pinhead
|
|
« Отговор #45 -: Септември 23, 2015, 12:13:06 » |
|
Колега, дълбоко сте заблуден. Ма чак сте нагазил в дълбокото и едва тогава сте се заблудил... В интерес на истината, неподправен черен чай (щого друг не харесвам) ми върви много добре с ферментирала вирджиния, или кентъки. Виж, латакията одма ми идва с бърбън. Ма като дупе и гащи си лепват!
|
|
|
Активен
|
Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life! ― Billy Connolly
|
|
|
тедо
Full Member
Публикации: 244
|
|
« Отговор #46 -: Септември 23, 2015, 03:36:14 » |
|
................................................................. И изнакупих доста разни сенча, оолонк, зелени, бели, цейлонски, японски, матча, разни ароматизирани с туй онуй, дарджилинг, и сега ще ги дегустирам едно слет друго, и ще пишем у тази тема кой най-върви с какъв тутун.
В момента пия една смеска от зелен и бел, китайски, не от скъпите, женски чай, ароматизиран с некакви плодове и некакви цветя. Има жасмин доколкото виждам (който е основна съставка на хуа-ча чайовете) демек чай с цветенца един вит. .......................................
Това обаче не разклати невъзмутимия мир на батко ви Балкан Бой, и реши да земе бая семплери (купи си ги де направо 50 грамови разфасовки) и да потвърди тезата си за търсенето, предлагането, застаряващите лелки и качествтото на чая. Какузо Окакура сигурно е станал на вентилатор от обръщане в гроба.
Начи почваме:
Чая се казва 7 съкровища, или 7 чудеса, не се сещам много щото хвърлих хартийката.
Ароматизацията е всичко, почти се не усеща чай да има. Не върви добре с латакиеви смеси, щото имаш чувството че пиеш билков чай наръган с химия, и то от най-долнокачествените. Това е за сега, 8 лева хвърлени на ветъра. Дано на жената й хареса че поне тя да го изпие.
Утре удряме японски сен-ча с водорасли, ще видим как се държи в конпанията на Абингдона.
Лека Вечер и Хладен дим ви пожелавам.
--------- , недей така , пробай с липов цвет , , ____________________
|
|
« Последна редакция: Септември 23, 2015, 03:39:07 от тедо »
|
Активен
|
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #47 -: Септември 23, 2015, 06:22:23 » |
|
Оня Ден като отивах до магазина и някой беше правил ремонт , та до казаните бяха оставили 2 кухненски шкафчета 40 на 80 см със големи чекмеджета . Веднага ги ведях пълни със инструмент и отгоре си представих как ще седи банциг . Докато ги примъкна във работилницата , не разбрах нищо , ама като ги отворих , вътре имаше 2 големи неотворени кутий Туйнингс черен чай , метални и няколко кутий нови , други плодови чайове . Та засега заредих със чайове , викам си гледай късмет няма някой шкаф със буркан злато да намеря , ами чайове ха ха ха Иначе аз съм върл фен на кафето , пия го вместо вода.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #48 -: Септември 23, 2015, 07:27:22 » |
|
Ъпдейт captain's log 23.9.2015:
Некакъв цейлонски чай, черен. Много ситен като че ли на шаг. Тотално различен от цейлонския чай дето е едър и дето се продава при шиптарите в големи бели чували и ти мерат насипно около 6 лева за килограм. Изглежда много изискано така в кутийката къде го пресипах, и мирише обещаващо. Като чай обаче е средна щета, една идея по-добър от цейлонския на Ахмад Теа, или на Дилма. Дегустирах го в конпанията на абингдон, натъпкан по-здраво в една евтина Фауен лула с лак. Лулата се оказва обаче като създадена спецялно за Абингдона, и черния (не чак толкова черен) цейлонски чай който се опасявам че не е баш от Шри Ланка а некъде по-горе на континента (евентуално Индия). Скъпичък ми идва, което би требвало да означава че е много качествен, но не е баш толкова колкото вика цената. Нема го тоя характерен силен аромат на препечен черен чай какъвто е обикновено цейлонския, това че го препичат да е по-тъмен може би означава че е некачествен, не знам, може би точно това което го пих преди малко е критерия за цейлонски чай, не знам точно, но което ми падна странно е некакъв оттенък на зален чай в него, и некакъв наситен вкус се едно си му турил млеко. Това добре пасва на балкан бленда и е плюс, но на половин чаша му турих малко захар. Съвсем мъничко и чак тогава заприлича на чай какъвто пият мюслитата. Леко нагарчаше, и захарта елиминира тоя оттенък. Като цело много по-добре от боклука снощи, но е далече от критерия за черен чай което за мен лично е насипен едър (наистина черен) цейлонски чай от шиптарите.
