Kliment
|
|
« Отговор #15 -: Декември 05, 2013, 12:43:52 » |
|
Аааа ич не съм съгласен с балканскиот момък Първо лоша бира колкот щеш - купИ си ефтенджосите от била лидл и карфур за по 70 стинки с незнайни имена и приказвай Второ повечето бугарски бири вече съвсем за нищо не стават, а тия дет ставаха ги развалят непрекъснато Трето и леффЕ и трапистите со некви - сори лично мнение- пюрета от типа на съвецкия коктейл Медведь пришел-медведь ушел: бира с водко /без кюфте за мезе кактго пееха хиподил/ - нещо гъсто мазно захарно и с висок градус, от което още повече те кара на жажда За гинес и подобните... Ъъъъ ми мяза на студено кноцентрирано нескафе ама буз захар ама па с много нескафе Въобще бира дет не утолява жаждата за мен не е бира, а па ако требе да е заради градуса - ми тогава по- добре вино или концентрат Най -великата бира.... Ми чешката
|
|
|
Активен
|
|
|
|
socrat_bg
|
|
« Отговор #16 -: Декември 05, 2013, 07:16:55 » |
|
Не си падам по бирата виж хубавите питиета са си друга бира ))но взех си тази Шими Блу кап -да хареса ми ,ще си я вземам и за нататък
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #17 -: Декември 05, 2013, 07:57:47 » |
|
Аз па днеска на обед пих Леффе, много се изкефих. Старопрамен тъмно пасти да яде.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
ozzy
|
|
« Отговор #18 -: Декември 05, 2013, 08:30:10 » |
|
:-\От Шими Блу кап много не съм очарован...Рецепторите ми ли нещо не биват,но освен една добра тъмна бира,с аромат на карамел и сливи,мека и пивка,друго не усетих.Очакванията ми бяха за нещо повече.Ще се съсредоточа при второто шише,но определено съм пил бири със същото качество!
|
|
|
Активен
|
Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
|
|
|
boev_i
Newbie
Публикации: 34
|
|
« Отговор #19 -: Декември 05, 2013, 09:26:14 » |
|
Аааа ич не съм съгласен с балканскиот момък Първо лоша бира колкот щеш - купИ си ефтенджосите от била лидл и карфур за по 70 стинки с незнайни имена и приказвай Второ повечето бугарски бири вече съвсем за нищо не стават, а тия дет ставаха ги развалят непрекъснато Трето и леффЕ и трапистите со некви - сори лично мнение- пюрета от типа на съвецкия коктейл Медведь пришел-медведь ушел: бира с водко /без кюфте за мезе кактго пееха хиподил/ - нещо гъсто мазно захарно и с висок градус, от което още повече те кара на жажда За гинес и подобните... Ъъъъ ми мяза на студено кноцентрирано нескафе ама буз захар ама па с много нескафе Въобще бира дет не утолява жаждата за мен не е бира, а па ако требе да е заради градуса - ми тогава по- добре вино или концентрат Най -великата бира.... Ми чешката
Честно казано, все едно аз съм го писал това ! Аз съм особено голям фен на бирата(пия само бира и уиски), но честно казано не съм пил кой знае колко различни видове чужда бира, даже почти хич! Относно българската бира, винаги съм предпочитал да пия местна бира и не само заради подкрепа на местната икономика, а и заради вкусовите й качества. За жалост напоследък "Болярка" я поразвалиха, но пък отвориха преди година чисто нова пивоварна във Велико Търново, с което станахме единствения град в България с две пивоварни ! Новата бира "Бритос" мен лично си ми харесва много. Не знам, дали сте я опитвали, но ако не сте, я опитайте! П.П. Винаги съм се чудел, защо чешката бира ми харесва най - много от чуждите бири, които съм пил до сега......обяснявам си го с това, че нашата бира се доближава най - много до чешката!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Daniel Panev
|
|
« Отговор #20 -: Декември 05, 2013, 11:42:01 » |
|
Аааа - не така, момчета, не така. Както казват братята руснаци - "на вкус и цвет товарищей нет". Обаче... Бирата и уискито са acquired taste - демек човек се научава да харесва това или онова, не се ражда с предпочитанията си, ами ги изгражда в процеса на жизнения си опит. Сега за чешката бира. Еми чехите грам фантазия и разнообразие не влагат в нея, ще ме извинявате. И грам не са мръднали от 5 октомври 1842, когато Йозеф Грол отваря първата бъчва пилзенско пиво - днес синоним на bland international taste - демек всичката пилзенска бира по всичките земни кълбета на вкус (а па и на цвят) е еднаква - еднакво гадна, поне за мен. Ама грам капка фантазия не влагат, заклевам се. Са верно - повечето хора като чуят "почивка" и си представят all-inclusive хотел някъде. Къде - няма значение, те винаги си получават това, за което са дошли. Ама дали ще е в Мексико, дали ще е в Турция - то, всъщност, разлика няма. Сега, другата порода са тия хора като мен - дето предпочитат да ходят някъде и да спят на хижа или, о ужаст - на палатка, да скитат из разни джунгли с каяци и прочие... Е те за нас са белгийските (и прочие местни) бири, дето нямат нищо общо една с друга. Да не говорим за lambic бирите, които разчитат на дива мая за ферментация - там един с един казан нямат кой знае колко общо. Та така момчета - като ходите някъде пробвайте колкото се може повече местна бира и те така
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #21 -: Декември 06, 2013, 08:05:16 » |
|
Аааа - не така, момчета, не така. Както казват братята руснаци - "на вкус и цвет товарищей нет". Обаче... Бирата и уискито са acquired taste - демек човек се научава да харесва това или онова, не се ражда с предпочитанията си, ами ги изгражда в процеса на жизнения си опит. Сега за чешката бира. Еми чехите грам фантазия и разнообразие не влагат в нея, ще ме извинявате. И грам не са мръднали от 5 октомври 1842, когато Йозеф Грол отваря първата бъчва пилзенско пиво - днес синоним на bland international taste - демек всичката пилзенска бира по всичките земни кълбета на вкус (а па и на цвят) е еднаква - еднакво гадна, поне за мен. Ама грам капка фантазия не влагат, заклевам се. Са верно - повечето хора като чуят "почивка" и си представят all-inclusive хотел някъде. Къде - няма значение, те винаги си получават това, за което са дошли. Ама дали ще е в Мексико, дали ще е в Турция - то, всъщност, разлика няма. Сега, другата порода са тия хора като мен - дето предпочитат да ходят някъде и да спят на хижа или, о ужаст - на палатка, да скитат из разни джунгли с каяци и прочие... Е те за нас са белгийските (и прочие местни) бири, дето нямат нищо общо една с друга. Да не говорим за lambic бирите, които разчитат на дива мая за ферментация - там един с един казан нямат кой знае колко общо. Та така момчета - като ходите някъде пробвайте колкото се може повече местна бира и те така Колега, не мога да не се съглася че не си съвсем неправ. Което си е така така си е. Ако земем обаче че у нас 90% от бирата е пълзенско пиво, (пилс, пилснер, лагер или както още му викато по германски) ясна е работата. Не мога обаче съвсем да се съглася че в пълзенското пиво не става, че нали точно това му е красотата бе, каквото и да набараш, все е кеф. Може да не те удря от земята, ама па винаги е на задоволително ниво. А за разните му ейлове, живи мътни, тъмни с 20 градуса и прочее, и те кефат, там има тънкости и особенности, характер на бирата и т.н., може да не е до такава степен софистицирано и комплексно като при вината и коняците и малцовите, обаче си има. Но бирата има едно предимство пред горе изброените аристократични напитки. Лошото уиски е помия, лошия коняк също. Лошото вино е некъв оцет, обаче лошата бира най-много да докара до..... средностатистически пилснер, който си е супер. Дали ще е болярка или каменица, пиринско или бекс, стела артоа или квото там, пилснера си кефи, има един праг който тербе да постигне, да утолява жаждата, и да има свежест. От там нататък, всичко е в плюс.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
Cefy
|
|
« Отговор #22 -: Декември 06, 2013, 09:30:50 » |
|
Скоро четох някъде, че вкусовете на хората се менят средно в период от седем години... Нито съм страшен фен на бирата, нито претендирам, че я разбирам много...обаче и аз не мога да не се съглася и с Балканеца и с Панев, че най-най-най питата чешка бира, не е това, което трябва да бъде....тъпо е когато не мога да направя разлика между прясна наливна/налята бира и същата бутилирана - все е едно и също.....е тогава правя разлика с не толкова популярната вече Гамбринус или например тъмно Крушовице, което почти се доближава до любимата Леффе...това за чехите, а иначе съм фен на малък Хайникен (май вече го бях споменал някъде тук) и голяма, студена, страхотна Стела...еле пък прясна наливна.... За миналата година изпих една каса Стела, за тази са 2....сигурно идва промяната на вкусовете и за мен и ставам фен на хубавата бира...
