pinhead
|
|
« Отговор #135 -: Ноември 16, 2014, 03:05:53 » |
|
С ацетон не бих пробвал, щото си е отровен. А номера с проветряването не мисля, че ще се получи, защото в парфюмите има масла, дето всъщност носят аромата. И двете лули не миришеха на парфюм, усети се само при пушенето. Много гадно съчетание е - хем има вкус на пластмаса, хем усещаш леко парфюма, хем ти щипе едно гадно на устните и езика...
|
|
|
Активен
|
Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life! ― Billy Connolly
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #136 -: Ноември 16, 2014, 03:47:18 » |
|
С ацетон не бих пробвал, щото си е отровен. А номера с проветряването не мисля, че ще се получи, защото в парфюмите има масла, дето всъщност носят аромата. И двете лули не миришеха на парфюм, усети се само при пушенето. Много гадно съчетание е - хем има вкус на пластмаса, хем усещаш леко парфюма, хем ти щипе едно гадно на устните и езика...
Това с проветряването е от един хрватски форум. Там в Загреб по некаква причина пича който ги продавал редовно ги парфюмирал и то жестоко. Струвало му се че така са по-фешън и по-луксозно се възприемат. Включително и от вътре. Хубави Петерсон лули, напарфюмирани до безсъзнание. Опитвали с какво ли не, включително солни терапии неколкократно, и единственото нещо което бе подействало, е да стои лулата навънка на ветър пет-шес дена.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
Вехтия
|
|
« Отговор #137 -: Ноември 16, 2014, 04:45:26 » |
|
Мога да дам акъл, възприет от колеги реставратори; Ако нещо си, трябва да го обогатиш, или да му заместиш некакви си там поети елементи, туряш го под похлупак над или под изпарения. Та викам, слагаш етанол въ водна баня / инак е взривоопасно /, и на решетка на разсточние отгоре, а че и под похлупак туряш пострадающий бриарец. Похлупака е, за да се насити атмосферата и да се уплътни въздействието на реактива. За активен елемент в случая, аз бих ползувал както ацетон, тъй и трихлоретан, хлороформ, и прочие летливи агенти - те се изпаряват и отдават без остатък, а същевременно са добри естрактьори на мслени субстанции. Да припомня - с тях отстраняват маслени кондензи от кислородни инсталации, за да не стане "БУМ".
|
|
|
Активен
|
"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #138 -: Ноември 16, 2014, 06:04:24 » |
|
Подобно нещо го ползват вече хората и твърдят, че резултатите са много добри:
|
|
|
Активен
|
Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life! ― Billy Connolly
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #139 -: Декември 03, 2014, 07:14:59 » |
|
Ето какво имам предвид, като казвам "По-внимателно със стъргането на нагара":
|
|
|
Активен
|
Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life! ― Billy Connolly
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #140 -: Декември 03, 2014, 08:27:01 » |
|
Ето какво имам предвид, като казвам "По-внимателно със стъргането на нагара": Е как стаа тоя номер бе да му се не види? Тая лула с точицата как точно е пушена че целата стена да се овъгли? Не вдевам нещо. Не мое си толкова душманин на лулата така да я унаказиш.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #141 -: Декември 03, 2014, 08:43:23 » |
|
Е па явно може... Виждал съм и още по-зле (Леееко сега, Стануел беше ). Я си представи един "лулар" дето е решил, че лулата пуши най-вкусно като и остъргваш нагара до дърво след всяко пушене? И добави един пишман-реставратор, дето задължително иска да види дървото в огнището... Те ти резултата.
|
|
|
Активен
|
Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life! ― Billy Connolly
|
|
|
Вехтия
|
|
« Отговор #142 -: Декември 03, 2014, 09:24:11 » |
|
Е, на тоя да му завреш райберо у гъзо, па върти, върти....
|
|
|
Активен
|
"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #143 -: Декември 03, 2014, 09:27:12 » |
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #144 -: Декември 04, 2014, 12:24:09 » |
|
На некои хора лулите им изгарят отвътре, на мене дори и най-некачествените до сега не са мръднали. Хем не ги брейквам в началото, хем не търпим кейк, и сега ако остържа най-старата ми лула до чисто дърво, нито микрон от стената не е покътнат.
А много пъти ми се случва да не мога да я държа в ръката от жега. Не вдевам какво ги праат тия лули.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #145 -: Декември 04, 2014, 12:54:43 » |
|
Ама пък стените на огнището са прави и короната е кръгла - майстор е пича, не ще и дума! Представям си само колко се е старал, докато я докара в такова "идеално състояние"...
|
|
|
Активен
|
Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life! ― Billy Connolly
|
|
|
gbpipes
|
|
« Отговор #146 -: Декември 04, 2014, 10:59:31 » |
|
Това наистина избива рибата (и лулата). Що за идиот? ? Честно казано и на мен никога не ми се е случвало (говоря като пушач) да се налага такова стъргане. Това си е пробиване, ама не с 19, а с 25 мм. Другата е поносима, но не виждам надолу как е-.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gbpipes
|
|
« Отговор #147 -: Декември 04, 2014, 11:07:04 » |
|
Между другото, дайте да сложим ясно разграничение между ПРЕСТЪРГВАНЕ и ПРОБИВАНЕ. Сигурен съм, че Пин и други от форума могат точно да кажат каква е големината на стружката при престъргване с т.нар. райбер/ reamer и съответно с една бургия. За ножове няма да говорим. Гец го каза преди, инструментът при всички случаи трябва да е остър. Имайте предвид, че това което се продава по магазините като римери за престъргване на огнищата е затъпен (или не е заточен изобщо) инструмент. Целта е да малко или много универсалност, защото се продава на какви ли не хора, а като го хване един як мъжага без опит и натине добре, от 9мм стена остават 2мм, при положение, че инструментът е заточен под необходимия градус за изваждане на стружката, както при ръчен райбер. Примерно това http://intertechnic.bg/index.php?p=product-details&id=597 върши много добра работа, но трябва върха да се заобли, за да не прави дупка. Нагарът трябва да се маха постепенно на малки порции, а не наведнъж.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #148 -: Декември 04, 2014, 11:39:55 » |
|
Нагарът трябва да се маха постепенно на малки порции, а не наведнъж.
Amen to that brother!
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #149 -: Декември 04, 2014, 11:49:36 » |
|
Бях пуснал в темата на Вехтото една снимка на регулируем ример - много добра работа върши. Само дето е на лек конус, ама това се поправя сравнително лесно. Хубавото при него е, че режещата част е под ъгъл спрямо основата и се заточва съвсем като истински райбер. Между другото, нащо момче е пуснало още една-две "поправени" лули. За колекционери...
|
|
|
Активен
|
Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life! ― Billy Connolly
|
|
|
|