Пих го на терасата, леко прохладно, спокойно, с поглед на цирка който беше навън и си събираше шатрата докато понито бе вързано да пасе на ливадата, заедно с две козички. И така мили приятели, и тоя чай от който се прее.ах и зех 100 грама не свърши добра работа за конпания на лулата.
Май Тедо ще се окаже прав и накрая че турим липов цвет. Дори и колегата Пин може да се окаже прав за родопското кафе.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
тедо
Full Member
Публикации: 244
|
|
« Отговор #49 -: Септември 24, 2015, 08:54:48 » |
|
.............................. кутий Туйнингс черен чай , метални и няколко кутий нови , ..............................................................
----------- со соррьй за смам-а , ама : кутий , м.р. ед.ч. на кутийка ли е _______
|
|
« Последна редакция: Септември 24, 2015, 08:56:50 от тедо »
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #50 -: Септември 24, 2015, 07:18:52 » |
|
Captain's log, star date 24.09.2015
В момента пием некакъв зелен, китайски. Най-доброто до сега от сенплерите които купих оня ден. Съвсем обикновен средностатистически китайски зелен чай. Върви прекрасно с Абингдона в една филтърна лулица на Георг Йенсен. Тоя помна че беше от най-евтините, бюджетно решение, обаче до сега се оказа най-добър. Аромата на зелен чай е като по учебник. Силничък е така, явно презрели са листата защото запарката става тъмна, почти като на черен чай, но пък аромата на зелен си се усеща яко. Малко се изсилих с количеството, че потъмне и му дотурах вода. Стана да си ...такова мамата. За първи път серьозно попадение от тия чайове къде ги зех.
Наравоучение:
Не купувайте снобарски натруфени прехвалени луксозни неща и неща с "добавена стойнос".
Най евтиния чай от зелените се оказа най-добър, засищащ и прекрасна конпания на лулата.
Евалла на братята китайци.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
ozzy
|
|
« Отговор #51 -: Септември 24, 2015, 08:16:06 » |
|
Captain's log, star date 24.09.2015
Наравоучение:
Не купувайте снобарски натруфени прехвалени луксозни неща и неща с "добавена стойнос".
Най евтиния чай от зелените се оказа най-добър, засищащ и прекрасна конпания на лулата.
Евалла на братята китайци.
Нали?Аз си карам на принципа "проба-грешка" с по-обикновени неща,защото отдавна тук стоките не са навързани в зависимост цена-качество.И с виното,и с кафето,и с какво ли още не...
|
|
|
Активен
|
Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #52 -: Септември 24, 2015, 08:46:59 » |
|
со соррьй за смам-а , ама :
кутий , м.р. ед.ч. на кутийка ли е
Ухилен Ей това е духа братле , само така . Със твоя приятел само ме ядете .Ама то , освен спам друго не ..... Относно чая днес отворих едната кутия Тийнингс и направих един чай . на кутийката пишеше EARL Grey tea , вътре черен чай като смъртта , със дълбок земен аромат . Напарих и направих един , много добър чай . Със малко захар и със една лула зелен Клан л Само че , Клана е от Франция 30 грама пакет и няма абсолютно нищо общо със тоя кьорфишек дето продават тука за Клан л Мек , благ , тютюн , сладникав леко , със бяло бърли вътре . Направо се унесох . Все едно , не пуших Клан , а нещо прекрасно. И тогава ми светна , това е истинският , легендарен Клан . Чаят със ароматичен тютюн , беше прекрасна комбинация . Явно е силен чая , защото ме държа цял следобед свеж . Силен на кофеин е явно . Ето това са кутийте , същите http://shop24.bg/black-tea/24-cheren-chay-twinings-earl-grey-metalna-kutia-100g-70177029623.html
|
|
« Последна редакция: Септември 24, 2015, 08:50:09 от rusen plovdiv »
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #53 -: Септември 24, 2015, 11:06:04 » |
|
Captain's log, star date 24.09.2015
Наравоучение:
Не купувайте снобарски натруфени прехвалени луксозни неща и неща с "добавена стойнос".