|
|
|
Активен
|
|
|
|
ozzy
|
|
« Отговор #23 -: Декември 11, 2013, 10:58:42 » |
|
От Шими тази вечер съм очарован.Въпреки,че е силна,оказа се нежна като коприна и пивка.С букет от нюанси.Принципно,само към бирата подхождам като потребител,а не като ценител.Но нагласата ми тази вечер бе друга.Браво,и благодаря,че ме светнахте за тези бири.Заредих си и две Леффе.Тия монашески бири се оказват класни(но няма да ме накарат да се замонаша ).
|
|
|
Активен
|
Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
|
|
|
лулист
|
|
« Отговор #24 -: Декември 12, 2013, 06:51:16 » |
|
Аз от няколко дни се каня да употребя едно червено шими, но нещо не се получава. Темата за бирата е огромна и може да се изпишат доста страници, но пусто време нещо не стига. И при бирите, както и при тютюните трябва да се опитват различни видове и да се изгражда съответната култура, защото многообразието от вкусове е огромно.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #25 -: Декември 12, 2013, 09:21:04 » |
|
Тва не се ли произнася "шиме"?
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
Daniel Panev
|
|
« Отговор #26 -: Декември 12, 2013, 09:42:50 » |
|
Баш "ШимЕ" си се произнася...
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Daniel Panev
|
|
« Отговор #27 -: Декември 12, 2013, 09:43:04 » |
|
Значи да ви похваля една от трапистките бири, а именно - Orval Белгийски ейл с относително ниско (като за трапистка бира, разбира се) алкохолно съдържание - 6.2% ABV - не броя няколкото бири на Brouwerij de Koningshoeven (La Trappe), които се опитват да тъкат на прекалено много станове и нещо не ми допадат особено, които са с още по-ниско. Характерното на тая бирица е, че (поне за мен) в сравнение с останалите е като да пиеш Islay malt спрямо останалите шотландски огнени води - има един характерен соленишкаво-йоден, морски привкус. Идеята е, че много добре се връзва с латакията. Ама много. У нас съм я купувал от Carrefour и в Алкохол Център, като на последното място е на почти безбожната цена от почти 5 лева бутилчето. Което е и единственият ѝ недостатък... P.S. Е - няма я онази опушеност на Islay уискито, който може да се намери в немските Rauchbier, ама те така или иначе не се намират у нас...
|
|
|
Активен
|
|
|
|
ozzy
|
|
« Отговор #28 -: Декември 13, 2013, 10:21:58 » |
|
Шими,Шиме,много е арна. :)Огромно "спосибо" ,че ме открехнахте по тези бири!Леффе също много ми допадна-тъмната е изключително мека!Но при "сериозно потребление",а не "гъдилкане на сетивата",все пак ще си прибягвам до пилзенския вид пиво.Хубаво,светло пиво!
|
|
|
Активен
|
Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #29 -: Декември 13, 2013, 10:24:21 » |
|
Шими,Шиме,много е арна. :)Огромно "спосибо" ,че ме открехнахте по тези бири!Леффе също много ми допадна-тъмната е изключително мека!Но при "сериозно потребление",а не "гъдилкане на сетивата",все пак ще си прибягвам до пилзенския вид пиво.Хубаво,светло пиво!
Зимата само тъмно, аз днеска изпих две леффета на обед, и три столични сега, тъмното за зимата е парадигма.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
|