kalin andreev
|
|
« Отговор #120 -: Декември 25, 2014, 11:15:05 » |
|
Значи всичко опира до "вкус другар няма"Явно ти ненавиждаш кимиона.За мен пък по безвкусни колбаси от чуждоземските няма.С малки изключения.А когато става дума за сушен бут, испанците са царете.Шуреят ми е женен в Барселона и ни праща най-великия хамон който може да опиташ.Прави се от черни прасета, свободно хранещи се с жълъди и зряло няколко години.Колкото и невероятно да звучи, има лек плодов аромат в който най се усеща ягода.Само цената разваля кефа, нещо около 200 евро кг.ми се върти в главата. Маринованите риби пък са едно от малките неща, които купувам от "Берьозките".Разкошно мезе. А кебапчето без кимион е като кюфтенцето без лук.Не е български табиет а ни е привнесено от турците.При южните ни комшии трудно ще намериш мляно месо на скара без кимион, особенно агнешките кебапчета. Ако има разочароваща българска подправка, то за мен е прослувутата чубрица.Слагам я единствено на печени чушки с чесън и оцет и то само ако е прясна. Но да спрем до тук.Нека всеки хапва каквото му е кеф.А на пролет ще се опитам да те грабна със скара и сухи мезета.Имам голяма тераса със миндери, скара дървен покрив и куп екстри за качествен бакет до 10 човека.Честита Коледа и бог да ни пази.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Вехтия
|
|
« Отговор #121 -: Декември 25, 2014, 12:34:44 » |
|
Честита Коледа! А до темата - уйде коньо у ряката! Щом опрехме и до "рушняците са най-велика нация...." Айде пак да уточним - руснаците не са нация - те са племе. И живеят въ феодализма. Беха "велики", когато бяха стъпили на главите на петнаесетина други националности и цуцаха от техните достижения. Когато тези народи им писна и решиха да си поемат по собствен път - край! Всичко пак опря до ракети, танкове и "матушка русь"... Връщам се в разговора; Кимионът си е добър аромат, стига да не прекаляваш с него. Всичко е добро, само да не взима връх в композицията. Аз правя доста напудрени мръвки, но винаги се кефя на семплите вкусово организирани салуми - един домашен овнешки суджук, с минимум подправяне / не овкусяване - такава дума в българския няма/ е в състояние да ме докара до слюнен оргазъм. Въпросът е изцяло в баланса - всичко да си е на мястото. В тази линия - дайте наистина, като се затопли да си спретнем едно събиране нейде на открито, като всеки приготви нещо за скарата. Мисля си, че някъде през май, след великденски пости, баш му е времето!
|
|
|
Активен
|
"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #122 -: Декември 25, 2014, 01:34:47 » |
|
Колеги, бих ви предложил, да оставите подобни теми /позициониране на руската душевност у световния екзистенцум/ за друг път и друго място. Тези препирни винаги свършват зле... Придържайте се към касапската тема. Чисто приятелски съвет.
|
|
|
Активен
|
Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life! ― Billy Connolly
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #123 -: Декември 25, 2014, 02:00:05 » |
|
Колегата калин е прав, Гръдското агнешко наистина е с кимион. И с мента. И с канела, и с ябълков сок, и с малко бело вино. Маринова се ден или два. В гръдска Македония го мариноват и в млеко, но това им е от малоазиацките бежанци. И става.... мамата си трака. Обаче само на агнешкото слагат кимион. Там се яде. Свинското не търпи никакви подправки. Само пушек и черен пипер. В хамона нема абсолютно нищо освен сол. Италианите също така го движат. Медитеранската (да не кажа средиземноморската) кухня може да е върха, но месото си го праат най-добре континенталните народи. В това число и србите.
А колкото до рушняците, нема а спорим какви са, само ще кажем че манджите са им най-отвратителното нещо на планетата.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
kalin andreev
|
|
« Отговор #124 -: Декември 25, 2014, 05:36:08 » |
|
Никита, знам , че си широко скроен човек и се надявам да не ми се разсърдиш, но има ли и друга Македония освен гръцка.В чисто географски аспект, базиран на дервно елинските легенди.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Вехтия
|
|
« Отговор #125 -: Декември 25, 2014, 08:30:14 » |
|
Аз имам впечатления от агнешкото в три разновидности; като яхния с мно-о-ого зелен лук, като чеверме със масълце и малко сол и - внимание! - като най-минималистичната, но и най-тудна за приготвяне манджа - курбан, ама както го правят по нашия край - само "месо,вода... сол" /беше рекъл един тъп шоп. Месо вода и сол, ама в село от къде две 'илядо души има само петима, които го правят фантастично !!! И дружина! Подправката, която подхожда сто-на-сто на агнешко е една-единствена - нейно величество самардала ! Чакайте да забърша само клавиатурата, че олигавих....
|
|
|
Активен
|
"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #126 -: Декември 25, 2014, 08:47:07 » |
|
Никита, знам , че си широко скроен човек и се надявам да не ми се разсърдиш, но има ли и друга Македония освен гръцка.В чисто географски аспект, базиран на дервно елинските легенди.
