.....а и нещо не мога да си намеря хубаво магазинче около мен, ....
Къде живееш?
В София има два три магазина които предлагат много хубави чайове. Има едно малко в центъра къде предлагат само на една цейлонска фирма, много малък асортимент но чайовете са убийствени. Малко са и по-скъпички.
Втората опция са халите, там имат на доста добри цени, но се говори че чайовете са им старички, над годинка и че същия оолонг от там и от веда хаус имал различен вкус. Това обаче може да са само маркетингови мухабети от конкуренцията. Знае ли човек.
Друг вариант ти е този
ЦЪК ТУКТука качеството е добро, аз не съм зимал, но хора които са зимали се хвалят много. Де да знам.
Можеш също и да си земеш от Веда Хаус. Собственика Слави е кришнарче, и бхаджанак на моя колега, което ще рече че си пеят заедно "бхаджаните" (кришнари в цветни дрехи къде свират на странни инструменти и пеят) . Зимал съм от там, чайовете им са много добри, но избора не е баш най-голем. Трийсетина чая преко сили. Намират се в непосрецтвена близос до чичо Лео.
Също можеш и от верига магазини "Моменти" къде ги има в моловете, но там е една идея по-скъпо (всъщнос доста по-скъпичко) отколкото при Слави, избора е малко по-голем, но качеството е същото като при Слави и халите евентуално.
И от тех съм зимал, и искам да ти кажа че аудиторията им е средностатистическа мутреса която е решила да разбира от чайове или недочесана екзекютив мацка от бизнес парка която е решила че като разбира от тия неща и ходи на йога ще се издигне духовно. Общо зето таргет аудиторията е тоя тип където обитава моловете. Те затова са им там и магазините.
Третия вариант е комшията ми който продава страхотни китайски японски и какви ли не чайове, арабика, робуста и разни кафета от най-висок клас, и разни подправки с много високо качество. Той обаче си премести магазинчето некъде в центъра и не можах да открия къде е пък и му немам телефона.
Така че чайове качествени има, стига човек да се разтърси.
Твинингс нещо напоследък развалиха калимерата и не кефат много. Остана си жълтия липтон като парадигма за малко пара оле-мале качествен чай.
Ръгаш млеко и мъничко захарче и си ток и жица.
В Македония едно време имаше страхотен насипен цейлонски чай за 6 лева килото къде шиптарите го пият в промишлени количества по чайджилниците, в едни огромни бели чували,, но такъв тука не съм срещнал. Нема достатъчно критична мюсюлманска маса за да има такъв пазар.