Cefy
|
|
« -: Август 28, 2012, 10:36:32 » |
|
Започвам поста с цел да обменим допълнителна и по-конкретна информация по отношение на ежедневното почистване на любимките и регулярната им поддръжка. Споделям това, което аз правя, ще се радвам ако допълните, коментирате, коригирате правилните стъпки за поддържане на лулите ни в перфектното състояние! 1. Веднага след приключване на пушенето с "чешкия" ми тампер отстранявам остатъка от тютюна и пепелта от дъното на чашката; 2. С обикновена салфетка забърсвам енергично вътрешността на чашката; 3. Протривам с шомполче през мундщука до огнището; 4. Продухвам за евентуални остатъци от тютюн и пепел в димния канал; 5. Оставям лулата да изстине добре; 6. След пълното и изстиване разглобявам и с шомполче започвам да почиствам всяка част-мундщука от двете страни, димния канал, дъното на огнището; 7. Там където се съединява мундщука с тялото на лулата, сгъвам шомполчето на две за да изчистя плътно, за огнището сгъвам шомполчето на четири пак със същата цел; 8. Избърсвам с леко влажна салфетка върха на чашката там където евентуално се е опушила от пуфтенето; 9. Оставям разглобена поне един ден за да може да изсъхне добре
Това е в общи линии, което знам и правя!Ще съм благодарен за съвети как да поддържам огнището с нагара, при колко мм трябва да го обработя с римър или друг инструмент, как и с какво да полирам повърхността на огнището и мундщука, трябва ли да обработвам допълнително димния канал за нагар и смоли след време?
Дано не е досадно на по-опитните, но така или иначе всичко което съм научил е оттук, благодарение на Вас, така, че се надявам да е и полезно за другите новаци!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Snoobyx
|
|
« Отговор #1 -: Август 28, 2012, 11:11:00 » |
|
Аз спазвам почти същия ритуал с изключение, че след пушене само изтръсквам леко пепелта като почуквам лулата в корковата тапа на пепелника и оставям първо да поизстине лулата, след което започвам да я чистя. Не съм сигурен дали е здравословно за лулата докато е гореща да почиствам огнището, ще ми е интересно да чуя какво мислят старши пушачите.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
ozzy
|
|
« Отговор #2 -: Август 28, 2012, 11:53:04 » |
|
;)Малко ми е мътна главата от бирата на бургаския Блус фест,но ще се изкажа -след пушене изгребвам с лопатката пепелта(ако не е изпаднала след леко почукване),и оставям лулата да изстине напълно.Чак тогава-манипулациите на Cefy !Cefy,с римера действаш,щом усетиш,че диаметъра на огнището се смалява(образно казано).Желателно е да имаш няколко размера римери,или един,но регулируем.
|
|
|
Активен
|
Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
|
|
|
kalin andreev
|
|
« Отговор #3 -: Август 29, 2012, 10:12:21 » |
|
Аз пък гледам да я почистя почти веднага след пушене,докато влагата с катраните не е дръпнала в дървото.Със салфетка почиствам огнището и я продухвам с уста или с компресор.Това не е на шега.След това пак със салфетка почиствам там където влиза мунщука.Най–голямата мръсотия винаги е там,пак със салфетка и камерата на филтъра,ако е с такъв и най накрая със шомпол напоен със спирт .Изстъргвам най–малко на месец,но аз ползвам доста лули.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Cefy
|
|
« Отговор #4 -: Август 30, 2012, 12:12:53 » |
|
Аз пък гледам да я почистя почти веднага след пушене,докато влагата с катраните не е дръпнала в дървото.Със салфетка почиствам огнището и я продухвам с уста или с компресор.Това не е на шега.След това пак със салфетка почиствам там където влиза мунщука.Най–голямата мръсотия винаги е там,пак със салфетка и камерата на филтъра,ако е с такъв и най накрая със шомпол напоен със спирт .Изстъргвам най–малко на месец,но аз ползвам доста лули.
Това е моята технология, аз досега не съм стъргал огнища, нито с тампера, нито с римър или други, но (от мерак и аз) като теб ползвам всички лули едновременно!Което сигурно пък е тъпо, но засега това е положението!Само спирт засега не съм прилагал, защото не съм забелязал сериозни замърсявания и натрупвания по канала!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Cefy
|
|
« Отговор #5 -: Август 30, 2012, 12:16:24 » |
|
Аз спазвам почти същия ритуал с изключение, че след пушене само изтръсквам леко пепелта като почуквам лулата в корковата тапа на пепелника и оставям първо да поизстине лулата, след което започвам да я чистя. Не съм сигурен дали е здравословно за лулата докато е гореща да почиствам огнището, ще ми е интересно да чуя какво мислят старши пушачите.