Най евтиния чай от зелените се оказа най-добър, засищащ и прекрасна конпания на лулата.
Евалла на братята китайци.
Нали?Аз си карам на принципа "проба-грешка" с по-обикновени неща,защото отдавна тук стоките не са навързани в зависимост цена-качество.И с виното,и с кафето,и с какво ли още не... Именно, аз от началото подходих с голема доза недоверие, и се оказах прав. Проба-грешка муе майката.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #54 -: Септември 24, 2015, 11:09:08 » |
|
Че тоя ъръл грей е тежка класика. Едно време го имаше, сега вече не. Сега са едни зелени кутийки. Не знам дали чая е същия, но туриш ли му малко захарчица, и става идилия. В казармата съм го консумирал яко тоя. И сливова ракия.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
лулист
|
|
« Отговор #55 -: Септември 25, 2015, 05:42:14 » |
|
Комбинацията на Руско ме връща в осемдесетте години на миналия век. Тогавашният клан беше много добра комбинация точно с ърл грей.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #56 -: Септември 25, 2015, 07:46:38 » |
|
Captain's log 25.09.2015
Зелен чай, китайски, ароматизиран с жасмин и смокиня. Понеже немам си на идея как мирише свежата смокиня, а сухите миришат на FVF в насипно състояние, в това нещо се усеща единствено аромата на жасмин. Обаче не е класически "хуа-ча" но е тука некъде. Много силна ароматизация при сички положения, зеления чай си проличава и явно е доста силничък, което е добра работа. Ароматизацията въпреки че не е натрапчива, все разваля кефа, се едно пиеш женски чай. На благоверната съпруга й се хареса, така че нема да се хвърли. Даже и язе ще си варим от време на време.
Забелезах че тия чайове са доста силнички out of the box, и требе да се слага по-малко количество. Ако сложим повечко, тогава задължително требе да стои по-малко от 3 минути във водата. Хем да е наситен вкуса, хем да не нагарча. Но 5-6 минути с по-малко количество си става идялно.
Пушим Абингдон в един фул бент билиярд от морта. Контраста който прави жасминово-смокиновия аромат със смърдливите ориентал-латакия красоти е попадение. Зеления чай като че ли отмива вкусовите остатъци от латакиевите смеси върху лигавицата и рецепторите, след което пафкането е се едно сега си запалил.
