слипове), розова риза и папийонка при Лео на сбирката и ще танцувам ръченица... А още по-между другото, ти вече си купи една, или си забравил? Начи са да ти обясним. Понеже купувам секви лули, това кво означава бе, че каквато и лула да си купим, и се имам мания. Еми то и керамични имам, значи съм имал и мания по керамични. А гадните клевети че съм купувал сточица първо не са верни, защото некой ми я е пробутал като съм бил мортал комбат пиян на дърво и не знам какво съм зимал, тогава нещо разменяхме лули, нещо ставаше но аз немам никакви спомени. И както се сдобих с нея, по същия начин много бързо се и отървах.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #54 -: Август 31, 2015, 12:42:04 » |
|
...А гадните клевети че съм купувал сточица първо не са верни, защото некой ми я е пробутал като съм бил мортал комбат пиян на дърво и не знам какво съм зимал, тогава нещо разменяхме лули, нещо ставаше но аз немам никакви спомени... Колега, моля Ви се! Това оправдание подхожда на първолак, а не на изпечен пайпър като Вас. Всеки трябва да носи отговорност за действията си... Чакаме си ръченицата!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #55 -: Август 31, 2015, 01:00:00 » |
|
...А гадните клевети че съм купувал сточица първо не са верни, защото некой ми я е пробутал като съм бил мортал комбат пиян на дърво и не знам какво съм зимал, тогава нещо разменяхме лули, нещо ставаше но аз немам никакви спомени... Колега, моля Ви се! Това оправдание подхожда на първолак, а не на изпечен пайпър като Вас. Всеки трябва да носи отговорност за действията си... Чакаме си ръченицата! Колега, моля ви се, облигационните отношения спорет римското право влизат в сила след договарянето им. Сиреч, кой е.ал е.ал....... В нито една юридическа система решенията не важат ретроактивно.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #56 -: Август 31, 2015, 01:20:03 » |
|
Бе що ли имам спомен за един колега, дето се обясняваше как римляните били некви яко упадъчни типове и как нищо не ставало от целата империя. Па ся - "римско право"... Измъкваш се по тарлъци, дето има една приказка. Нищо, халал да ти е - аз нали си знам, че си ми едно сладко лицемерче...
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #57 -: Август 31, 2015, 02:27:18 » |
|
Бе що ли имам спомен за един колега, дето се обясняваше как римляните били некви яко упадъчни типове и как нищо не ставало от целата империя. Па ся - "римско право"... Измъкваш се по тарлъци, дето има една приказка. Нищо, халал да ти е - аз нали си знам, че си ми едно сладко лицемерче... Правото си е право колега, не можем да отричаме частичните постижения в тая облас. Криво да седим, право да съдим.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #58 -: Август 31, 2015, 09:44:40 » |
|
Балкански, слушай сега да ти реда една далавера - щото говорих с чичо Лео преди малко, та от дума на дума, стигнахме до твоята драма с белата точка. Та решихме, да те напиеме некоя вечер като казак и да ти пробутаме некой крив Дънхил без да се усетиш... Сега става интересно - правиме страница у Фейсбук, рекламираща събитието (ръченица по гащи) и събираме скромен вход от желаещите да присъстват. С един куршум, два заека - хем ще събереме повече хора на сбирките, хем ще направиме "клубна каса" за посрещане на некви там скромни разходи. Та кажи сега, можеш ли отказа такова предложение?
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Венци
Full Member
|
|
« Отговор #59 -: Август 31, 2015, 10:06:32 » |
|
|
|
|
Активен
|
"I believe that pipe smoking contributes to a somewhat calm and objective judgement in all human affairs" Albert Einstein
|
|
|
|