Огнището го обирам със салфетка (както Калин) и продухвам с уста!Разбира се след като истине напълно разглобявам лулата и тогава щателно почиствам отново!Ако не почистя огнището веднага имам чувството, че остават смоли и остатъци от тютюн, които след това е по-трудно да се изчистят качествено!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Cefy
|
|
« Отговор #6 -: Август 30, 2012, 12:21:41 » |
|
Предполагам, че всички си поддържате дървената част на лулата и мундщука регулярно!Полиране, вакса, за восъци разни чета,шлайфане, употреба на специализирани инструменти като флекс, шлайф, бургии....споделете, моля!Или тук вече навлизаме във висок професионализъм, който не препоръчителен за начинаещи?!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Десислав Гечев
|
|
« Отговор #7 -: Септември 06, 2012, 10:14:25 » |
|
Предполагам, че всички си поддържате дървената част на лулата и мундщука регулярно!Полиране, вакса, за восъци разни чета,шлайфане, употреба на специализирани инструменти като флекс, шлайф, бургии....споделете, моля!Или тук вече навлизаме във висок професионализъм, който не препоръчителен за начинаещи?! Димния канал в дървената част почиствам със свредло 3,5-4мм;нагарът се изчиства идеално и остава в жлебовете на свредлото.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
ozzy
|
|
« Отговор #8 -: Септември 07, 2012, 06:46:04 » |
|
За добрия външен вид,Цефи,ако не искаш да занимаваш други хора,си набави крем за полиране на чашката и кърпи за полиране.И двете са на фирмата Деникуул.Имаше ги из нашите магазини.След всяко чистене-полиране с този крем,и лулата лъсва като нова.Е,след максимум две пушенета операцията се повтаря,но си струва.За твърдите восъци-иска някои приспособления.Става с диск от киче,на струг или настолна бормашина.След това-полиране,ама в твоя случай не си струва.Единствено,ако "оголиш" нацяло някоя лулица,тогава. За мундщуците-шкурка и зехтин.После -лъскане. :)Има и една хитринка за почистване на изцяло зеленясали оксидирани мундщуци от ебонит,ама друг път ще разправям.
|
|
|
Активен
|
Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
|
|
|
Cefy
|
|
« Отговор #9 -: Септември 07, 2012, 07:33:53 » |
|
Предполагам, че всички си поддържате дървената част на лулата и мундщука регулярно!Полиране, вакса, за восъци разни чета,шлайфане, употреба на специализирани инструменти като флекс, шлайф, бургии....споделете, моля!Или тук вече навлизаме във висок професионализъм, който не препоръчителен за начинаещи?! Димния канал в дървената част почиствам със свредло 3,5-4мм;нагарът се изчиства идеално и остава в жлебовете на свредлото. Ценно, ще пробвам!Благодаря на Десо!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
kalin andreev
|
|
« Отговор #10 -: Септември 07, 2012, 08:41:02 » |
|
Аз отново ще вляза в спор за ваксите.Ако лулата е полирана до блясък е нужно само да се почисти след всяко пушене със салфетка и кърпа.Доста си експлоатирам лулите и не им обръщам постоянно внимание,но имам една която след като я туниннговах до блясък с шкурка 2000 и малко на киче,вече цяла година е с първоначалния блясък.На нея слугувам по гореописания начин,след всяко пушене.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gbpipes
|
|
« Отговор #11 -: Септември 08, 2012, 08:13:22 » |
|
Аз поддържам изцяло метода на Cefy като изключим частта с оставянето да изсъхне разглобена. Струва ми се, че това не е добра идея, особено ако е за по-продължително, а времето е топло и сухо. Възможно е двете части да не пасват добре след това в следствие на изсъхване на дървото. По-добре е да лулата да остане сглобена след пълното й почистване. Относно почистването на димния канал - и аз правя като Десо използвам бургия, но с по-голям диаметър от 4-4,2, дори 4,5-5 за някои лули, но много зависи от лулата. Обикновено, напоследък порзвам ок. 5-6 лули ежедневно и ги чистя да речем веднъж седмично по същия начин като Цефи. Като се сетя използвам и разтвор на спирт вода и мъничко мед за почистване на демния канал, а отвора на втулката обирам най-добре с навита салфетка. Едно време като нямаше перца салфетката вършеше тази работа прекрасно Относно външното почистване. Има удна вакса на вауен, ако те се лъжа, която е за мундщуците. НИКОГА НЕ Я ПОЛЗВАЙТЕ, отвратителна е особено на вкус. Много трудно су почиства а мундщуците стават гадно зелени. За полираните лули най-доброто е карнаубата, но се нанася машинно. Течен восък и различните масла, ако нямат силен мирис, биха свършили много добра работа, но вномавайте с цветовете! Възможно е някое масло, напр. за почистване на дървени мебели да размие част от байца и да стане лошо. Наслагванията върху ръба на чашката се почистват най-лесно в полеви условия, а и не само, с навлажнена със слюнка чиста салфетка и търкане до пълно премахване на черното. Последното, ако се прави достатъчно често запазва ръба.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
ozzy
|
|
« Отговор #12 -: Септември 08, 2012, 09:21:52 » |
|
Жоро,за всекидневна любителска подръжка съм очарован от продуктите на Denicool( ;Dне съм им рекламен агент). За по-дългите мундщуци на чърчуардъните,Десо бе дал много добра идея.Вместо късите в случая перца,той използва дебел конец от прежда.Става и при нормалните мундщуци,ако човек няма под ръка перца.
|
|
« Последна редакция: Септември 08, 2012, 09:26:42 от ozzy »
|
Активен
|
Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
|
|
|
Cefy
|
|
« Отговор #13 -: Септември 08, 2012, 11:19:16 » |
|
Добре върви темата, добре.... Не се бях замислял за изсъхването в разглобено състояние, сигурно Жоро е прав! Важен е и ръба на чашката, там освен търкане със салфетка и "универсален лубрикант", друго не знам, но пък върши идеална работа!При някои форми (напр. къти, бренди) с по-голям ъгъл между чашката и димия канал, ръба почернява само след няколко дръпвания, не знам как е с фул бентовете, но предполагам е същото....
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|