Начи тоя се нарежда втори след вчерашния обикновен зелен. Става, но не е откровение. Определено.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #57 -: Септември 26, 2015, 05:55:19 » |
|
Captain's log 26.09.2015
Сенча. Само че не японски както би требвало да бъде, а китайски. Имаше и японски но беше безбожно скъп. На вид и на подушване беше едно към едно с китайския сенча. Сенча по принцип е един определен вид чай (рйокуча) с водорасло. От водораслите се слага съвсеем мъничко, от чая повечко. Чая е зелен, и силничък. Пил съм и друг път сенча, нещо не ме е изкефил особенно. Тогава ми замириса на гранясало и на мазно. Сега също, само че аромата е на полска пача (без чесън), явно от водораслите. Е сега, понеже свежия аромат на зелен чай (какъвто го знаем китайския) е подменен така да се каже от некакъв тъп аромат на водорасло, ще се питате къде е кефа. Оказа се че има такъв, и той се казва ..... Мононатриев глутамат. До преди 50-тина години се сметаше че човека по езика има само 4 вида вкусови рецептори. Сладко, горчиво, солено и кисело. Тогава учените изследвайки ги всичките тия и как работат се натъкнали на още един вит рецептори. Не знаели в началото какви са, и се оказало че реагират на глутамична киселина (една от 20-те аминокиселини от които е изградена целата биология на планетата) или накратко глутамат. Глутамат в свободно състояние (да не е част от протеинова верига) слабо се среща в природата, но пък като добавиме един атом на натрий на молекула на глутамичната киселина и се получава мононатриев глутамат който го има във водораслите в свободен вид в индустриални количества. Нарекли тоя вкус умами щото се оказало че само японците имат название за тоя вкус защото маат водорасли на поразия, а другите народи не го регистрират, поне не съзнателно. Мононтриевия глутамат от тогава присъства като подсилител на вкуса "flavour enhancer" дето му викат и го ръгат в какво ли не вече. В инстант супите на Маги, в бульоните, в полуфабрикатите, в бирените фъстъци, и почти нема нещо хранително в което да не е добавен "усилвач" на вкуса пот формата на мононатриев глутамат. Заради натрия, освен на умами рецепторите, действа и на рецепторите за солено донекъде, и прави вкуса на (бирения фъстък примерно) по плътен.
Накратко, да не се отплесваме, сенча е много популярен чай в Япония, в който обикновено има добавено малко водорасло. Може и да нема, ама по наще ширини обикновено има. Не е готин като обикновения китайски, грузински, индийски, турски, и други хиляди видове чай, но пък има много плътен вкус, и като го пресилиш яко, не нагарча а соленее ако може така да се каже. Идеален е за конпания на ингилиз/балкан блендове, защото промива и освежава лигавицата.
А Надраве!
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
blubar
Jr. Member
Публикации: 67
|
|
« Отговор #58 -: Ноември 12, 2015, 11:09:11 » |
|
Да поразбутам малко темата. Днес стартирах моето дирене на идеалната компания за Charing Cross. Предварително правя уговорката, че това е едва втората ми лула с тоя тютюн и тепърва се опознаваме.
Интуитивно посегнах към един стар мой любимец - Непалски черен. Нарязката е сравнително ситна, на цвят е даже светъл като за черен, изпъстрен с едни сребърни шарки. Запарката се получава по-скоро кехлибарена на цвят, аромата е много лек и ненатрапчив. На вкус е мек и дори леко сладни като го хлъзна по небцето. На кофеин ми е таман за сутрин - един чайник държи до към следобяд, когато си правя втори. Веднъж, къде от мързел, къде от бързане, открих че запарката ми се получава идеално когато го залея в незатоплен чугунен чайник с вряла вода и оставя за 4 минути. Това не е баш по каноните на черния чай, щото чугуна много бързо дърпа температурата и я смъква до към 80 градуса, обаче пък това ми го докарва идеален на мекота и вкус.
Толкова за самия чай. Charing Cross-а натъпках в meershaum-ка и припалих. Изводите са два: 1. Има много хляб в интимната връзка с тоя чай. Мекотата и сладостта на чая идеално допълват сложния (за мен) Charing Cross, в началото на чашката много добре обира грубите моменти, а въпреки това не се натрапва излишно и оставя лулата да си върши работата. 2. Meershaum-а не играе добре с тая комбинация, ама никак. Половината нюанси, дето вчера усетих в царевичака, днес трябва със зор да ги търся. Аромата е толкова отслабен, че на моменти ме кара да дърпам по-силно от нужното и ептен оцапвам пушенето.
Следобяд ще се пробва втората запарка, тоя път Charing Cross в царевица, па да видим къде ще му излезе краят.
|
|
|
Активен
|
Една лавина се натрупва снежинка по снежинка, усмивка по усмивка, обида по обида, жест по жест.
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #59 -: Ноември 12, 2015, 11:49:43 » |
|
|
|
|
Активен
|
Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life! ― Billy Connolly
|
|
|
|