Eχεις δίκιο φίλε, υπάρχει μόνο μία Μακεδονία, η Eλληνική Μακεδονία.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
kalin andreev
|
|
« Отговор #127 -: Декември 25, 2014, 09:10:36 » |
|
А така! まあ、ある-バップ-a-ルーラ、彼女は私の赤ちゃん ..Честита коледа и на теб Филе
|
|
« Последна редакция: Декември 25, 2014, 09:24:47 от kalin andreev »
|
Активен
|
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #128 -: Декември 25, 2014, 09:10:43 » |
|
Аз имам впечатления от агнешкото в три разновидности; като яхния с мно-о-ого зелен лук, като чеверме със масълце и малко сол и - внимание! - като най-минималистичната, но и най-тудна за приготвяне манджа - курбан, ама както го правят по нашия край - само "месо,вода... сол" /беше рекъл един тъп шоп. Месо вода и сол, ама в село от къде две 'илядо души има само петима, които го правят фантастично !!! И дружина! Подправката, която подхожда сто-на-сто на агнешко е една-единствена - нейно величество самардала ! Чакайте да забърша само клавиатурата, че олигавих.... Ами то и от агнето зависи какво е , дали е агне , коч или овца . Пък и какви подправки да му слагаш , то си е пълно вътре в него със всякакви билки и подправки , дето ги е пасло хайванчето . Просто го одираш и го мяташ цяло във кутела и то си става супер , със родопските билки , ха ха ха
|
|
|
Активен
|
|
|
|
kalin andreev
|
|
« Отговор #129 -: Декември 26, 2014, 11:53:14 » |
|
Чудех се какво да хапна на обяд и се присетих за една любима манджа.Пържоли със сурова трушия .Всяка година слагам 50 литра бидон със зеле моркови корнишони, карфиол ,зелени домати и само сол и вода.В тавичката слагам вратни пържоли малко зехтин или олио, сол, черен пипер. Щом станат почти готови ги изваждам, нарязвам и добавям нарязаната трушия.Отново поливате обилно с мазнина и го запичате за 10-15 минути.Накрая го поръсвам с лют червен пипер, едро начукан.Компания ще и направя със содена питка и ТТ купажно(мерло, сира, каберне франс).Наздраве.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
kalin andreev
|
|
« Отговор #130 -: Декември 26, 2014, 12:52:48 » |
|
Само, че ТТ-то свършило, та ще се мъча Quantum pinot noir&merlot.
|
|
« Последна редакция: Декември 26, 2014, 03:04:41 от ozzy »
|
Активен
|
|
|
|
Вехтия
|
|
« Отговор #131 -: Декември 26, 2014, 01:40:02 » |
|
Ама мъка ти казвам..... Много има да се мъчиш!
|
|
|
Активен
|
"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
|
|
|
kalin andreev
|
|
« Отговор #132 -: Декември 26, 2014, 01:43:22 » |
|
Вехти, всички сме на този свят за да се мъчим.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
kalin andreev
|
|
« Отговор #133 -: Декември 26, 2014, 02:25:38 » |
|
От време на време, подръпвайки лулица, препрочитам Стайнбек.И вижте каква фундаментална мисъл е родил: "Душата на непиещия е изсушена и свита, непорочната му поза на трезвеник е прикритие за анонимни и отвратителни постъпки". Джон Стайнбек
|
|
|
Активен
|
|
|
|
ozzy
|
|
« Отговор #134 -: Декември 26, 2014, 02:58:16 » |
|
"Душата на непиещия е изсушена и свита, непорочната му поза на трезвеник е прикритие за анонимни и отвратителни постъпки". Джон Стайнбек
;DТака е,геният го е прозрял преди толкова години.Всеки трезвеник има своите малки мръсни тайни,своите скрити пороци...
|
|
|
Активен
|
Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
|
|
|
|